Patriarhul Daniel: Femeia creştină – binecuvântare pentru familie şi Biserică

Ziua Internațională a femeii este sărbătorită anual în 8 martie și este o zi în care femeile sunt apreciate pentru realizările lor, fără a se ţine cont de diferenţele naţionale, etnice, lingvistice, culturale, economice sau politice.

În acest context, Patriarhul Daniel a evidenţiat cu mai multe ocazii importanţa misiunii femeii creştine la nivelul societăţii, familiei şi Bisericii.

„Vocația femeilor creștine de astăzi este de a mărturisi credința în Hristos Cel răstignit și înviat, de a da viață și a proteja viața copiilor, de a promova iubirea milostivă față de semeni, de a aduce pace și comuniune, prin prezența și lucrarea lor în Biserică și în societate”, spunea acum doi ani Preafericirea Sa.

Ziua Internațională a Femeii își are originile la începutul secolului trecut, ca urmare a manifestărilor pentru dobândirea unor drepturi sociale și politice.

Ziua femeilor în data de 8 Martie a fost recunoscută ca sărbătoare internațională în anul 1975, devenind o tradiție în Europa și în SUA.

Biserica reflectă în sens spiritual asupra femeii creștine care este apreciată prin asemănarea ei cu Maica Domnului și cu Femeile Mironosițe.

Creștinii își aduc aminte cu recunoștință de toate femeile care din timpul Sfinților Apostoli și până astăzi au arătat credință, prețuire și evlavie pentru Hristos și pentru Biserica Sa, în special în Duminica Femeilor Mironosițe.

Biserica conștientizează rolul pe care îl are femeia în actul educațional și formativ al copiilor și tinerilor, în sânul familiei tradiționale. În acest sens, Patriarhul Daniel amintește de mamele și bunicile creștine rugătoare.

„Acestea, prin evlavia, bunătatea, smerenia și înțelepciunea lor, sunt o binecuvântare pentru familie și Biserică. Lumina bunătății sufletului părinților este un reper major în formarea caracterului copiilor şi al tinerilor”, a mai spus Părintele Patriarh.

Calendarul ortodox este plin de sfinte mucenițe și cuvioase care, după modelul Maicii Domnului, și-au desăvârșit firea mărturisind cu îndrăzneală credința în Iisus Hristos, în situații grele.

Patriarhul Bisericii noastre recomandă pe Sfânta Împărăteasă Elena ca „model pentru viața creștină a femeilor în general, și a mamelor în special, exemplu de mărturisire a credinței creștine în familie și în societate, îmbinând armonios înțelepciunea cu evlavia și credința cu dărnicia”.

Patriarhul își exprimă recunoștința față de femeile creștine nu numai în zilele consacrate lor la nivel internațional, ci zi de zi:

„Adresăm felicitări, mulțumiri și binecuvântări tuturor femeilor care cultivă și mărturisesc credința în Iisus Hristos Cel răstignit și înviat, aducând multă lumină şi bucurie în viața Bisericii, a Familiei și a Societății. Le dorim tuturor sănătate și mântuire, pace și bucurie sfântă întru mulți și binecuvântați ani!”.

Foto credit: Basilica.ro