Chiriarhul arădean a participat la o Expoziție aniversară de artă iconografică și decorativă

Sâmbătă, 7 decembrie a.c. la Centrul Cultural- Pastoral ,,Sfântul Ierarh Nicolae” al Parohiei Arad- Bujac, a avut loc vernisajul expoziției personale de icoane pe sticlă a Profesorului Corneliu Artimon, intitulată „Icoana și Satul Românesc”.
Evenimentul s-a desfășurat cu binecuvântarea și în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, și s-a dorit a fi o celebrare a artei iconografice ortodoxe și a satului românesc. Prezentarea expoziției a fost făcută de către profesorul Horia Truță.
În cuvîntul de deschidere Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Timotei a subliniat trăinicia conlucrării cu profesorul Artimon dealungul anilor, un număr important de lucrări din eparhie, cu valoare artistică, dar și eclezială, între care și noua stemă a Arhiepiscopiei Aradului, aprobată de către Sfântul Sinod, purtând pecetea măiestriei distinsului pictor. ,, Nu numai talentul îl caracterizează. În această artă se valorifică tezaurul de credință și învățătură, operele unor cunoscuți iconografi și oameni ai Bisericii, călugări și preoți de mir care s-au consacrat în acest domeniu. Domnul profesor are și o chemare spre aceasta, legăturile pe care le-am avut pe linie bisericească demonstrează că este omul credinței și al dragostei de neam, de tot ceea ce poporul nostru a avut ca dar și a cultivat. Prin bunătatea, înțelepciunea și iscusința sa ne-a învățat pe toți. Să reușești să transmiți prin icoană tot ceea ce ai simțit pentru Biserică, pentru credință, este cu certitudine, un dar de la Dumnezeu”.
Exponatele cuprind 26 de icoane pe sticlă și 30 de lucrări de artă decorativă executate de profesorul Artimon. Icoanele sunt lucrări pictate începând cu anul 2001, în tehnica tempera și acryl, expoziția subliniind astfel stilul caracteristic al autorului pe parcursul a 20 de ani de creație artistică.
Lucrările de artă decorativă provin din costume populare din zonele Ineu-Șicula și Valea Mureșului, cu o vechime de peste 80 de ani. Fragmente din costumele inițiale, deteriorate în mare proporție, au fost puse în valoare creând motive decorative aplicate pe suport de lemn.
Expoziția cuprinde și icoane pe sticlă realizate de către copii, sub îndrumarea pictorului Corneliu Artimon în cadrul atelierului de pictură desfășurat în perioada 2016-2018 la Centrul Cultural- Pastoral ”Sfântul Ierarh Nicolae ” al Parohiei Ortodoxe Arad –Bujac.
Expoziția celebrează nu doar arta iconografică și populară, ci și aniversarea de 80 de ani a artistului Corneliu Artimon. Cu o experiență de peste 40 de ani în învățământ, Corneliu Artimon a început să picteze icoane abia după revoluție, când înființează și cercul de iconografie ortodoxă la Palatul Copiilor din Arad, făcându-se cunoscut cu elevii săi atât pe plan local, dar și național și internațional, prin numeroasele expoziții unde obțin binemeritate premii.
În paralel cu activitatea didactică la clasă, dar și după ieșirea la pensie, împreună cu mai mulți colegi pictori și restauratori, contribuie la restaurarea și pictarea unor lăcașuri de cult din Arad, Timiș, Bihor și Ungaria. De asemenea, restaurează icoane de mare valoare care se găsesc acum în lăcașuri de cult și colecții particulare din țară și străinătate.
La vernisajul expoziției au participat: Preacuviosul Arhimandrit dr. Simeon Stana, Dr. Doru Sinaci, Directorul Bibliotecii Județene ,,A. D. Xenopol” Arad, Conf. univ. Dr. Maria Sinaci, Universitatea de Vest ,,Vasile Goldiș” din Arad, Arhid. Dr. Gheorghe Hodrea, reprezentanți ai presei românești și ai unor comunități românești din Ungarie, preoți, profesori, un mare număr de credincioși din Parohia Arad- Bujac.
Preotul paroh, în calitate de gazdă și organizator a mulțumit tuturora pentru participare. La ceas aniversar, cei prezenți l-au felicitat și în cor, au cântat octogenarului Corneliu Artimon, distins profesor și maestru al artei iconografice ,,Mulți ani trăiască ! ”.

Preot dr. Vasile Pop