PS Părinte Emilian Crişanul prezent la hramul bisericii din Parohia Curtici

Duminică, 30 iunie 2019, biserica din Curtici și-a serbat ocrotitorii, pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel.  La acest praznic, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a fost prezent Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop vicar al Eparhiei Aradului.Din soborul slujitor au făcut parte: Arhid. Mircea Proteasa, consilier economic, pr. paroh Ilie Nădăban, pr. Gheorghe Moț,  pr. pensionar Gheorghe Bozian, pr. Gheorghe Morar – Parohia Macea, pr. Tripa Ciprian – parohia Semlac şi Arhid. Gheorghe Lehaci.

Începând cu ora 9.30 a fost săvârșită Sfânta Liturghie, iar la momentul cuvenit Părintele nostru Episcop a rostit un frumos și profund cuvânt de învățătură, în care a prezentat întreita prăznuire a acestei duminici, închinată tuturor Sfinților Români, Soborului Sfinților Apostoli și Sfântului Ghelasie de la Râmeț, Mitropolitul Transilvaniei. În cadrul cuvântului de învățătură, Preasfinția Sa a accentuat importanța urmării modelului apostolilor, prin redescoperirea propriei vocații de creștini într-o lume secularizată, menționând că Biserica este ,,lucrarea tainică a lui Dumnezeu împreună cu oamenii, lucrare făcută în Sfântul Duh, prin mărturisitori și apostoli”. Totodată, în concordanță cu martiriul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, a prezentat legătura cu mărturisitorii temnițelor comuniste, mulți dintre ei știuți sau neștiuți, care s-au învrednicit a dobândi cununa sfințeniei. Cuvântul de învățătură s-a încheiat cu îndemnul la mărturisirea propriei noastre bogății identitare:  ,,Suntem un neam cu o mare bogăție spirituală și culturală, din care trebuie să ne împărtășim și pe care trebuie să o mărturisim”.

La finalul Sfintei Liturghii, părintele paroh Ilie Nădăban a mulțumit Preasfințitului Părinte Episcop Emilian, pentru bucuria care a adus-o întregii comunități prin prezență și împreună rugăciune.

Prezent a fost la Sfânta Liturghie, ca de fiecare dată, domnul Bogdan Ban, primarul orașului Curtici, căruia la final, Preasfințitul Părinte Emilian i-a mulțumit pentru tot devotamentul și sprijinul pe care-l acordă bisericii în continuarea lucrărilor de pictură și nu numai.

Răspunsurile au fost date de corul ,,Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” al Parohiei Curtici, dirijat de prof. Adrian Bughi.

Prof. Flavius – Alexandru Lazăr