„Criza valorilor morale și refugiul în dependențe”, tematica unui workshop etic-educativ derulat la Școala Gimnazială „Iosif Moldovan” din Arad

Școala Gimnazială „Iosif Moldovan” din Arad a organizat joi, 14.03.2019, un workshop etic-educativ cu tema „Criza valorilor morale și refugiul în dependențe”. În cadrul dialogului cu cei prezenți s-a subliniat că „tinerilor le revin o misiune decisivă în înfruntarea provocărilor din acest timp al nostru, care sunt desigur provocări materiale, dar mai înainte se referă la viziunea despre om.

De fapt, împreună cu problemele economice, cu dificultatea de a găsi loc de muncă și respectiva nesiguranță pentru viitor, se observă criza valorilor morale și pierderea sensului vieții. În fața acestei situații critice, un tânăr/tânără ar putea să cedeze în fața ispitei fugii, a evadării, închizându-se într-o atitudine de izolare egoistă, refugiindu-se în alcool, în droguri, în mentalități care predică ura și violența. Sunt realități pe care le cunoaștem bine pentru că din păcate sunt prezente și în orașele noastre.”

Evenimentul etic-didactic, la solicitarea conducerii Școlii Gimnaziale (d-na director Prof. Gianina Stan, d-na director adjunct Ciorba Mihaela și d-na Consilier școlar Hettmann Andreia Cristina), prin implicarea Biroului Ordinii Publice (Asistent Șef adjunct Groza Marius) a fost organizat în cadrul activităților Comisiei Județene de Monitorizare a Activității Preventive și a Programului de Prevenire a Delicvenței Juvenile și a Victimizării Minorilor. Workshop-ul etic-educativ, adresat unui anumit grup țintă, a fost coordonat de domnul agent șef Tocan Ciprian (din cadrul IPJ Arad, Compartimentul de Analiză și Prevenirea Criminalității), la care a participat ca invitat arhim. conf. univ. Teofan Mada (cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului).

Filmele și materialele de specialitate prezentate în cadrul dialogului au demonstrat în manieră directă că de multe ori în spatele fațadei succesului se ascunde adesea o existență goală. Pierderea gravității faptei imorale și conștiența păcatelor în viața derivă, în ultimă analiză, din pierderea mai radicală și tainică a simțului lui Dumnezeu. Tinerețea nu este pasivitate, ci efort tenace pentru a ajunge la ținte importante, chiar dacă acest lucru înseamnă jertfă, nu înseamnă a închide ochii în fața dificultăților, ci a refuza compromisurile și mediocritatea; nu este evadare sau fugă în dependențe, ci angajarea solidarității față de toți, îndeosebi față de cei mai slabi sau cu serioase probleme.

Arhim. Conf. Univ. Teofan Mada, vicar eparhial