Cantina socială ,,Sfântul Nicolae” a Arhiepiscopiei Aradului aniversează 12 ani de la înființare

Cantina socială „Sfântul Ierarh Nicolae” a Arhiepiscopiei Aradului a sărbătorit Vineri, 1 Martie 2019, împlinirea a 12 ani de slujire neîntreruptă la „altarul fratelui”. Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, în incinta cantinei a fost oficiată o slujbă de mulțumire pentru toate darurile revărsate de Dumnezeu asupra asupra tuturor donatorilor, ostenitorilor și beneficiarilor cantinei. Slujba de mulțumire a fost săvârșită, în prezența beneficiarior, de părintele Gheorghe Gligor, consilier social, părintele Silviu Faur, consilier bisericesc și Arhid. Tiberiu Ardelean, inspector eparhial.
La eveniment a fost prezent și Preasfințitului Părinte Emilian Crișanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului, care, la final, a vorbit despre permanenta grijă a Bisericii față de persoanele greu încercate și cu posibilități materiale precare.

Cantina socială a luat fiinţă în urma unei trebuinţe manifestate în rândul persoanelor fără niciun venit sau cu venituri reduse, a vârstnicilor singuri sau a familiilor cu mulţi copii şi fără posibilitate de întreţinere, care, în mod constant, solicitau sprijin pentru hrană. Astfel, la 27 februarie 2007, la îndemnul Întâistătătorului Eparhiei Aradului, prin bunăvoinţa credincioşilor arădeni, a societăţilor specializate în produse sanitare şi cu implicarea celor instruiţi, s-a concretizt acest obiectiv social, săvârșindu-se slujba de binecuvântare și darea în folosință spre folosul obștesc.
În acest răstimp, pentru lucrarea săvârşită în slujba semenilor, mai multe familii şi societăţi, oameni darnici şi brutării s-au solidarizat, sprijinind efortul Arhiepiscopiei Aradului de a asigura hrana caldă în fiecare zi de luni până vineri, pentru cei 120 de beneficiari, care sunt persoane vulnerabile din municipiul Arad (persoane cu handicap, persoane de etnie romă, persoane în vârstă care nu au nici un venit sau care au o pensie mica, pensia socială, familii cu mai mulți copii, persoane fără loc de muncă). O altă formă de mângâiere adusă beneficiarilor cantinei este realizată și prin săvârșirea Slujbelor de panihidă pentru cei răposați de către credincioșii care vor să dăruiască de pomană celor nevoiași și lipsiți de ajutor.
„În zilele noastre, îngrijirea celor cu nevoi materiale reprezintă o sarcină a Bisericii. De aceea, și aici, la Arad, am înființat o cantină pentru orice nevoiaș, idiferent de vârstă, religie, concepție, tocmai pentru ca oamenii să se simtă, în jurul mesei, frați. Trebuie să avem grijă unii de alții, să purtăm slăbiciunile celor mai mici și să le fim aproape celor care au nevoie de ajutorul nostru, după cum spune Sfântul Apostol Pavel. În societatea modernă sunt mulți care au posibilități multiple, dar sunt și oameni care nu au acces la toate bunurile. De aceea este bine ca Biserica să cultive acest spirit al solidarității și al întrajutorării. Nu întâmplător există o legătură între Cuvântul vieții și pâinea vieții. De aceea și noi am împletit în activitatea noastră atât slujirea Cuvântului lui Dumnezeu, cât și slujirea semenului, prin asigurarea mijloacelor de trai”, a menționat Înaltpreasfințitul Părinte Timotei.
De asemenea, pentru beneficiarii cantinei, Sectorul social-filantropic al Arhiepiscopiei Aradului, împreună cu asistentul social Alina Geanina Ștefănuț, desfășoară diverse și multiple acțiuni de socializare și de reintegrare socială, de căutare a unor locuri de muncă pentru persoanele apte să desfășoare o activitate lucrativă.
„Pot spune, cu mândrie, că, în aceste activități filantropice, m-am regăsit, având foarte multe de învățat de la oamenii simpli. Am conștientizat că fiecare persoană, indiferent de condiția socială, are o pveste de viață, din care orice om poate învăța. Totodată, pot spune că am o deosebită satisfacție sufletească pentru activitatea mea, întrucât foarte multe cazuri socile au fost rezolvate pe centrul de incluziune, iar numărul beneficiarilor acestei cantine s-a triplat. Întrucât dorim să ajutăm pe câti mai mulți oameni săraci, în această lună, intenționăm să deschidem un cabinet medical cu 10 specializări, unde vor activa 10 medici voluntari, tineri și energici pentru făptuirea binelui”, a spus Alina Geanina Ștefănuț, asistent social principal al Arhiepiscopiei Aradului.
Cantina Socială „Sfântul Nicolae” este inclusă și în Programul „Masa Bucuriei” al Patriarhiei Române, încheiat cu Selgros Cash & Cary, program ce are drept scop materializarea obiectivelor comune umanitare şi social-filantropice ale iniţiatorilor de ajutorare cu produse alimentare şi nealimentare, pentru sprijinirea și ajutorarea categoriilor sociale defavorizate. În acest program de dăruire a unor produse alimentare, pe lângă cantină, mai sunt incluse și cele mai sărace 10 parohii din fiecare Protopopiat al Arhiepiscopiei Aradului, precum și toate așezămintele monahale din eparhie.
De hrana caldă pregătită la cantină beneficiază zilnic și copiii Centrului de Zi „Nașterea Maicii Domnului” al Asociației Filantropia, copii care, pe lângă faptul că provin din familii dezorganizate cu un nivel economic precar sau în care sunt prezente unele boli psihice, alcoolismul, consumul de droguri, delincvența, violența fizică sau verbală, despartirile dintre soți sau concubinajul, ascund drame teribile, fiind traumatizați și cu echilibrul neuropsihic zdruncinat.
În viitorul apropiat, printr-un Proiect European ,,Masa pe roți”, Cantina socială „Sfântul Nicolae” va avea parte de o extindere a activităților sale, prin care se va oferi zilnic masa, la domiciliu, pentru încă 170 de persoane bolnave și imobilizate la pat.

Protos. Iustin Popovici

Diac. Răzvan Fibișan

DSC_0056

DSC_0057

DSC_0064

DSC_0068

DSC_0070_1600x1070

DSC_0074_1600x1070

DSC_0080_1600x1070

DSC_0095_1600x1070