Învierea Domnului sărbătorită la Catedrala Arhiepiscopală din Arad

Mii de credincioşi arădeni au participat la Slujba Învierii şi la Sfânta Liturghie din ziua Praznicului Învierii Domnului la Catedrala Arhiepiscopală din Arad, oficiate de Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, arhiepiscopul Aradului, înconjurat de un ales sobor de preoţi şi diaconi.În seara zilei, pe platoul din faţa Catedralei Arhiepiscopale, Înaltpreafinţitul Părinte Timotei, înconjurat de oficialitățile locale, de primari, preoţi și credincioși din întreg cuprinsul eparhiei arădene, a întâmpinat venirea Sfintei Lumini, adusă de la Mormântul Domnului, din Ierusalim, prin purtarea de grijă a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, și cu sprijinul Consiliului Județean Arad.  Cu acest prilej, Înaltpreasfinţia Sa a rostit o scurtă alocuţiune în care a transmis tuturor credincioşilor arădeni ca Sfintele Sărbători să le aducă bucurie în suflet, fiecăruia în parte, tuturor celor dragi, dar şi apropiaţilor, precum şi celor care sunt departe, plecaţi în străinătate.

În noapte, la Catedrala Arhiepiscopală, Arhiepiscopul Aradului a săvârşit slujba Învierii Domnului, înconjurat de soborul preoţilor şi diaconilor catedrali, în prezenţa unui număr impresionant de credincioşi, adresând, după citirea Cuvântului Sfântului Ioan Gură de Aur, un părintesc cuvânt de învăţătură în care a arătat învăţătura de credinţă ortodoxă despre înviere şi viaţă, cu îndemnul de a păstra lăsământul sfânt prin trăirea conform acesteia.

 La Slujba Învierii Domnului precum şi la Sfânta Liturghie din ziua de praznic, în acest an, a fost prezenţă Alteţa Sa Regală Principesa Maria, fiica cea mică a Regelui Mihai şi a Reginei Ana. Alteţa Sa a fost însoţită de către domnul Tiberiu Dekany, preşedintele Societăţii Amicii Regelui Mihai.

În dimineaţa primei zile de Paşti, Înaltpreasfinţitul Timotei a oficiat Sfânta Liturghie arhierească la Catedrala Arhiepiscopală, înconjurat fiind de soborul de preoți si diaconi ai catedralei. Cu acest prilej, Chiriarhul arădean a vorbit credincioșilor prezenți în legătura Pastoralei cu titlul ,,De pe pământ la cer”, despre ridicarea omului, şi cu el a întregii creaţii, prin Învierea Mântuitorului, subliniind rostul muncii înnobilatoare, mai ales a celei legate de pământ. În cuvântul de praznic Chiriarhul a amintit şi faptul că Biserica noastră a consacrat anul acesta satului românesc, precum şi celor care potrivit unui proverb sfinţesc locul prin jertfelnicia lor. Totodată, salutând participarea la slujbele săvârşite cu prilejul Sfintelor Paşti a Principesei Maria, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei a amintit legăturile Familiei Regale cu ţinuturile arădene prin reşedinţa de la Săvârşin, sat fruntaş, care a dovedit totdeauna respectul faţă de istoria naţională. De asemenea, Înaltpreasfinţia Sa a mulţumit Alteţei Sale Regale pentru faptul că a ales să sărbătorească Sfintele Paşti în Cetatea Aradului şi în special în Catedrala Arhiepiscopală din Arad. După sfânta slujbă, Principesa Maria a vizitat reşedinţa arhiepiscopală, fiind preocupată de istoria acesteia.

În după amiaza zilei de praznic, după slujba Vecerniei, Înaltpreasfinţia Sa a oferit tradiţionala recepţie de praznicul Învierii Domnului, ostenitorilor Centrului eparhial, preoţilor din municipiu, reprezentanţilor mănăstirilor arădene, credincioșilor prezenți, la reşedinţa chiriarhală. La această agapă, alături de cei amintiți au participat și domnul Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad şi Părintele Prof. Dr. Cristinel Ioja, Decanul Facultății de Teologie Ortodoxă ,,Ilarion V. Felea” din Arad.

La final, Chiriarhul a mulțumit domnului președinte al CJA pentru sprijinul acordat ca Sfânta Lumină să ajungă și la credincioșii arădeni, anul acesta fiind cel de-al 9-lea an în care lumina sfântă ajunge în toate bisericile şi casele arădenilor, precum și tuturor celor de față pentru participare şi a transmis un părintesc salut familiilor celor prezenţi.

Protos. dr. Iustin Popovici

01

02

2

3

4

5

6

8

7

9

10

11