În 7 aprilie celebrăm Ziua mondială a sănătăţii

Ziua mondială a sănătăţii este celebrată anual în 7 aprilie, începând cu anul 1950, informează agerpres.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a găzduit în 1948 prima întâlnire la nivel mondial dedicată sănătăţii, în cadrul căreia s-a hotărât aniversarea în 7 aprilie a Zilei mondiale a sănătăţii.

OMS este o instituţie specializată a Naţiunilor Unite, fiind înfiinţată la 22 iulie 1946, cu sediul la Geneva şi a cărei Convenţie a intrat în vigoare la 7 aprilie 1948.

Sloganul ales pentru această zi este „Health for all” („Sănătate pentru toţi”).

Potrivit informaţiilor publicate pe site-ul oficial al OMS, acoperirea universală a sănătăţii înseamnă că toţi oamenii pot beneficia de servicii de sănătate de calitate, unde şi când au nevoie de ele, fără a avea dificultăţi financiare.

Statisticile prezentate de OMS arată că cel puţin jumătate din populaţia lumii nu este, în prezent, în măsură să obţină servicii de sănătate esenţiale.

Aproape 100 de milioane de oameni sunt împinşi la sărăcie extremă, obligaţi să supravieţuiască cu doar 1,90 dolari sau mai puţin pe zi, deoarece trebuie să plătească pentru serviciile de sănătate din propriiile buzunare.

De asemenea, peste 800 de milioane de persoane (aproape 12% din populaţia lumii) cheltuie cel puţin 10% din bugetele gospodăriilor lor pentru cheltuieli de sănătate pentru ei înşişi, un copil bolnav sau alt membru al familiei.

Foto credit: Public domain