Concert caritabil susținut de Corul psaltic Sf. Ioan Damaschin la Filarmonica de Stat din Arad

În seara zilei de vineri, 20 decembrie 2019, sala mare a Palatului Cultural din Arad a devenit neîncăpătoare pentru arădenii iubitori de muzică psaltică și folclor românesc autentic. Aici s-a desfășurat Concertul de colinde susținut de Corul psaltic ,,Sfântul Ioan Damaschin”, condus de Părintele Gabriel Streulea.La eveniment au participat ierarhii arădeni, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop vicar, oficialitățile locale în frunte cu domnul primar Călin Bibarț, preoți, monahi și monahii din toată eparhia, arădeni de toate vârstele.

​În fața publicului numeros, membrii Corului psaltic Sf. Ioan Damaschin au susținut concertul de colinde „Stea, iată a răsărit”. Sub îndrumarea Părintelui Gabriel Streulea, de la Parohia Șilindia, psalții au interpretat în prima parte a concertului colinde, dintre care amintim: Primenește-ți gazdă, casa; Sculați fete și feciori; Steaua sus răsare; Sora leor; Leru-i Doamne, ler, solo Carina Pirtea; Pe plai înflorit; Toată oastea creștinească; Azi îi miercuri, mâine-i joi, solist prof. Marius Lăscoiu; Sfânt Domnului, Sfânt, solo Adelin Rusu; Sus la naltu ceruluiu, solo Carina Pirtea și Nectarie Lehaci; Suită de colinde, solo Ștefan Muț și altele.

În cea de-a doua parte, colinde precum: Am venit gazdă Mihai și Noi umblăm și colindăm au fost interpretate de Corul de fete „Sf. Lavrentie” dirijat de D-na Diana Ban, care au interpretat mai întâi singure iar mai apoi împreună cu psalții colinda Leroi leo; Crăciun urban, solo Adelin Rusu cu chitară.

La finalul concertului, precum la Nașterea Domnului, îngerii și oamenii și-au unit glasurile într-o cântare, Corul psaltic și cei prezenți au interpreat bine-cunoscuta colindă O, ce veste minunată și La mulți ani!

Prezentatorul concertului a fost Părintele Mircea Hurdea,  preot slujitor în Parohia Șimand și doamna Nicoleta Pavel, prezentatoare TV.

Concertul din această seară a avut un scop caritabil, întrucât, cu acest prilej, Asociația ,,Dania”, în parteneriat cu Arhiepiscopia Aradului, a adunat fonduri pentru renovarea și igienizarea Secției de Psihiatrie a Spitalului Județean din Arad. Tot în acest scop, la încă două concerte caritabile organizate cu binecuvântarea Arhiepiscopiei Aradului, s-au adunat fonduri, și anume: la concertul Grupului psaltic ,,Chivotul”, al Catedralei Mitropolitane din Iași s-au strâns 10.901 lei, iar la Concertul susținut de Corala Preoților din Arhiepiscopia Aradului, s-au strâns 7.102 lei, ambele fiind susținute în Catedrala Arhiepiscopală din Arad.

Date despre Corul psaltic Sfântul Ioan Damaschin

Grupul psaltic ,,Sfântul Ioan Damaschin” s-a înființat în anul 2008, la inițiativa unor elevi seminariști din Arad în frunte cu elevul Daniel Alb, din dragoste de Dumnezeu și de cântarea bisericească. În componența Corului psaltic se găsesc preoți, diaconi, studenți teologi, elevi seminariști și tineri din diferite domenii de activitate. 

Repertoriul Corului este format din cântări bisericești, bizantine și locale, colinde și cântece patriotice. A cântat la numeroase slujbe bisericești și a susținut concerte în cadrul Ariepiscopiei Aradului, dar și în Eparhiile învecinate: Arhiepiscopia Timișoarei, Episcopia Caransebeșului, Episcopia Devei și Hunedoarei. De asemenea, a cântat la slujbe bisericești și a susținut concerte în Diaspora: Dortmund, Ulm, Augsburg, Gyula, Bătania, Viena, Praga. 

În anul 2014 a participat la Concursul Național de Muzică bisericească ,,Tineri, lăudați pe Domnul!”, organizat de Patriarhia Română, unde a obținut premiul al II-lea. 

Din anul 2018, dirijorul Corului psaltic este Părintele Gabriel Streulea. 

Protos. Iustin Popovici

Foto credit: glasulcetatii.ro