Liturghie Arhierească în Catedrala Veche din Arad, cu prilejul împlinirii unui veac de la înfiinţarea Corului ,,Armonia”

În Duminica a 5-a după Paşti (a Samarinencei), 26 mai 2019, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a săvârşit Sfânta Liturghie Arhierească în Catedrala Veche a Aradului, cu prilejul aniversării unui veac de la înfiinţarea Corului ,,Armonia”. Înaltpreasfinţia Sa a fost înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi, slujitori ai Parohiei Arad-Centru.

La momentul rânduit, Chiriarhul nostru a rostit un cuvânt de învăţătură, pus sub titlul ,,Apa vie” (cf.Fp. Ap. 11; Ioan 4) în comparaţie cu elementul primordial al vieţii materiale, este cea care adapă însetarea după Dumnezeu şi darurile Sale nepieritoare. Izvorul ei este Însuşi Mântuitorul în a Cărui comuniune fiinţa credincioşilor înşişi devine râu ce curge spre veşnicie. Pericopa evanghelică a convorbirii Domnului cu samarineanca, purtătoare a numelui de lumină (Fotini), ea însăşi luminându-se asupra adevărului credinţei, adânceşte pe înţelesul fiecăruia învăţătura despre Dumnezeu şi lucrarea Sa în lume.

La finalul Sfintei Liturghii, Ierarhul înconjurat de soborul slujitor, a săvârșit slujba Parastasului pentru dirijorii și membrii corului care au activat de-a lungul timpului. În acest context, Chiriarhul arădean, ca unul ce a cunoscut îndeaproape pe cel dintâi dirijor al coralei, pe Atanasie Lipovan, ca şi pe urmaşii săi şi parte din membrii coralei, a relevant însemnătatea acesteia pe durata unui veac ca meritorie pentru misiunea Bisericii prin înălţarea sufletească a ascultătorilor imnelor închinate lui Dumnezeu.

Răspunsurile liturgice au fost date de către Corul „Armonia” al Catedralei Vechi, dirijat de către Prof. Ovidiu Boar.

Împlinirea unui veac de la înființarea Corului „Armonia” a prilejuit, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei, organizarea unor ample manifestări care să marcheze acest important moment din istoria Catedralei Vechi, deopotrivă și din istoria eparhiei Aradului.

În după amiaza zilei, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului a votat la Secţia de votare Nr. 91 din cadrul Colegiului Tehnologic de Industrie Alimentară Arad, atât pentru alegerile europarlamentare cât şi la referendumul naţional.

Seara, Chiriarhul arădean a participat la Slujba Vecerniei oficiată în Catedrala Veche cu prilejul absolvirii elevilor clasei a XII-a de ai Seminarului Teologic Ortodox din Arad.

Protos. Iustin Popovici