PS Părinte Emilian Crișanul a săvârșit Liturghia Darurilor în Catedrala Veche din Arad

Vineri, 15 martie 2019, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop vicar al  Arhiepiscopiei Aradului, a săvârșit Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfințite în Catedrala Veche din Arad, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

La finalul acesteia, Ierarhul a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură despre frumusețea duhovnicească a slujbelor din vremea Postului Mare, îndeosebi a Liturghiei Darurilor mai înainte sfințite și i-a îndemnat pe credincioși să participe cu multă evlavie la rânduielile liturgice din această perioadă.

Liturghia Darurilor mai inainte sfințite este cea de-a treia Liturghie a Bisericii Ortodoxe. Liturghia Darurilor se poate săvârși în orice zi a Postului Mare (cu excepția zilelor de sâmbăta și de duminica, a zilelor aliturgice – luni și marți din prima săptămană și vineri din Săptămana Patimilor, când nu se face nici o Liturghie). În zilele noastre se obișnuiește să fie oficiată numai în zilele de miercuri și vineri și în joia Canonului celui mare (săptămana a cincea). În sâmbetele din Postul Mare se săvârșește Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur, iar în primele cinci duminici de post Liturghia Sfântului Vasile cel Mare. În duminica Floriilor – Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur, iar în Săptămana Patimilor, joi și sâmbătă Liturghia Sfantului Vasile cel Mare.

Protos. Iustin Popovici

image

image