CERC PASTORAL-MISIONAR ÎN PAROHIA AGRIŞU MARE

​Duminică, 31.03.2019, în frumoasa biserică din Agrişu Mare, cu hramul ,,Cuvioasa Parascheva”, a avut loc întrunirea cercului pastoral-misionar Târnova, condus, din încredinţarea Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Timotei, de către părintele Gabriel Streulea, de la parohia Şilindia.
Evenimentul a început la orele 17:00 prin săvârşirea Tainei Sfântului Maslu, unde a slujit un sobor format din 13 preoţi. Pe lângă preoţii care fac parte din cercul pastoral-misionar Târnova, au mai slujit: părintele Sorin Streulea, de la parohia Moroda, fiu al satului, părintele Florin Avram, de la parohia Prunişor, de asemenea, fiu al satului şi părintele Teodor Zbârcea, de la parohia Mădrigeşti.
La finalul slujbei, părintele Florin Avram, de la parohia Prunişor, a rostit un frumos cuvânt de învăţătură, prezentând câteva aspecte importante ale Sfântului Maslu, amintind apoi şi de Evanghelia ce s-a citit dimineaţă la Sfânta Liturghie, scoţând în evidenţă importanţa cinstirii Sfintei Cruci şi a asumării suferinţei.
După slujbă, preoţii s-au îndreptat spre casa parohială, unde preotul paroh Marius Leucuţa a susţinut, în conformitate cu tematica anului omagial 2019 în Patriarhia Română, referatul cu tema: “Satul românesc: vatră a plămădirii, păstrării şi promovării conştiinţei naţionale şi eclesiale româneşti”. Părintele referent a prezentat câteva caracteristici ale satului românesc precum şi importanţa satului românesc de altădată, dar şi de astăzi, în formarea, dezvoltarea, păstrarea şi promovarea conştiinţei naţionale şi eclesiale româneşti. Părintele referent a amintit de cuvintele poetului Lucian Blaga, care spunea că „veşnicia s-a născut la sat”. Expresia ,,veșnicia s-a născut la sat” poate semnifica și faptul că la sat, mai mult decât la oraș, pot fi mai ușor percepute și apreciate prezența Creatorului în natură, valoarea naturii înconjurătoare ca dar al lui Dumnezeu, ce trebuie cultivat în relație de recunoștință față de Dăruitor, precum și legătura indisolubilă dintre cult și cultură, având ca bază agricultura. La sat, cultivarea pământului este adesea însoțită de acte liturgice, precum binecuvântarea holdelor, a semănatului, a fântânii, a primelor roade ale pământului, iar în unele regiuni troițele străjuiesc fântânile, colinele sau drumurile din mediul rural. Toate slujbele de binecuvântare a cultivării pământului evidențiază legătura dintre rugăciune și acțiune, încât omul credincios și harnic se conduce după principiul: „totdeauna lucrul tău să-l începi cu Dumnezeu!”
​La final, părintele paroh Marius Leucuţa a mulţumit tuturor preoţilor prezenţi, oferind cu bucurie o agapă frăţească.

Pr. Gabriel Streulea,
Parohia Şilindia

image

image

image