Conferinţa preoţească de primăvară din cadrul Protopopiatului Ortodox Român Arad

Cu binecuvântarea şi în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscop al Aradului, preoţii din cadrul Protopopiatului Ortodox Român Arad, s-au întrunit miercuri, 15 mai 2019, la conferinţa preoţească de primăvară.În conformitate cu prevederile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, tema conferinţei a fost: 2019 – Anul omagial al satului românesc (al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari)”. Conferinţa a fost precedată de slujba de Te-Deum, săvârşită în Catedrala Veche din Arad, iar lucrările conferinţei s-au desfăşurat mai apoi în sala de ședințe a Oficiului Protopopesc Arad.

Conferinţa a fost prezidată de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei, iar din prezidiu au mai făcut parte Arhim. dr. Teofan Mada – vicar administrativ, Protos. dr. Iustin Popovici – consilier cultural, Pr. drd. Silviu Faur – consilier bisericesc, Arhid. Mircea Proteasa – consilier economic, Arhid. dr. Tiberiu Ardelean – inspector eparhial și Pr. Flavius Petcuţ – protopop al Aradului.

Părintele protopop a adresat cuvântul de bun venit tuturor celor prezenți, iar în continuare a trasat câteva idei cadru cu privire la tema conferinței, îndemnând preoții să caute să cultive valorile creștine în sufletele creștinilor din parohiile de la sate, care, cu toate că au fost oameni simpli, au reușit să mențină vie Ortodoxia în acele comunități. Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei a deschis lucrările conferinței, făcând o retrospectivă a satului românesc, insistând asupra statutului pe care l-au avut românii în comunitățile în care au trăit. Înaltpreasfinția Sa, în cuvântul de încheiere a îndemnat preoții să cultive în rândurile credincioșilor de la sate, dragostea față de Țară, Neam și Biserică, ca unii care sunt apostoli ai satelor.

Referenți la lucrările de la conferință au fost: Pr. Bogdan Oneț, cu referatul „Biserica și educația: nume de învățători și dascăli vrednici ai satului românesc, prezenți în memoria și cultura românească”, Pr. Gabriel Gosta, cu referatul „De la cronicile parohiale la scrierile monografice sau istoria așa cum au trăit-o românii” și Pr. Ioan Pagubă, cu referatul „Satul românesc în crâmpeie de amintiri”.

La finalul conferinței a luat cuvântul Pr. prof. dr. Cristinel Ioja, decanul Facultății de Teologie din Arad, care a atras atenția asupra pericolelor care planează asupra satului românesc, din care a amintit: înstrăinarea de comunitate, decalajul dintre economic și spiritual, mutațiile sociale care duc la depopulare, venirea altor creștini în sate, cu un alt set de valori.

La sfârşitul conferinţei Pr. Flavius Petcuţ, a mulţumit Chiriarhului, membrilor permanenţei și preoţilor pentru prezenţă, precum şi referenţilor pentru reuşita conferinţei.

Pr. dr. Paul-Sebastian Orădan

 Secretar protopopesc  

kl

k

m

op

hh

gt

r

fff

h