Săptămână duhovnicească în Parohia Petriş

Cu ajutorul lui Dumnezeu în prima săptămână din Postul Mare am săvârșit în Biserica strămoșească din Petriș Pavecernița Mare și Canonul Sf Andrei Criteanul după rânduiala Triodului, terminând săptămâna cu slujba Vecerniei cu Litie având invitați de seamă ce au rostit conferințe pe temele enunțate în programul atașat, aflându-ne la a cincea editie!

În seara zilei de luni Pr. Ic. Stv. Călin Madaluta de la Parohia Savarsin ne-a rostit un bogat cuvânt despre Post cu îndemnul să nu ne gândim ce vom mânca în această perioadă ci să fim preocupați de foamea și setea de Hristos, căutând la Potir, fiind izvorul Cel nesecat.
Marți seară am avut deosebita onoare de a primi vizita Pr. Prof. Univ. Dr. Vasile Vlad al Facultății de Teologie din Arad ce a pus la inima noastră importanta vieții și a morții , prin viața să vedem ce ne înconjoară ca lumină a lui Dumnezeu cel veșnic, însă a doua nuanță a vieții este viața duhovnicească în Hristos prin Taina Sf Botez ungandu-ne cu Sf și Marele Mir prin care pecetluim simțurile noastre cu Pecetea Darului Duhului Sfânt , ajungând să trăiască Hristos în noi! In viața pământească trebuie să ne pregătim pentru viața veșnică , să ne gândim de ce copilul în pântecele maicii lui copilul se dezvoltă cu mâini, picioare și toate organele?!? că nu are ce să facă în pântece cu ele; insa sunt necesare atunci când vom păși în viața pământească însă pe pământ trebuie sa ne dezvoltăm trupul și simțurile duhovnicești cu care vom trece dincolo iar a treia nuanță a vieții fiind viața cerească , viața veșnică!
A treia zi de Miercuri în mijlocul nostru a poposit Prot. Clement Iordache de la Mănăstirea Hodoș-Bodrog care ne-a pus la suflet despre importanța crucii in viața noastră. La microscop se vede o proteină LAMININA ce leagă celulele intre ele in forma Crucii, făcând imunitate corpului și fără ea nu am putea trăii , iar unii dintre noi nu credem în cruce cu toate că avem crucea în noi. Trebuie să credem cu tărie în puterea crucii și că nu suntem singuri în viața noastră și Hristos ne ajuta sa ne purtăm Crucea punând umărul Său alături de noi.
Ziua de Joi ne-a adus pe Pr. Olimpiu Buciuman de la Parohia Tătărăști ce ne-a vorbit despre satul românesc fiind și anul omagial 2019 dedicat preoților gospodari , primărilor și satului românesc!  În cuvântul său părintele a evidențiat că România se aseamănă Mântuitorul Hristos după cum remarca Pr. Dumitru Stăniloaie , prin faptul că am plătit cu sânge încă de pe vremea romanilor care au exploatat aurul de pe pământul nostru cu muncitori locali, apoi am platit tribut cu femei și copii la Înalta Poartă, iar astăzi părăsesc satele tinerii și cei în putere ce reprezintă sângele țării ce emigrează zilnic. Însă preotul a fost și va rămâne în mijlocul sătenilor pentru a îndruma poporul cel dreptcredincios spre mântuire!
In a cincea zi in seara zilei de Vineri am avut bucuria duhovnicească de a poposi în mijlocul nostru Pr. Lect. Univ. Dr. Stefan Negreanu de la Facultatea de Teologie din Arad vorbindu-ne de importanta de a fi cu Dumnezeu, de a fi in Dumnezeu, de îndumnezeire, însă cum zicea Pr Arsenie Boca că toți venim de la Dumnezeu însă nu toți ne reîntoarcem la Dumnezeu. Cum am ascultat și în Evanghelia ce s-a citit de la Sf. Ioan ca noi suntem mlădițele iar Hristos este vița și fără Hristos nu putem trăi, să ținem seama în viață de Dumnezeu. Să ne silim să nu lipsim de la Dumnezeiasca Liturghie pentru că cel mai sfânt loc și cel mai sfânt timp este în Biserica lui Hristos în Sfânta Liturghie și orice activitate în acest timp este blestemată pentru că nu ascultam de porunca Mântuitorului ca sa fim la frângerea Pâinii pentru a-L pomeni „aceasta să faceți spre pomenirea Mea” Luca 22,19. Daca nu suntem la Liturghie pierdem pomenirea lui Dumnezeu iar dacă suntem prezenți, nu este suficient, ci trebuie și să ne împărtășim cu Trupul și Sângele lui Hristos!
În seara zilei de sâmbătă Pr. Ic. Stv. Francescu Romulus a rostit un frumos cuvânt despre biruința Ortodoxie in lume aflându-ne in ajunul Duminicii Ortodoxiei. După cuvântul Sf. Ioan Scărarul ortodoxia este cerul deschis!
Am avut mare bucurie duhovnicească în această săptămână datorită aleșilor noștri invitați dar mai ales credincioșilor Parohiei noastre care au umplut Biserica strămoșească din Petriș seară de seară pentru aceasta aducem mulțumire lui Dumnezeu Celui Slăvit in Treime!
Pr. Ic. Stv. Ștefan Dimitriu