PS Părinte Emilian Crişanul a conferenţiat în cadrul Conferinţelor ,,Aradul şi România Mare”

Miercuri, 27 noiembrie 2019, Preasfinţitul Părinte Emilian Crişanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a participat la cea de-a treia ediţie a evenimentului Conferințele „Aradul și România Mare”, în sala „Regele Ferdinand” din Palatul Administrativ Arad.

Cu acest prilej, Preasfinţia Sa a prezentat conferinţa cu tema „Episcopia Aradului în contextul istoric-bisericesc de după Marea Unire de la 1918”.  Expunerea Preasfinţiei Sale a creionat contextul politic şi bisericesc de după Marea Unire de la 1918 în teritoriul aflat sub jurisdicţia Episcopiei Aradului de atunci. Prezentarea istorică a parcurs întreaga perioadă interbelică până la momentul instaurării regimului comunist. Evenimentele mai importante, precum şi realizările Bisericii Ortodoxe Române din aceste teritorii au fost axate în jurul celor trei episcopi care au păstorit Eparhia Aradului în perioada amintită. Fiecare episcop a fost amintit cu realizările în plan misionar şi implicaţiile în viaţa politică, socială şi culturală a eparhiei arădene. Este vorba de personalităţile episcopilor: Ioan Ignatie Papp, Grigorie Comşa şi Andrei Magieru.

După această expunere, domnul Prof.Univ.Dr. habilit. Corneliu Pădureanu de la Universitatea ,,Aurel Vlaicu” i-a acordat Preasfinţitului Părinte Emilian Crişanul, Distincţia de Excelenţă ,,pentru participarea la Conferinţele Aradul şi România Mare şi în semn de apreciere şi preţuire pentru activitatea sa rodnică şi folositoare Bisericii Ortodoxe Române şi creştinilor ortodocşi arădeni”.

La final, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, prezent la acest eveniment, l-a felicitat pe Preasfinţitul Părinte Emilian Crişanul pentru expunderea făcută şi pentru distincţia primită, contextualizând momentul în şirul zilelor de sărbătoare pe care le trăieşte Arhiepiscopia Aradului.

Moderatorul evenimentului a fost domnul Dr. Doru Sinaci, directorul Bibliotecii Județene „A.D. Xenopol”.

Conferința a fost prezentată într-un moment deosebit pentru Eparhia Aradului, anul acesta, în 28 noiembrie 2019, împlinindu-se zece ani de la ridicarea fostei Episcopii a Aradului, Ienopolei și Hunedoarei la rangul de Arhiepiscopia Aradului.

Alături de cei doi ierarhi arădeni, în sală s-au aflat preoţi, profesori, istorici, studenţi şi elevi, precum şi alţi participanţi interesaţi de trecutul istoric al Eparhiei arădene.

Corul Seminarului Teologic Ortodox din Arad, condus de domnul Prof. Marius Lăscoiu a susţinut un frumos recital de colinde.

Evenimentul „Conferințele Aradul și România Mare” este organizat în cadrul proiectului „Voci în cetate“, derulat de Centrul Municipal de Cultură Arad, care anul acesta este dedicat perioadei de după 1 Decembrie 1918, când s-a consolidat România Mare.

Organizatorilor, Primăria Municipiului Arad și Centrul Municipal de Cultură li se alătură la această ediție a proiectului Consiliul Județean Arad și Biblioteca Județeană „A.D. Xenopol” din Arad.

Parteneri în cadrul proiectului sunt Asociația Ștefan Cicio Pop, Universitatea „Aurel Vlaicu” și Inspectoratul Școlar Județean Arad.

Protos. Dr. Iustin Popovici