Sfântul Sinod s-a întrunit la Patriarhie

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-a întrunit miercuri dimineață la Reședința Patriarhală sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

Lucrările au fost deschise în mod firesc cu o slujbă de Te Deum care a fost oficiată în Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” al Reședinței Patriarhale de Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei.

Texte liturgice pentru 11 sfinți

Pe agenda ședinței se află prezentarea spre aprobare a unui set important de texte liturgice, discutate și la Sinodul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei.

Este vorba de textele slujbelor sau acatistelor pentru 11 sfinți, majoritatea daco-romani: Sf. Cuv. Teoctist (3 septembrie).

  • Mc. Montanus preotul și soția sa, Maxima (26 martie).
  • Mc. Dasie (20 noiembrie).
  • Mc. Hermes (31 decembrie).
  • Mc. Ermil și Stratonic (13 ianuarie).
  • Sfințit Mc. Efrem, episcopul Tomisului (7 martie).
  • Sfințit Mc. Irineu, episcop de Sirmium (6 aprilie).
  • Mc. Maxim, Cvintilian și Dadas din Ozovia (28 aprilie).
  • Mc. Nicandru și Marcian (8 iunie).
  • Mc. Lup (23 august).
  • Mc. Donat diaconul, Romul preotul, Silvan diaconul și Venust (21 august).

Catalogul Sfintelor Moaște

De asemenea, va fi prezentat stadiul actual al întocmirii Catalogului Sfintelor Moaște din Patriarhia Română, despre care Patriarhul Daniel și-a exprimat speranța că va fi disponibil „în toamna aceasta”.

În partea a doua a ședinței de lucru vor fi finalizate și aprobate actualizările Regulamentului organismelor centrale ale Bisericii Ortodoxe Române şi Regulamentului administrării bunurilor bisericeşti, documente analizate în cursul săptămânii trecute de Comisia pentru Statut şi regulamente a Sfântului Sinod.

„Textele mai vechi au fost adaptate, completate și motivate prin trimiteri la sfintele canoane, la Statutul Bisericii noastre și la tradiția sinodală ortodoxă română”, a precizat Patriarhul României.

Vor fi analizate aspecte importante privind vizita Papei Francisc la Palatul Patriarhiei și Catedrala Națională.

ITO 2020

Un alt subiect important va fi „Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși”. Este propusă organizarea celei de-a șaptea ediții, ITO 2020, la Timișoara.

Pe parcursul zilelor de miercuri și joi vor fi prezentate și diverse probleme curente din Eparhii, aspecte privind diaspora românească, precum și concluziile întâlnirii Comisiei de Pictură Bisericească cu reprezentanții sectoarelor de Patrimoniu și Cultură Bisericească din țară.

Revenim cu hotărârile Sfântului Sinod privind aspectele discutate.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu