Marele Mir a fost sfinţit pentru a 22-a oară în cei 134 ani de autocefalie ai Bisericii Ortodoxe Române

Patriarhul Daniel al României, împreună cu membrii Sfântului Sinod, a sfinţit joi Marele Mir în Catedrala Patriarhală. Slujba de sfinţire a avut loc exact la împlinirea a 134 ani de la recunoaşterea Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române de Patriarhia Ecumenică.

În data de 25 aprilie 1885, Patriarhul Ecumenic Ioachim al IV-lea a trimis mitropolitului primat Calinic Miclescu, în calitate de președinte al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, Tomosul de autocefalie prin care „cu bucurie sufletească binecuvintează Biserica Ortodoxă Română, recunoscând-o autocefală întru toate de sine ocârmuită”.

Marele Mir a fost sfinţit în cadrul Liturghiei Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vercernia, oficiată în Sfânta şi Marea Joi, după ce în primele zile din Săptămâna Sfintelor Pătimiri a fost pregătit la Mănăstirea Duminica Sfinţilor Români din Popeşti Leordeni.

Pregătirile au început luni cu sfinţirea Mirostirionului, slujbă oficiată de Conducătorul Bisericii Ortodoxe Române, care a binecuvântat şi începutul pregătirilor.

Apoi, în prezenţa unor ierarhi ai Bisericii noastre, Marele Mir a fost preparat conform rânduilelilor bisericeşti din ulei de măsline, vin curat, plante şi aromate.

Fiecare eparhie din Patriarhia Română va primi o cantitate de cinci litri din Sfântul şi Marele Mir care este utilizat la sfințirea bisericilor, antimiselor şi la oficierea Sfintei Taine a Mirungerii.

Foto credit: Basilica.ro/Mircea Florescu