IPS Părinte Timotei la ceas de sărbătoare

În Duminica a 31-a după Rusalii, 2 decembrie 2018, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a săvârşit Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală ,,Sfânta Treime” din Arad, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi şi în prezenţa a numeroşi credincioşi. Din sobor au făcut parte Pr. Simion Mladin, eclesiarhul catedralei, Pr. Gheorghe Gogan, Arhid. Tiberiu Ardelean, inspector eparhial, Arhid. Claudiu Condurache și Arhid. Alexandru Tiulea.

În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfinţia Sa a vorbit despre ,,Calea mântuirii” (cf. citirilor scripturistice ale duminicii: I Tim. 1; Lc. 18) pe care, pe urmele Mântuitorului trebuie să înainteze fiecare creștin. Pentru aceasta trebuie să dobândească vederea sufletească necesară, așa cum Sf. Ap. Pavel își recunoaște neputința, ca și trebuința milei lui Dumnezeu prin discernământul a ceea ce are de împlinit ca misiune și după cum orbul din Evanghelia zilei aștepta mila trecătorilor la marginea drumului, bucurându-se de vindecarea dorită prin dragostea de oameni a Fiului lui Dumnezeu. Având vederea limpede a stării personale și obștești, creștinul își poate rândui bine viața proprie în comuniunea sfântă cu semenii și cu Dumnezeu. Biserica și patria au sărbătorit zilele naționale în legătura Centenarului Marii Uniri ca și a Anului omagial al unității de credință și de neam, având ațintite privirea spre un viitor binecuvântat de Dumnezeu, a amintit Înaltpreasfinția Sa.

La finalul Sfintei Liturghii, soborul de preoți și diaconi a săvârșit un Tedeum de mulțumire și un Polihroniu cu prilejul împlinirii a 34 de ani de la înscăunarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei ca și Întâistătător al Eparhiei Aradului.

Părintele Gheorghe Gogan a evocat prin cuvinte alese personalitatea și activitatea Chiriarhului arădean , făcând și un rezumat al importantelor evenimente sărbătorite de Patriarhie și Eparhia Aradului în acest an. La final, părintele i-a îndemnat pe credincioși să participe în număr cât mai mare la sfințirea picturii Catedralei Arhiepiscopale, duminica viitoare, 9 decembrie 2018.

Părintele Simion Mladin, în numele slujitorilor de la Catedrala Arhiepiscopală și a credincioșilor prezenți la sfânta slujbă, i-a înmânat Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, un frumos buchet de flori.

La Sfânta Liturghie au participat numeroşi credincioşi, foarte mulţi dintre aceştia împărtăşindu-se cu Sfintele Taine.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul catedralei, condus de Diac. Laviniu Morariu.

Protos. Iustin Popovici

2

3

6

8

9

10

11

12

13