Întâlnire consultativă privind relația cu ONG-urile și activitățile de tineret din Mitropolia Banatului

Vineri, 18 Martie 2019, la Mănăstirea Timișeni din Arhiepiscopia Timișoarei, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, a avut loc o întâlnire consultativă privind relația cu ONG-urile și activitățile desfășurate cu tineretul în cuprinsul Mitropoliei Banatului.

În cadrul întâlnirii au avut loc următoarele:

Prezentarea activităților de tineret desfășurate în Patriarhia Română/Mitropolie/Eparhie.
Fiecare reprezentant a prezentat activitățile și proiectele destinate tinerilor, organizate în anul 2018 (proiecte desfăşurate, titlu, perioada, numărul de participanți, specificul activităţilor desfăşurate: culturale, educaţionale, social-filantropice, misionare etc.).
Fiecare reprezentant de asociație a prezentat activitățile și proiectele majore ale asociației (proiecte desfăşurate, titlu, perioada, numărul de participanți, specificul activităţilor desfăşurate: culturale, educaţionale, social-filantropice, misionare etc.).
Sinteza activităților și proiectelor prezentate – dezbatere și propuneri de viitor
Modul în care aceste asociații sunt/pot fi implicate în activitățile și proiectele Bisericii.
Modele de bună practică în activitățile cu tinerii – prezentare şi dezbatere
Prezentarea unor modele de bună practică în activitățile cu tinerii – grupuri parohiale, asociații parohiale, grupuri la nivelul protoieriilor, centre de tineret etc.
Prezentarea Hotărârilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române cu privire la relația cu ONG-urile și activitățile de tineret
Implementarea ultimelor hotărâri ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române cu privire la relația cu ONG-urile și activitățile de tineret.

Statutul asociațiilor de tineret care funcționează cu binecuvântarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (ASCOR și LTCOR)
Relația filialelor ASCOR și LTCOR cu Centrele eparhiale, statutul și regulamentul de organizare al filialelor, rapoartele de activitate, implicarea asociațiilor în activitățile și proiectele eparhiale, calendarul de activități.

Evaluarea Programului Național de Tabere pentru Tineret Tradiţie şi Noutate
Evoluţia şi impactul, implementarea, participanții, desfășurarea ediției a IV-a a programului.

Rolul și importanța tinerilor în Biserică. Modul în care tinerii sunt implicați în dinamizarea activităților și în dezvoltarea unor programe de tineret.

2019 – Anul omagial al satului românesc (al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari) și Anul comemorativ al patriarhilor Nicodim Munteanu şi Iustin Moisescu şi al traducătorilor de cărţi bisericeşti.
Calendar și propuneri de activităţi.

Din partea Arhiepiscopiei Aradului, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei, au participat Pr. Drd. Sergiu-Vlad Sandu, profesor la Seminarul Teologic Ortodox din Arad și coordonator de cateheză pe Protopopiatul Arad și Cătălin-Iulian Drăgan, Președintele ASCOR, Filiala Arad.

Protos. Iustin Popovici

image

image

image

image