Itinerar pastoral misionar al Inaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Dr. Timotei Seviciu, pe anul 2019

IANUARIE 2019
Luni, 1 ianuarie – A oficiat slujba la trecerea dintre ani la Catedrală, rostind un cuvânt de învăţătură în care a făcut referire la rugăciunile rostite în cadrul slujbei. De asemenea, a amintit faptul că în această zi, la Sfânta Patriarhie va fi proclamat noul An omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari) precum şi Anul comemorativ al Patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu.

A săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală, Predica a avut titlul ,,Întreită sărbătoare” (Col. 2; Luca 2; II Tim. 4, Marcu 1).
Duminică, 6 ianuarie – A săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrală. Predica a avut ca temă ,,Slujba Aghiasmei celei Mari”. A săvârşit slujba de sfinţire a Aghiasmei celei Mari.
Luni, 7 ianuarie – a participat la Sfânta Liturghie de la parohia Arad-Centru, Catedrala istorică. Tot în această zi a participat la Sfânta Liturghie săvârșită cu ocazia Crăciunului la Parohia Ortodoxă Sârbă, Arad-Centru.
Duminică, 13 ianuarie – A săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrală. Predica a avut ca temă „Împărăția lui Dumnezeu” (Efes. 4; Matei 4). A hirotonit întru preot pe diac. Petru Marius Horga, hirotesindu-l întru duhovnic, iar pe Viorel Iute l-a hirotonit întru diacon.
Luni, 14 ianuarie – A prezidat ședința Permanenței Consiliului eparhial.
Vineri, 18 ianuarie – A participat la evaluarea activității Instituției Prefectului – Județul Arad.
Sâmbătă, 19-25 ianuarie – A participat la programul „Săptămânii de rugăciune pentru unitatea creștinilor”.
Duminică, 20 ianuarie – A săvârșit Sfânta Liturghie la Bisericuța de lemn din incinta Spitalului Clinic Județean de Urgență – Arad. Predica a fost pusă sub titlul ,,Împlinirea rugăciunii”.
Luni, 21 ianuarie – A săvârșit Sfânta Liturghie la Paraclisul Facultății de Teologie din Arad, predicând despre viața și opera Sfântului Maxim Mărturisitorul.
Marți, 22 ianuarie – A prezidat ședința Sinaxei Stareților din Arhiepiscopia Aradului. Chiriarhul a sărbătorit ocrotitorul spiritual în ziua de pomenire a Sfântului Apostol Timotei participând la Sfânta Liturghie și Tedeum săvârșită la Catedrala istorică. La reşedinţa arhiepiscopală, a avut loc recepția tradițională, Chiriarhul rostind cuvântul festiv.
Miercuri, 23 ianuarie – A prezidat ședința Permanenței Consiliului eparhial.
Joi, 24 ianuarie – A participat la festivitățile organizate de Prefectura Județului Arad, la Ziua Unirii Principatelor Române, oficiind slujba de Tedeum şi ținând o alocuțiune. Tot în această zi a oficiat slujba de Te Deum în Catedrală.
Vineri, 25 ianuarie – A prezidat ședința Consiliului Eparhial a Arhiepiscopiei Aradului.
Sâmbătă, 26 ianuarie – A prezidat ședința Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Aradului.
Duminică, 27 ianuarie – A slujit la Sfânta Liturghie, la invitaţia Preasfinţitului Luchian, Episcop-administrator al Episcopiei Ortodoxe Sârbe a Timişoarei şi a comunităţii credincioşilor ortodocşilor sârbi din parohia Arad-Centru și a tinut o cuvîntare privind bunele relaţii dintre cele două biserici la nivel local, asigurându-l pe mai departe de o bună relație între cele două biserici ortodoxe, în Eparhia Aradului.
Luni, 28 ianuarie – A participat la serbarea Seminarului Teologic Ortodox în cinstea Sfinților Trei Ierarhi, ținând o alocuțiune.
Marți, 29 ianuarie – A participat la raportul de evaluare a activității Inspectoratului de Jandarmi Arad, unde a rostit o alocuțiune.
Miercuri, 30 ianuarie – A săvârșit Sfânta Liturghie în Catedrala Mitropolitană din Timișoara și a predicat despre contextul istoric și cultural în care au trăit acești mari teologi.

FEBRUARIE 2019
Vineri, 1 februarie – A participat la ședința Consiliului Național al Rectorilor Universităților din România, unde a ținut o alocuțiune.
Sâmbătă, 2 februarie – A săvârşit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Hodoș-Bodrog, predica a fost pusă sub titlul „Legiuitor și împlinitor” (Cf. Lc.2; Evr. 7).
Duminică, 3 februarie – A săvârşit Sfânta Liturghie la Parohia Arad-Bujac, predica fiind pusă sub titlul ,,Desăvârșirea creștină” (cf. I Tim. 4; Lc. 19). A hirotonit pe diaconul Viorel Iute întru preot, și hirotesit întru duhovnic. A săvârșit slujba Parastasului de 40 de zile de la trecerea la cele veșnice a Prof.Univ.Dr. Aurel Ardelean. A slujit la slujba de priveghi a vrednicului preot iconom stavrofor Teodor Gorea.
Luni 4, februarie – A participat la o festivitate organizată de Consiliul Județean Caraș-Severin, unde i s-a decernat titlul de Cetățean de onoare. La rândul său Chiriarhul arădean a decernat Ordinul „Sfântul Sava Brancovici” al eparhiei Aradului, domnului Silviu Hurduzeu, Președintele Consiliului Județean Caraș-Severin.
Vineri, 8 februarie – la împlinirea a 43 de ani de arhierie, Chiriarhul arădean a participat la Sfânta Liturghie de la Catedrala istorică, urmând apoi tradiționala recepție de la Reședința arhiepiscopală unde a ținut un cuvânt festiv.
Duminică, 10 februarie – A săvârșit Sfânta Liturghie în biserica Parohiei Vasile Goldiș, Protopopiatul Ineu, predica având ca titlu „Stăruința în bine” (II Cor. 6; Matei 15). La sfârșitul Sfintei Liturghii a săvârșit o slujbă de pomenire pentru marele patriot Vasile Goldiș, la 85 de ani de la trecerea lui în veșnicie.
Duminică, 17 februarie – Chiriarhul arădean a săvârșit Sfânta Liturghie alături de Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român din Ungaria și Locțiitorul Episcopiei Daciei Felix în biserica Parohiei Chelmac, Protopopiatul Lipova. La sfârșitul Sfintei Liturghii a săvârșit o slujbă de pomenire pentru Alexandru Constantin Mănuilă, tatăl Preasfințitului Siluan, la împlinirea unui an de la trecerea lui în veșnicie.
Luni 19-21 februarie – A participat la lucrările Adunării Naționale Bisericești și la ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
Duminică, 24 februarie – A săvârşit Sfânta Liturghie în biserica de la Spitalul Municipal din Arad. Predica a fost pusă sub titlul ,,Familia creștină” (cf. I Cor. 6, Lc. 15).
Joi, 28 februarie – A prezidat ședința Permanenței Consiliului eparhial.

MARTIE 2019
Duminică, 3 martie – A slujit Sfânta Liturghie în biserica din Grădiște I, predicând despre viața și învățăturile Sfântului Grigorie Palama, harul necreat și lucrarea dumnezeiască a creației. A săvârşit slujba parastasului pentru fostul preşedinte al Oastei Domnului – Moise Velescu – de la a cărui trecere la cele veşnice s-au scurs 11 ani.
Luni, 4 martie – A săvârșit slujba parastasului la doi ani de la trecerea la cele veșnice a Părintelui Profesor Teodor Baba.
Miercuri, 6 martie – A prezidat sesiunea de primăvară a examenului de Capacitate preoțească, la care s-au înscris și au participat un număr de 7 candidați.
Sâmbătă, 9 martie – A oficiat o slujbă de comemorare a eroilor căzuţi pentru libertate în anii grei ai comunismului, rostind totodată un cuvânt de evocare a jertfei celor pomeniți.
Duminică, 10 martie – A slujit Sfânta Liturghie în biserica parohiei Horia, Protopopiatul Arad, predicând despre ,,Timp și îndreptare”(Cf. Rm. 13 și Mt. 6).
Luni, 11 martie – A slujit Canonul cel Mare la Catedrala arhiepiscopală.
Marți, 12 martie – A slujit Canonul Canonul cel Mare la Catedrala istorică.
Miercuri, 13 martie – A slujit Canonul cel Mare la Biserica Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad.
Joi, 14 martie – A slujit Canonul cel Mare la Mănăstirea Gai.
Duminică, 17 martie – A slujit Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală, predica având ca titlu ,,Călăuza pentru vremea Postului Mare”(cf. Evr. 11 și In. 1).
Luni, 18 martie – A susținut o conferință duhovnicească în cadrul ASCOR – Arad, conferință cu tema „Acatistul Maicii Domnului”.
Vineri, 22 martie – A participat la conferința susținută de Prof. Univ. Dr. Ioan Chirilă, conferință cu tema „Diogene din Sinope și slăbănogul din Vitezda”.
Sâmbătă, 23 martie – A fost prezent la Seminarul Teologic Ortodox din Arad, care a găzduit etapa județeană a Olimpiadei de Religie Ortodoxă pentru clasele V-XII, binecuvântând pe elevii participanți și pe profesorii lor.
Duminică, 24 martie – A slujit Sfânta Liturghie la Schitul de maici din Bodrogul Vechi, predicând despre „Darul dumnezeiesc și conlucrarea omenească” (cf. Evr. 1 și Mc. 2). A hirotonit întru diacon pe Aurelian Iulian Moț.
Luni, 25 martie –  A slujit Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, în sobor de nouă ierarhi, preoți și diaconi.
Marți, 26 martie –  A participat la conferința susținută de Dr. Florinel Cozma la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad, în cadrul ASCOR – Arad, conferință cu tema „Suferința și omul contemporan – abordare medicală și teologică”.
Vineri, 29 martie – A susținut o conferință la Catedrala istorică în cadrul „Serilor duhovnicești”, conferință pe tematica „Anul omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari) și Anul comemorativ al patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și al traducătorilor de cărți bisericești”.
Duminică, 31 martie – A săvârșit slujba de sfințire a Troiței care s-a înălțat în Parohia Cruceni din grija preotului paroh și cu ajutorul credincioșilor. După sfințirea Troiței, a săvârșit slujba de târnosire a locașului de cult de la Parohia Cruceni. A slujit Sfânta Liturghie, predicând despre „ Calea Crucii” (cf.Evr. 4, 5; Mc. 8). La momentul rânduit, pentru lucrările pastoral-misionare desfăşurate în parohie şi în semn de apreciere din partea Chiriarhului, preotul paroh Silviu Raul Pele, a fost hirotesit întru iconom stavrofor.

Aprilie 2019
Miercuri, 3 aprilie – a participat la manifestările prilejuite de Ziua Jandarmeriei Române, care au avut loc la sediul Instituției Prefectului.
Duminică, 7 Aprilie – A săvârșit Sfânta Liturghie în biserica Parohiei Cintei, predica având ca titlu ,,Rugăciune și post”. Totodată, Chiriarhul a făcut o introducere la cuvântările ce vor avea loc în săptămâna duhovnicească ce începe în această parohie care a ajuns la cea de-a 18-a ediție.
Marți, 9 aprilie – A participat la deschiderea conferința națională intitulată: „Patriarhul Nicodim Munteanu și memoria istorică a interbelicului românesc”, evocând câteva amintiri inedite despre Preafericitul Nicodim. A prezidat ședința Permanenței Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Aradului.
Miercuri, 10 Aprilie – A slujit la Denia Canonului Mare de la Catedrală, rostind un cuvânt de învățătură.
Duminică, 14 Aprilie – A slujit Sfânta Liturghie la biserica Parohiei Seliște, Protopopiatul Ineu, și slujba de sfinţire a lucrărilor exterioare de reînnoire a bisericii. Predica a fost pusă sub titlul ,,Slujirea în Biserică” (cf. Evr. 9; Mc. 10). La finalul Sfintei Liturghii, Chiriarhul arădean a hirotesit întru iconom, pe Preacucernicul Părinte Ionel Morar. La ceas de seară, Chiriarhul arădean a săvârșit slujba Vecerniei în biserica din Parohia Joia Mare, Protopopiatul Sebiş, după care a sfințit troița ridicată de către enoriași în cinstea și pomenirea generalului Constantin Paulian.
Joi, 18 Aprilie – A participat la slujba de Te Deum urmată de spovedania preoților de la Catedrala istorică. A slujit Denia la Catedrală, urmată de concertul Coralei preoților Arhiepiscopiei Aradului, rostind un cuvânt de apreciere.
Duminică, 21 Aprilie – A slujit Sfânta Liturghie la Catedrală, predica fiind pusă sub titlul ,,Sfânta Taină a Mirului” (cf. Filipeni 4; Ioan 12).
Luni, 22 Aprilie – A prezidat ședința Permanenței Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Aradului.
Miercuri, 24 Aprilie – A participat la manifestările organizate cu prilejul sărbătorii Zilei Veteranilor de Război, unde a ținut o alocuțiune.
Joi, 25 Aprilie – A slujit împreună cu membrii Sfântului Sinod la sfințirea Marelui Mir în Catedrala Patriarhală.
Vineri, 26 Aprilie – A slujit Vecernia zilei la Catedrala istorică și Denia Prohodului Domnului, rostind cuvântul de învățătură despre „Prohodul Domnului”.
Sâmbătă, 27 Aprilie –  A dat un interviu „mesajul pascal” la TV-Arad și Radio Timișoara. A participat la Sfânta Liturghie în Catedrală, apoi a oficiat Slujba Învierii Domnului la Penitenciarul Arad, și aceeași la Capela Secției Exterioare a Penitenciarului, rostind de fiecare dată cuvânt de învățătură. A primit la Catedrală Sfânta Lumină de la Mormântul Mântuitorului, spre împărțire preoților din întregul județ. A slujit Utrenia Învierii rostind un cuvânt de învățătură.
Duminică, 28 Aprilie – A oficiat slujba Învierii cu un cuvânt de învățătură la Catedrală, apoi Sfânta Liturghie predicând despre ,,Viață și lumină” (cf. Faptele Ap. 1; Ioan 1). La prânz a primit la Reședința arhiepiscopală pe Alteța Sa Regală Principesa Maria a României. De asemenea a slujit Vecernia la Catedrala istorică și a participat la recepţia de praznic la Reședința eparhială.
Luni, 29 Aprilie – A slujit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Feredeul din Deal, în biserica cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, predica fiind pusă sub titlul ,,Mărturii Sfinte” (cf. Fp. Ap. 1, 12; In 1și 15-16). În cadrul slujbei, a hirotonit întru diacon pe tânărul teolog Emanuel-Ioan Proniuc.
Marți, 30 aprilie – A slujit Sfânta Liturghie la Catedrală, cu un cuvânt de praznic.

MAI 2019
Joi, 2 mai – A prezidat şedinţa Permanenţei Consiliului Eparhial.
Vineri, 3 mai – A săvârșit Sfânta Liturghie în biserica Mănăstirii Arad-Gai, rostind cuvânt de învățătură.
Sâmbătă, 4 mai – A oficiat la Catedrală arhiepiscopală Taina Sfântului Botez.
Duminică, 5 mai – A săvârșit Sfânta Liturghie în biserica Parohiei Covăsânț, predica fiind pusă sub titlul ,,Încredinţarea ucenicilor” (cf. Fapte 5; Ioan 20). A sfințit capela mortuară din cimitir. La final a hirotesit întru iconom pe preotul paroh Marius Murgu, iar primarului localităţii, Domnului Marius-Silviu Oneţ, care este şi absolvent de teologie, pentru sprijinul constant oferit parohiei, i-a acordat o Diplomă de merit.
Luni, 6 mai – A participat la Simpozionul Internațional „Comuniune și comunități: jertfă, slujire, spiritualitate”, organizat de Episcopia Caransebeșului.
Marți, 7 mai – A săvârșit slujba de reînhumare a rămășițelor pământești ale binecunoscutului profesor de teologie dr. Petru Deheleanu (1909-1979), împreună cu cele ale preotesei, înv. Maria Deheleanu (1911-1983) și ale fiului lor,  prof. Marin-Ioan Deheleanu (1943-1999), în cimitirul Sfintei Mănăstiri Hodoș-Bodrog.
Miercuri, 8 mai – A participat la Colegiul Național „Constantin Diaconovici Loga” din Timișoara, în calitate de absolvent al prestigiosului Colegiu și cu prilejul aniversării a 100 de ani de existență ca prim liceu românesc din oraș.
Joi , 9 mai – A participat la sărbătorirea Zilei Independenței de Stat a României și Zilei Europei precum și Zilei Comemorării și Reconcilierii, cu serviciul religios și evocarea semnificației sărbătorii. Tot în această zi a participat la manifestările științifice, culturale și sportive prilejuite de „Zilele academice arădene” in memoriam Prof. Aurel Ardelean, cu o alocuțiune. A sfințit Biblioteca Universității de Vest „Vasile Goldiș” unde se află colecția de carte „Prof. Aurel Ardelean”
Vineri, 10 mai – A oficiat o slujbă la monumentul „Vasile Goldiș”, apoi a fost sfințită Aula în memoria omului politic Vasile Goldiș, care a avut o activitate deosebită pentru înfăptuirea Marii Uniri. În seara zilei a participat la concertul postpascal susținut de corul Colegiului „Sabin Drăgoi” în Catedrala arhiepiscopală.
Sâmbătă, 11 mai – A sfințit Sala de ședință din cadrul Oficiului Protopopesc Ortodox Român din Arad.
Duminică, 12 mai – A târnosit biserica Parohiei Sintea Mare, Protopopiatul Arad, slujind Sfânta Liturghie și predicând despre ,,Întărirea credinței în înviere” (Fp. Ap. 6; Mc. 15-16). A hirotesit pe preotul paroh Ioan Pavel întru iconom stavrofor. A slujit Vecernia în biserica Parohiei Chier, după care a sfințit Capela din cimitirul localității.
Marți, 14 mai – A prezidat Comisia examenului de Certificare a competențelor profesionale la Seminarul Teologic Ortodox Arad. A participat la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad, la două simpozioane naționale: studențesc-masteral și doctoral.  Simpozionul Naţional Studenţesc-Masteral s-a desfășurat sub genericul „Exigenţe ale pastoraţiei şi misiunii Bisericii în parohiile rurale”, iar Simpozionul Naţional al Doctoranzilor s-a intitulat „ Rolul Bisericii Ortodoxe în cultura română. De la primele tipărituri la exigenţele mediatice actuale”, rostind un cuvânt festiv. Tot în aceeași zi a participat la Seminarul Teologic Ortodox Arad unde a avut loc o activitate metodică destinată profesorilor care predau Religie Ortodoxă unde a fost susținută lecția cu tema: „Forme de organizare a educației religioase: cateheza – lecția de religie”, cu un cuvânt adecvat.
Miercuri, 15 mai – A prezidat conferința preoțească de primăvară din cadrul Protopopiatului Ortodox Român din Arad.
Joi, 16 mai – A participat la festivitatea de absolvire a celei de-a 25-a promoții a Facultății de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din cadrul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, rostind un cuvânt festiv. A participat la ceremonia dedicată centenarului intrării Armatei Române în Arad, rostind un cuvânt de apreciere la adresa armatei.
Vineri, 17 mai – A participat la manifestările organizate sub genericul „Zilele Administrației Arădene care au avut loc la Primăria Municipiului Arad, rostind o alocuțiune.
Duminică, 19 mai – A săvârșit Sfânta Liturghie în biserica Parohiei Micălaca Veche II, Protopopiatul Arad, predica fiind pusă sub titlul ,,Ridicare din cădere” (cf. Fp. Ap. 9; Ioan 5). La finalul Sfintei Liturghii a fost săvârşită Slujba Parastasului la un an de la trecerea la cele veşnice a Părintelui Iacob Bupte, fost vicar administrativ al Arhiepiscopiei Aradului. În dupăamiaza zilei a săvârșit slujba Vecerniei, apoi a săvârșit și slujba de sfințire a icoanei-mozaic a hramului montată pe frontispiciul bisericii. Chiriarhul arădean a rostit un cuvânt de învăţătură în legătură cu ocrotitorii bisericii parohiale, Sfinţii Mari Împăraţi şi întocmai cu Apostolii, Constantin şi mama sa, Elena. La final a hirotesit întru iconom pe preotul paroh Sorin Higioșan, în semn de apreciere a ostenelii depuse.
Luni, 20 mai – A săvârşit slujba parastasului la mormântul Elenei Ghiba Birta (1801-1864), marea patroană a învăţământului arădean, în Cimitirul Eternitatea din Arad. Chiriarhul arădean a rostit un cuvânt de comemorare în care a evocat rolul deosebit pe care l-a avut Elena Ghiba Birta în viaţa tinerilor studioşi, fiind supranumită protectoare de seamă a învăţământului românesc din zona de vest a ţării.
Marți, 21 mai – A săvârșit Sfânta Liturghie în biserica nouă a mănăstirii, predica fiind pusă sub titlul ,,Întocmai cu Apostolii” (cf. Fp.Ap. 26; Ioan 10).
Sâmbătă, 25 mai – A participat la prima parte a festivalului de muzică corală și religioasă dedicat împlinirii a 100 de ani de la înființarea Corului „Armonia”. 
Duminică, 26 mai – A săvârşit Sfânta Liturghie în Catedrala Veche a Aradului, cu prilejul aniversării unui veac de la înfiinţarea Corului ,,Armonia”. Predica a fost pusă sub titlul ,,Apa vie” (cf.Fp. Ap. 11; Ioan 4). La finalul Sfintei Liturghii, Ierarhul înconjurat de soborul slujitor, a săvârșit slujba Parastasului pentru dirijorii și membrii corului care au activat de-a lungul timpului. În după amiaza zilei, a votat la Secţia de votare Nr. 91 din cadrul Colegiului Tehnologic de Industrie Alimentară Arad, atât pentru alegerile europarlamentare cât şi la referendumul naţional. Seara, Chiriarhul arădean a participat la slujba Vecerniei oficiată în Catedrala Veche cu prilejul absolvirii elevilor clasei a XII-a de ai Seminarului Teologic Ortodox din Arad.
Marți, 28 mai – A participat la festivitatea de absolvire a elevilor promoţiei 2019 a Seminarul Teologic Ortodox din Arad, rostind un cuvânt festiv. A participat la festivitatea aniversării a două decenii de la absolvirea cursurilor promoției anului 1999, rostind un cuvânt festiv.
Miercuri, 29 mai – A prezidat comisia la examenul de Certificare a competențelor profesionale pentru elevii clasei a XII-a de la Seminarul Teologic Ortodox din Arad.
Joi, 30 mai – A săvârşit Sfânta Liturghie în Catedrală și a hirotonit întru diacon pe teologul Dan Ioan Lulaș.
Vineri, 31 mai – A săvârşit Sfânta Liturghie în Catedrală și a hirotonit întru preot pe diaconul Dan Ioan Lulaș, și diacon pe reologul Grațian Ciuciuc. A participat la festivitatea dedicată zilei rezervistului, organizată de Filiala județeană Ziridava Arad a A.N.C.M.R.R., unde a ținut un cuvânt festiv.

IUNIE 2019
Sâmbătă, 1 iunie – A slujit Sfânta Liturghie la Catedrală, hirotonind întru preot pe diaconul Grațian Ciuciuc și diacon pe teologul Ioan Sorin Ros-Roman.
Duminică, 2 iunie – A binecuvântat şi sfinţit lucrările săvârşite la biserica cu hramul ,,Sf. Ilie Testviteanul” de la Parohia Luncșoara. A slujit Sfânta Liturghie în biserica parohială, predica fiind pusă sub titlul ,,Darul vederii spirituale” (cf. Fp. Ap. 16; Ioan 9). A hirotonit întru preot pe diaconul Ros Roman Ioan Sorin pe seama Parohiei Ciuntești, protopopiatul Ineu. La finalul Sfintei Liturghii, a hirotesit întru iconom, pe părintele paroh Tulcan Cătălin, apoi, a sfințit noul clopot al bisericii. În dupăamiaza zilei a sfințit troițele din curtea bisericii și lucrările săvârșite la biserica Parohiei „Nașterea Maicii Domnului” – Hălmagiu, din Protopopiatul Sebiș, apoi a săvârşit slujba Vecerniei în biserică. La finalul slujbei, a acordat distincția de iconom stavrofor părintelui paroh Cristian Mihăiță Bacoș pentru toată munca și osteneala de care a dat dovadă pe tot parcursul păstoririi sale în Parohia Hălmagiu. 
Luni, 3 iunie – A participat la conferința teologică pusă sub genericul „Patriarhul Iustin Moisescu, promotor al dialogului ecumenic”, de la Centrul de Studii Teologice-Istorice și de Prognoză Pastoral-Misionară al Facultății de Teologie Ortodoxă “Ilarion V. Felea”, din cadrul Universității “Aurel Vlaicu” din Arad, evocând câteva momente istorice care au conturat personalitatea marcantă a Patriarhului Iustin Moisescu.
Marți, 4 iunie – Chiriarhul arădean și-a sărbătorit ziua de naștere. A participat la Sfânta Liturghie săvârșită în Catedrala Veche din Arad, începând cu orele amiezii a primit în sala de festivităţi a reşedinţei arhiepiscopale, pe ostenitorii Centrului eparhial, preoţimea arădeană, stareţii şi stareţele mănăstirilor, părinţii protoierei de la toate cele patru protopopiate, oficialităţile județene și locale, reprezentanţii celor două Universităţi şi ai Seminarului teologic arădean, ai cultelor istorice din municipiu precum şi ai altor instituţii care au dorit să-şi exprime sentimentele lor de preţuire şi de fiască dragoste pentru Părintele sufletesc.
Joi, 6 iunie – a săvârşit Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală ,,Sfânta Treime” din Arad, predica având ca temă  ,,Măreţia sărbătorii şi a vieţii creştine”, făcând o paralelă între textile biblice ale praznicului Înălţării Domnului şi Înălţării Sfintei Cruci (Fp. Ap. 1; Luca 24 şi Gal. 6; Ioan 3). După slujba oficiată în Catedrala Arhiepiscopală, a săvârşit slujbe de pomenire la Monumentul ridicat în cinstea eroilor Revoluției, în fața Palatului Administrativ; la Crucea Martirilor din Parcul ,,Mihai Eminescu” precum şi la cele două monumente, român şi sovietic, din Cimitirul Pomenirea, rostind cuvânt adecvat la fiecare locație.
Duminică, 9 iunie – A slujit Sfânta Liturghie la Filia Adea, Parohia Țipari, Protopopiatul Arad, binecuvântând și sfințind lucrările ce s-au efectuat la biserică. Predica a fost pusă sub titlul ,,Unitatea credinţei” (cf. Fapte 20; Ioan 17).
Vineri, 14 iunie – A participat la festivitatea de premiere a elevilor seminariști de la Seminarul Teologic Ortodox din Arad, cu un cuvânt festiv.
Sâmbătă, 15 iunie – A participat la prima ediție a Festivalului coral ,,Lumină lină’’ desfășurat în Sala Mare a Filarmonicii de Stat Arad. 
Duminică, 16 iunie – A săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala Veche din Arad, rostind predica cu titlul ,,Înoire sufletească” (cf. F.A. 2; Ioan 7-8).
Luni, 17 iunie – A săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală, predica având ca titlu ,,Unitatea credinţei şi împărtăşirea Sfântului Duh” (cf. Efes. 5; Matei 18).
Miercuri și Joi, 19 și 20 iunie – A participat la ședința de lucru a Sfântului Sinod care a avut loc la Reședința Patriarhală.
Vineri, 21 iunie – A prezidat şedinţa Permanenţei Consiliului Eparhial.
Sâmbătă, 22 iunie – A participat la festivitatea de absolvire a studenților de la Facultatea de Medicină Generală din cadrul Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, Promoția 2012-2019, ținând o alocuțiune.
Duminică, 23 iunie – A binecuvântat şi sfinţit lucrările săvârşite la biserica cu hramul ,,Sf. Ioan Gură de Aur” de la Parohia Semlac. A slujit Sfânta Liturghie în biserica parohială, predica fiind pusă sub titlul ,,Pe urmele sfinților” (cf. Evrei 11 și 12). A hirotesit întru iconom pe preotul paroh Ciprian Tripa.
Luni, 24 iunie – A slujit Sfânta Liturghie în Catedrala istorică cu hramul „Sf. Ioan Botezătorul”, predica având ca titlu ,,Mergătorul înainte al lumii” (cf. Luca 1; Romani 13 și 14).
Miercuri, 26 iunie – A oficiat slujba de binecuvântare a Drapelului național, de ziua acestuia, ținând o alocuțiune la Catedrală.
Vineri, 28 iunie – A sfințit crucea de pe dealul Merezin din Șiria. A susținut Conferința Preoților din Protopopiatul Lipova cu titlul „Sub pavăza Crucii ne apropiem de Dumnezeu”.
Sâmbătă, 29 iunie – A slujit Sfânta Liturghie de hram la Schitul Moneasa, Protopopiatul Sebiș, predicând despre ,,Cinstirea Sfinților Apostoli” (cf. Cor. 11-12; Mt. 16). La sfârșitul Sfintei Liturghii a sfințit o fântână frumos amenajată, în apropierea aşezământului monahal.
Duminică, 30 iunie – A slujit Sfânta Liturghie în paraclisul arhiepiscopal din Cimitirul Pomenirea, Municipiul Arad care îi are ca ocrotitori pe Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel. Predica având ca titlu ,,Apostolia” (cf. Rm. 2; Mt. 5). A oferit Preotului învăţător Ioan Pagubă, slujitor la acest paraclis, distincţia de iconom stavrofor.

IULIE 2019

Marți, 02 iulie – A slujit Sfânta Liturghie arhierească de hram la Schitul Tămand, ținând predica zilei.
Duminică, 07 iulie – A săvârșit Sfânta Liturghie la Parohia Șimand, predica fiind intitulată „În ascultarea imnului heruvimic” (cf. Rom. 5; Matei 5). A săvârșit un parastas la  comemorarea a 100 de ani de la mutarea în ceruri a celor doi preoți martiri, Cornel Popescu și Cornel Leucuța, slujitori ai Altarului bisericii din Șimand. Chiriarhul a primit din partea Consiliului Local Șimand și a Primăriei Șimand, a titlului de Cetățean de Onoare al localității.
La rândul său, Chiriarhul a înmânat Diploma de apreciere domnului primar al Comunei Șimand, Liviu-Florin Dema, în semn de cinstire pentru sprijinul acordat bisericii și frumoasa colaborare cu instituția bisericească, mai ales ținând cont și de contextul Anului omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari), când sunt apreciate eforturile administrațiilor locale sau centrale în sprijinirea și propășirea Bisericii și a fiilor ei.
Marți, 09 iulie – A prezidat examenul de licență la Facultatea de Teologie Ortodoxă ”Ilarion V. Felea”, din cadrul Universității ”Aurel Vlaicu” din Arad.
Miercuri, 10 iulie – A participat la susținerea examenului de disertație pentru cele două programe masterale ale Facultății de Teologie Ortodoxă ”Ilarion V. Felea” din Arad: Pastorație și viață liturgică, respectiv Doctrină și cultură creștină, ținând un cuvânt de felicitare pentru reușită.
Joi 11, iulie – A participat la  concursul de promovare pentru ocuparea postului de lector universitar la disciplina Muzică bisericească și ritual, Ansamblu coral și Practică liturgică din Statul de funcțiuni al Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad.
Sâmbătă, 13 iulie – A participat la Festivalul Românilor de Pretutindeni, ediția a XI-a, organizat de către Părintele paroh Mihai-Octavian Blaj.
Duminică, 14 iulie – A săvârșit Sfânta Liturghie arhierească la Parohia Revetiș, Protopopiatul Sebiș, predica având ca titlu ,,Temere Sfântă” (cf. Rom. 6; Mt. 8). A sfințit lucrările de la casa parohială. A hirotesit iconom pe preotul paroh Pop Gheorghe Cristian.
Sâmbătă, 20 iulie – A săvârșit Sfânta Liturghie arhierească la Mănăstiriea Feredeu, predicând despre „Profeția în istoria sfântă” (cf.Iacob 5; Lc. 4). În după-amiaza zilei Chiriarhul a participat la cea de-a doua ediție a galei de muzică corală „Cantarad”.
Duminică, 21 iulie – A săvârșit sfințirea troiței din curtea bisericii și a binecuvântat lucrările de la Parohia Cuied, Protopopiatul Sebiș, apoi a săvârșit Sfanta Liturghie, predicând despre ,,Îndreptățire și mântuire” (cf. Rom. 10; Matei 8).
Marți, 23 iulie – A sfințit placa comemorativă de la Primăria din Pecica, dedicată eliberării localităţii de către armata română şi instaurării administraţiei româneşti şi placa cu numele delegaţilor din localitate prezenţi la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia  din 1 decembrie 1918.
Miercuri 24 iulie – A prezidat şedinţa Permanenţei Consiliului Eparhial.
Duminică, 28 iulie – A săvârșit Sfânta Liturghie arhierească la invitația Înaltpreasfințitului Ioan, Mitropolitul Banatului la biserica cu hramurile Sf. Proroc Ilie și Sf. Ierarh Spiridon al Trimitundei din Timișoara – Fabric. După săvârșirea Sfântei Liturghii a avut loc dezvelirea și sfințirea bustului protopopului Ioan Oprea, cleric bănățean, participant la Marea Unire de la Alba Iulia din 1918. Protopopul Ioan Oprea este cel care, pe data de 3 august 1919 a oficiat slujba de Te Deum la intrarea armatei române în Timișoara, ceea ce a marcat instalarea administrației românești în această parte de țară.
Luni, 29 iunie – A participat la manifestările religioase şi militare organizate cu prilejul sărbătoririi Zilei Imnului Naţional al României, la Arad, săvârșind slujba rânduită pentru Ziua Imnului Naţional, și rostind un cuvânt festiv.
Miercuri 31 iulie – A acordat un interviu la Reședința arhiepiscopală privind Colegiul Național „Constantin Diaconovici Loga” din Timișoara.

AUGUST 2019
Duminică, 05 august – A binecuvântat lucrările de la biserica Parohiei Brusturi cu filia Buceava, Protopopiatul Sebiș și a slujit Sfânta Liturghie, predicând despre ,,Valoarea omului” (cf. Rom. 15; Matei 9); de asemenea a hirotesit pe preotul paroh Andrei Zadic întru sachelar. A participat la slujba Vecerniei de la Parohia Buteni, cu un cuvânt de învățătură.
Marți, 06 august – A săvârşit Sfinta Liturghie, la Mănăstirii Hodoş-Bodrog, predica având titlul ,,Vedere față către față” (cf. I Cor. 13,12). După săvârşirea Sfintei Liturghii, Chiriarhul arădean a oficiat o slujbă de pomenire pentru vrednicul de amintire episcop al Aradului, Visarion Aştileanu, la 35 de ani de la trecerea la cele veşnice, în anul 1984, tocmai la acest mare praznic. 
Miercuri, 07 august – A participat la lansarea cărții „Consemnări” care a avut loc în Sala Astra de la Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” din Arad, rostind un cuvânt de evocare istorică.
Joi, 08 august – A prezidat şedinţa Permanenţei Consiliului Eparhial.
Duminică, 11 august – A săvârșit Sfânta Liturghie, predicând despre ,,Pâinea noastră cea de toate zilele” (cf. I Cor. 1; Mt. 14). A cercetat șantierul de pictură de la noua biserică din Cadăș-Silvaș, aparținătoare Parohiei Șega I, dând îndemnurile cuvenite.
Miercuri, 14 august – A săvârșit Vecernia cu Litie la Mănăstirea Arad-Gai, rostind cuvânt de învățătură.
Joi, 15 august – A slujit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Hodoş-Bodrog, dimpreună cu Preasfinţitul Părinte Lukijan, Episcopul ortodox sârb de Budapesta şi administrator al Episcopiei Ortodoxe Sârbe de Timişoara. Predica Chiriarhului arădean a fost pusă sub titlul ,,Masa Preacurată a pâinii vieții”, (cf.Filip. 2; Lc. 10). La finalul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Lukijan i-a acordat Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei, Ordinul Gradul I al Episcopiei Ortodoxe Sârbe de Timişoara. În după-amiaza zilei a săvârșit slujba Vecerniei și a sfințit noul iconostas de la biserica din Parohia Firiteaz, Protopopiatul Arad, rostind un cuvânt de învățătură, legat de hram.
Duminică, 18 august – A fost prezent în Catedrala episcopală „Învierea Domnului” și „Sf. Proroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeș, unde a avut loc slujba prohodire a mamei Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, doamna Maria Mic, care a fost înmormântată în cimitirul mănăstirii „Izvorul Miron” – Românești.  
Miercuri, 21 august – A participat la conferința „Orașul Arad, în contextul istoric al României Mari”, rostind un cuvânt adecvat. A acordat un interviu la Reședința arhiepiscopală pentru televiziunea Trinitas TV cu tema: „Viața și activitatea Patriarhului Iustin Moisescu”.
Joi, 22 august – A participat la întâlnirea care a avut loc la Primăria Municipiului Arad, cu Excelența Sa, Domnul Fuad Karim Saliba KOKALY, Ambasadorul Palestinei în România și Domnul Anton SALMAN, Primarul Orașului Betleem. A participat la ședința extraordinară a Consiliului Local al Municipiului Arad, organizată cu prilejul Zilelor Aradului, ediția 2019. Tot în această zi a prezidat şedinţa Permanenţei Consiliului Eparhial.
Sâmbătă, 24 august – A primit la Mănăstirea Hodoș-Bodrog delegația din Palestina însoțită de Domnul Anton SALMAN, Primarul Orașului Betleem.
Duminică, 25 august – A săvârșit Sfânta Liturghie la biserica Parohiei Vinga, predica fiind rostită de Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului care a tâlcuit pericopa evanghelică (cf. Matei 17, 14-23). La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei i-a oferit preotului paroh Răzvan Sas distincția de iconom, în semn de apreciere pentru activitatea pastoral-misionară desfășurată în Parohia Vinga. În după-amiaza zilei a participat în biserica parohială Grădiște I, la Adunarea Oastei Domnului pe Țară, rostind un cuvânt ocazional.
Miercuri, 29 august – A săvârșit Sfânta Liturghie în Catedrala istorică, predica fiind pusă sub titlul „Sfârșit de cale” (cf. Fp. 13; Mc. 6).

SEPTEMBRIE 2019
Duminică, 1 septembrie – A săvârșit Sfânta Liturghie cu sobor de arhierei la Parohia, Galșa, cu ocazia aniversării a 270 de ani de la târnosire. La sfârșitul slujbei, s-a oficiat o slujbă de pomenire pentru ctitorii, slujitorii și binefăcătorii sfântului dar și pentru Maria și Toader Mic, părinții Preasfințitului Lucian. În continuare a fost prezentată cartea „270 de ani spre cer” editată sub coodonarea părintelui paroh Adorian Lucian Trif și a doamnei profesoare Eugenia Groșan care au cules mărturii și mărturisiri despre localitatea Galșa. Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei a conferit domnului primar al comunei Șiria, Valentin Bot și doamnei profesoare Eugenia Groșan, diplome de cinstire în semn de apreciere pentru activitatea administrativ-gospodărească dar și culturală în comuna Șiria.
Luni, 2 septembrie – A participat la susținerea tezelor de doctorat a domnului Suciu Eugen Vasile și Arvai Iulian Nicolae doctoranzi ai Facultății de Teologie Ortodoxă-Arad din cadrul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad;
Sâmbătă, 7 septembrie – A săvârșit slujba Vecerniei cu Litie în altarul de vară din curtea Mănăstirii Arad-Gai, rostitind un cuvânt de învățătură pus sub titlul ,,Stâlpul înţelepciunii”.
Duminică, 8 septembrie – A săvârșit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Arad-Gai, predica fiind pusă sub titlul ,,Renaștere duhovnicească” (cf. Gal.6, Filip. 2; In. 3 și Lc. 10).
Luni, 9 septembrie – A participat la festivitatea de deschidere a anului școlar 2019-2020 la Seminarul Teologic Ortodox din Arad, unde a rostit un cuvânt de binecuvântare.
Joi, 12 septembrie – A sfințit și inaugurat grădinița din localitatea Mândruloc, rostind un cuvânt ocazional.
Vineri, 13 septembrie – A prezidat ședința Permanenței Consiliului eparhial; a participat la ședința de lucru al Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Aradului.
Sâmbătă, 14 septembrie – A săvârșit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Feredeu. Predica a fost pusă sub titlul ,,Sărbătorile Sfintei Cruci” (cf. I Cor. 1; Ioan 19).
Duminică, 15 septembrie – A participat la Sfânta Liturghie și săvârșit parastasul în memoria eroilor, în biserica din Păuliş, Protopopiatul Lipova, predicând despre „Jertfirea de sine” (cf. Gal. 2; Mc. 8). De asemenea a slujit panahida la monumentul eroilor de la Păuliş, ținând un cuvânt de evocare. În seara zilei a participat la procesiunea de la Catedrala arhiepiscopală unde au fost depuse spre închinare  icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului (copie a icoanei Trihirussa „cea cu trei mâini”) de la Mănăstirea Hilandar din Sfântul Munte Athos, ce se află la Mănăstirea Neamț, precum și moaștele Sfântului Simeon Stâlpnicul de pe Muntele Minunat, rostind un cuvânt de binecuvântare.
Duminică, 22 septembrie – A săvârșit Sfânta Liturghie în biserica Parohiei Agrișu Mic, Protopopiatul Ineu, predica fiind pusă sub titlul ,,Cumpănirea vremii” (cf. 2 Cor. 9; Lc. 5). A săvârşit slujba de binecuvântare la lucrările de reparaţie, restaurare şi înfrumuseţare la biserica şi casa parohială. A conferit preotului paroh Radu Sas distincţia de iconom pentru întreaga activitate depusă.
Luni, 23 septembrie – A participat la slujba parastasului ridicat pentru mama Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, care a fost înmormântată la Mănăstirea „Izvorul Miron” – Românești.
Vineri, 27 septembrie – A participat la consfătuirea Profesorilor de Religie din Județul Arad, ținând un cuvânt adecvat.
Sâmbătă, 28 septembrie – A participat la festivitatea de deschidere a anului universitar 2019-2020, la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad. 
Duminică, 29 septembrie – A asistat la slujba Utreniei în biserica Parohiei Bârzava și la Sfânta Liturghie în Biserica Parohiei Căpruța, unde a rostit un cuvânt de învățătură pus sub titlul „Purtare creștină” (Cf. 2 Cor. 11-12; Lc. 6).
Luni, 30 septembrie – A participat la ședința de lucru a Sfântului Sinod de la Palatul Patriarhiei.

OCTOMBRIE 2019
Marți, 1 octombrie – A participat la Sfânta Liturghie la Mănăstirea Arad-Gai, la hramul bisericii noi închinat „Acoperământului Maicii Domnului”, vorbind credincioșilor despre ,,Hramurile bisericilor Mănăstirii Arad-Gai” (referindu-se şi la citirile scripturistice ale praznicului: Filip. 2, Luca 10-11). 
Miercuri, 2 octombrie – A participat la Sfânta Liturghie și festivitatea de deschidere a anului nou universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea”, în capela Facultății, rostind un cuvânt adecvat.
Duminică, 6 octombrie – A săvârșit slujba de sfințire a lucrărilor exterioare de la biserica Parohiei Țărmure, Protopopiatul Sebiș. A oficiat Sfânta Liturghie, predica fiind pusă sub titlul ,,Tărâm spiritual” (cf. Gal. 1; Lc. 7). A hirotonit întru diacon pe teologul Dănuț Cristian Leahu. A hirotesit întru sachelar, pe părintele paroh Roman Cosmin-Florin, pentru activitatea pastoral-misionară desfăşurată în mijlocul credincioşilor pe care îi păstoreşte. A săvârșit slujba Vecerniei în biserica filiei Ionești, rostind un cuvânt de învățătură despre „Cercetare cerească”(cf. Lc.7, 16).
Luni, 07 octombrie – A prezidat Conferința preoțească de toamnă din cadrul Protopopiatului Arad.
Marți, 8 octombrie – A prezidat examenul de capacitate preoțească, pentru absolvenții Facultății de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad. A participat la manifestarea organizată de „Ziua națională de comemorare a victimelor holocaustului”.
Miercuri, 09 octombrie – A prezidat Conferința preoțească de toamnă din cadrul Protopopiatului Ineu.
Joi, 10 octombrie – A participat la ziua națională de comemorare a victimelor holocaustului din România; a prezidat Conferința preoțească de toamnă din cadrul Protopopiatului Lipova, care a avut loc la Mănăstirea Feredeu.
Duminică, 13 octombrie – A săvârșit slujba de sfințire a lucrărilor exterioare de la biserica Parohiei Tălagiu, Protopopiatul Sebiș. A oficiat Sfânta Liturghie, predica fiind pusă sub titlul ,,Puterea cuvântului dumnezeiesc” (cf. Gal. 2; Tit 3, Lc. 8; In. 17). A hirotonit întru preot pe diaconul Dănuț Cristian Leahu. A hirotesit întru iconom, pe părintele paroh Ștefan Groza, pentru activitatea pastoral-misionară desfăşurată în mijlocul credincioşilor pe care îi păstoreşte.

Luni, 14 octombrie – A săvârșit Sfânta Liturghie de hramul schitului de maici de la Bodrogul Vechi, predicând despre ,,Lucrul cel nemuritor” (cf. 1 Cor. 9; Luca 7).
Duminică, 20 octombrie – A binecuvântat lucrările efectuate la biserica din Parohia Mermești, și slujit Sfânta Liturghie, predica fiind pusă sub titlul „Ajutor sfânt” (cf. Ef. 2; Lc. 8). A hirotesit sachelar pe preotul paroh Silviu-Ionuț Buda. A acordat distincția de iconom stavrofor preoților pensionari Adam  Crișan-Pantea și Petcuț Tuțu pentru toată munca și osteneala de care a dat dovadă pe tot parcursul păstoririi lor. În după-amiaza zilei, a săvârşit slujba Vecerniei și de sfințire a iconostasului la biserica cu hramul ,,Pogorârea Sfântului Duh” din satul Lazuri, rostind un cuvânt de învăţătură.
Luni, 21 octombrie – A participat la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din cadrul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad la Simpozionul internaţional „Relevanța Bisericii Ortodoxe în cultura română. Interferenţe interortodoxe şi intercreştine”, rostind un cuvânt adecvat.
Marți, 22 octombrie – A participat la conferința teologică care s-a desfășurat în cadrul Școlii doctorale a Facultății de Teologie Ortodoxă “Ilarion v. Felea” din cadrul Universității “ Aurel Vlaicu”, rostind un cuvânt adecvat. A participat la cea de-a treia ediție a Galei Persoanelor cu Dizabilități organizată de DGASPC Arad care a avut loc la Filarmonica de Stat Arad.
Joi, 24 octombrie – A participat la Colocviul Internaţional Europa: centru şi margine. Cooperare culturală transfrontalieră, Ediţia a VIII-a, ce s-a desfășurat în Aula Ştefan Cicio Pop a Universităţii de Vest ,,Vasile Goldiș” din Arad, rostind un cuvânt adecvat.
Vineri, 25 octombrie – A participat la manifestările organizate de Garnizoana Arad cu prilejul Zilei Armatei Române, rostind o alocuțiune;
Sâmbătă, 26 octombrie – A participat la Sfânta Liturghie în biserica din Parohia Săvârșin, predicând despre „Cununile nestricăciunii”.
Duminică, 27 octombrie – A slujit Sfânta Liturghie în soborul arhieresc la Catedrala Patriarhală.
Luni, 28 octombrie – A participat la ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
Marți, 29 octombrie – A sfințit locul pentru un nou cămin studențesc care este situat în curtea Facultății de Design al Universității „Aurel Vlacu” din Arad.
Miercuri, 30 octombrie – A participat la Sfânta Liturghie săvârşită în Catedrala Veche a Aradului şi la Slujba Parastasului pentru victimele incendiului de la Clubul Colectiv.
Joi, 24 octombrie – A participat la activitatea metodică cu tema „Ziua Recoltei-Ziua Mulțumirii”, desfăşurată la Colegiul Economic din Arad.

NOIEMBRIE 2019

Duminică, 3 noiembrie – A binecuvântat lucrările de restaurare efectuate la pictura biserici Parohiei Caporal Alexa, Protopopiatul Arad, și a slujit Sfânta Liturghie, predicând despre ,,Simțământul milei” (cf. Gal. 6; Luca 16). A hirotesit întru iconom stavrofor, pe preotul paroh Liviu Pamfiloiu. După Sfânta Liturghie, Chiriarhul arădean a săvârşit slujba Parastasului pentru ctitorii şi binefăcătorii lăcaşului de cult, trecuţi la Domnul. În după amiaza zilei a săvârşit slujba Vecerniei în Parohia Olari, unde a sfinţit şi noua capelă mortuară.
Vineri, 8 noiembrie – A săvârșit Sfânta Liturghie în biserica Mănăstirii Roșia, predicând despre ,,Soborul îngeresc și neamul omenesc” (Evr. 2; Luca 10).
Sâmbătă, 9 noiembrie – A săvârşit slujba Vecerniei, în biserica parohiei Felnac cu hramul ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”. A sfinţit casa mortuară şi crucea de pe calea ce duce spre ea, ridicată de familia Dr. Camelia Lupu întru pomenirea Părintelui Arsenie Boca. 
Duminică, 10 noiembrie – A săvârșit Sfânta Liturghia alături de Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului și Preasfințitul Părinte Emilian, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului în biserica Parohiaei Ineu. După Sfânta Liturghie a sfințit lucrările care au fost efectuate la biserică și totodată sfințirea picturii care a fost restaurată. A hirotesit întru iconom, pe preotul Dan Turean. După Sfânta Liturghie, cei trei ierarhi au mers împreună la secţia de votare Nr. 128 din Ineu pentru a-şi exprima votul în vederea alegerii preşedintelui ţării noastre.
Luni, 11 noiembrie – A participat la Vecernia de hram din Paraclisul Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad, rostind un frumos cuvânt de învățătură referitor la lucrarea duhovnicească a Sfântului Mare Mucenic Mina pentru regăsirea noastră spirituală.
Marți, 12 noiembrie – A săvârşit slujba Vecerniei de hram cu Litie, la Catedrală, cu un cuvânt de învăţătură, despre ,,Aducerea moaștelor sfinților la locuri de aleasă cinstire”.  
Miercuri, 13 noiembrie – A slujit Sfânta Liturghie la Catedrală, cu predica despre „Sfânta Liturghie în evlavia Sfântului Ioan Gură de Aur; În seara zilei, a participat la slujba Acatistului Sfântului Ioan Gură de Aur. La finalul acestuia, Chiriarhul arădean a rostit un cuvânt de învăţătură despre „Acatistul Sfântului Ioan Gură de Aur ca evidenţiere a momentelor însemnate ale vieţii sale”. 
Vineri, 15 noiembrie – A participat la Conferinţa Internaţională ,,Balcanii de la Primul Război Mondial şi Tratatele de Pace! Rolul Consiliului Național Român din Arad în promovarea drepturilor la autodeterminare până la afirmarea națională”, rostind o alocuțiune. Evenimentul a fost organizat de către Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad în parteneriat cu Muzeul Județean Arad, Biblioteca Județeană „A.D. Xenopol”, cu sprijinul financiar al Primăriei Arad prin Centrul Municipal de Cultură.
Duminică, 17 noiembrie – A binecuvântat lucrările de la biserica Parohiei din Beliu, Protopopiatul Ineu, și a slujit Sfânta Liturghie, predicând despre ,,BogăLumina faptelor bune” (cf. Efes. 5; Luca 12). A săvârșit slujba parastasului pentru preoții protopopi ai Beliului, care din 1850 erau și inspectori școlari ai școlii confesionale ortodoxe din protopopiatul Beliu, Episcopia Oradiei, și din încredințarea Sfântului Mitropolit Andrei Șaguna. La sfârșitul Sfintei Liturghii a sfințit Capela mortuară din incinta cimitirului din Beliu. 
Luni, 18 noiembrie – A susținut conferința cu tema ,,Învățatura colindelor” în sala festivă a Facultății de Teologie ,,Ilarion V. Felea”, la invitația membrilor filialei A.S.C.O.R Arad.
Miercuri, 20 noiembrie – a participat la cea de-a patra ediție a concursului biblic „Eu sunt Lumina lumii”, care s-a desfășurat la centrul misionar al Parohiei Ortodoxe „Sf. M. Mc. Gheorghe” Aradul Nou.
Miercuri, 21 noiembrie – A săvârșit Sfânta Liturghie de hram la Mănăstirea Hodoş-Bodrog, predicând sub titlul ,,Împlinirea făgăduinței”, (cf. Evr. 9; Luca 10-11). În după amiaza zilei, Chiriarhul arădean a susținut o conferință spirituală cu tema ,,Maica Domnului în lumea satului arădean”, la Centrul Cultural- Pastoral ,,Sfântul Ierarh Nicolae” al Parohiei Arad- Bujac.
Joi, 22 noiembrie – A participat la Simpozionul național cu ocazia împlinirii a 100 de ani de învățământ în limba română și de performanță la Colegiul Național ,,Moise Nicoară” din Arad.
Duminică, 24 noiembrie – A binecuvântat lucrările de la biserica Parohiei Groșii Noi, Protopopiatul Lipova, și a slujit Sfânta Liturghie, predicând despre ,,Păzirea poruncilor” (cf. Col. 3; Luca 15). La sfârșitul Sfintei Liturghii a oferit preotului paroh Florea Florin, distincţia de sachelar.
Joi, 28 noiembrie – A participat la Sfânta Liturghie săvârşită în Catedrala Arhiepiscopală ,,Sfânta Treime” din Arad, cu ocazia împlinirii a zece ani de la ridicarea la rangul de Arhiepiscopie a Eparhiei arădene, cu un cuvânt de mulțumire
Vineri, 29 noiembrie – A participat Conferința Națională ,,Studii și Comunicări din Banat-Crișana” dedicată Zilei Naționale a României, eveniment desfășurat în Sala „Regele Ferdinand” a Primăriei municipiului Arad, rostind un cuvânt adecvat.
Sâmbătă, 30 noiembrie – A săvârșit Sfânta Liturghie de hram la Parohia Micălaca Nouă – Zona 300, predica fiind pusă sub titlul „În chipul limbilor de foc”(cf. I Cor. 4; Ioan 1). În cadrul Sfintei Liturghii, tânărul teolog Sergiu Pop a fost hirotonit diacon, urmând a fi hirotonit preot pe seama Parohiei Bochia, Protopopiatul Ineu. A participat la ,,Șezătoare culturală – Poveste dintr-un sat” la Palatul cultural din Arad.

DECEMBRIE 2019

Duminică, 1 decembrie –   A participat la festivitățile omagiale organizate de către instituțiile oficiale cu ocazia sărbătoririi Zilei Naționale a României. Chiriarhul arădean, a oficiat în fiecare locație câte o slujbă religioasă. După Sfânta Liturghie, a săvârșit slujba de Te Deum pentru eroii neamului românesc, care prin jertfa lor au înfăptuit unitatea națională a românilor în anul 1918. La finalul acesteia, a rostit un cuvânt în care a evocat marile personalități arădene care au avut o contribuție extraordinară în realizarea marelui ideal național al unirii tuturor provinciilor românești.
Luni, 2 decembrie – A săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala Veche la împlinirea a treizeci și cinci de ani de când se află la conducerea Eparhiei Aradului și zece ani de la ridicarea în rang de arhiepiscop. La recepția oferită la reședința eparhială,  Chiriarhul arădean, a exprimat mulțumirile cuvenite, tuturor oficialităților locale și județene, clericilor și credincioșilor pentru toată dragostea arătată de-a lungul vremii în cei 35 de ani de când păstorește această binecuvântată eparhie.
Miercuri, 4 decembrie –  A inaugurat un nou spațiu al bibliotecii Facultății de Teologie Ortodoxă ,,Ilarion V. Felea” din Arad, rostind un cuvânt în care arată că însuși numele universității ne îndeamnă la înălțare, ori spațiul unei biblioteci este tocmai cadrul adecvat.
Joi, 5 decembrie – A săvârșit o slujbă de pomenire pentru Majestatea Sa, în Catedrala Arhiepiscopală ,,Sfânta Treime” din Arad, la împlinirea a doi ani de la trecerea la cele veșnice a Regelui Mihai I al României.  Chiriarhul arădean, a transmis regretul și compasiunea comunității arădene pentru Familia Regală și a mulțumit celor prezenți pentru participarea la parastasul Majestății Sale. Tot în această zi, a participat la o slujbă de mulțumire pentru toate darurile revărsate de Dumnezeu asupra asupra tuturor donatorilor, ostenitorilor și beneficiarilor de la Cantina socială a Arhiepiscopiei Aradului, care are ca ocrotitor pe Sfântul Ierarh Nicolae.
Vineri, 6 decembrie – A săvârșit Sfânta Liturghie în Catedrala Episcopală din Deva. La predică a vorbit despre milostenia arătată de către Sfântul Ierarh Nicolae în timpul vieții sale, când, după moartea părinților săi, și-a împărțit toată averea celor care erau lipsiți de posibilități materiale, fapt pentru care este recunoscut până în zilele noastre ca un mare binefăcător. 
Sâmbătă, 7 decembrie – A participat la o expoziție aniversară de artă iconografică și decorativă. În cuvântul de deschidere, Chiriarhul arădean a subliniat trăinicia conlucrării cu profesorul Artimon dealungul anilor, un număr important de lucrări din eparhie, cu valoare artistică, dar și eclezială, între care și noua stemă a Arhiepiscopiei Aradului, aprobată de către Sfântul Sinod, purtând pecetea măiestriei distinsului pictor. 
Duminică, 8 decembrie – A săvârşit Sfânta Liturghie în biserica din Parohia Arad-Grădişte II.  Chiriarhul arădean a vorbit despre ,,Privirea cerului” (cf. Luca 13, Efeseni 6). În cadrul slujbei, Chiriarhul arădean a hirotonit întru preot pe diaconul Sergiu Pop pe seama Parohiei Bochia, Protopopiatul Ineu. Tot în cadrul acestei sfinte slujbe noul preot a fost hirotesit întru duhovnic. În dupăamiaza zilei, a poposit în Parohia Fântânele unde a săvârșit o slujbă de sfințire a Centrului de tineret ,,Sfântul Nicolae”. A oferit părintelui Dan-Dorin Mândra distincția de iconom stavrofor.
Marți, 10 decembrie – A participat la Festivitatea de inaugurare a Centrului de Medicină Tradițională Chineză CHINA – ROMÂNIA, proiect realizat de către Universitatea de Vest ,,Vasile Goldiș” din Arad în parteneriat cu Universitatea Medicală Chineză Zhejiang din China.Cu acest prilej, Arhiepiscopul Aradului a adresat celor de față un cuvânt de binecuvântare și felicitare pentru cele realizate în folosul arădenilor. În seara zilei a fost prezent în sala de concerte a Filarmonicii de Stat din Arad unde a avut loc tradiționalul concert de colinde susținut de cele două coruri ale Facultății de Teologie „Ilarion V. Felea” din Arad: Corul bărbătesc „Atanasie Lipovan” instruit și condus de Arhid. Lect. Univ. Dr. Tiberiu Ardelean și Corul mixt „Sf. Maxim Mărturisitorul”, instruit și dirijat de domnul Conf. Univ. Dr. Mircea Remus Buta.
Joi, 12 decembrie, – A participat la Sfânta Liturghie de sărbătoarea Sfântului Ierarh Spiridon, Episcopul Trimitundei, făcătorul de minuni, în Catedrala Arhiepiscopală ,,Sfânta Treime” din Arad.
Vineri, 13 decembrie – A săvârșit Sfânta Liturghie în biserica cu hramul „Sfinților Apostoli Petru și Pavel” din cadrul Penitenciarului Arad. La finalul Sfintei Liturhii a oficiat slujba Parastasului, pentru toți care și-au desfășurat serviciul în cadrul Penitenciarului din Arad, mutați la cele veșnice. După amiază, a participat la cea de-a șasea ediție a Festivalului coral ,,Vin colindătorii” organizat de către Centrul Cultural – Pastoral ,,Sfântul Ierarh Nicolae”  al Parohiei Arad Bujac. În seara zilei, a participat la concertul extraordinar de colinde intitulat ,,Nașterea Domnului în inimile noastre”, în Catedrala Arhiepiscopală ,,Sfânta Treime” din Arad, oferit de Grupul psaltic ,,Chivotul” al Catedralei Mitropolitane din Iaşi, dirijat de Arhidiacon Ciprian-Iulian Rusu.
Duminică, 15 decembrie – A vizitat Parohiile Odvoș, Conop, Bârzava și Bătuța. Chiriarhul arădean, le-a vorbit credincioșilor prezenți la Sfânta Liturghie despre ,,Pregătire de praznic” (cf. Col. 3, Luca 14).
Luni, 16 decembrie – A participat la Ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
Miercuri, 18 decembrie – A participat la manifestarea tradițională „Marșul colindătorilor”, cu o binecuvântare.
Joi, 19 decembrie  – A participat la evenimentul cultural-artistic sub genericul ,,Din adânc de dalbe datini”, care s-a desfăşurat la Seminarul Teologic Ortodox din Arad. În seara zilei, a participat la concertul de colinde susțiut de Corala preoților Arhiepiscopiei Aradului, dirijată de părintele Arhid. Lect. Dr. Tiberiu Ardelean, cu un cuvânt de felicitare.
Vineri, 20 decembrie – A participat la Ședința festivă de comemorare a 30 de ani de la Revoluția anticomunistă din decembrie 1989, desfășurată în Sala Ferdinand a Palatului Administrativ. Tot aici s-a desfășurat și Concertul de colinde susținut de Corul psaltic ,,Sfântul Ioan Damaschin”, condus de Părintele Gabriel Streulea.
Duminică, 22 decembrie – A participat la Sfânta Liturghie săvârșită în Catedrala Arhiepiscopală ,,Sfânta Treime” din Arad, predicând despre ,,O istorie universală într-un capitol biblic” (cf. Evr. 11, Matei 1).  A participat la manifestarea participanților la Revoluția din Decembrie’89, cu rugăciune și slujbe de pomenire și cuvântare la locațiile: Orologeria, Strungul, Biserica Martirilor de la UTA, Troița Eroilor din Cimitirul Eternitatea și la Crucea Eroilor Revoluției din fața Palatului Administrativ.
Marți, 24 decembrie – A primit pe Domnul Adrian Ardelean de la Radio Timișoara și Arad în vederea transmiterii mesajului chiriarhal de Crăiun. A asistat la primirea colindătorilor la Reşedinţa eparhială, mulţumind prin câte un cuvânt fiecărui grup.
Miercuri, 25 decembrie – A săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrală, predica fiind pusă sub titlul ,,Fiul lui Dumnezeu și Fiul Omului” (cf. Gal. 4; Matei 2). În seara zilei, a slujit și predicat la Vecernie în biserica din cartierul Micalaca Veche II, asistând la tradiționalul concert de colinde.
Joi, 26 decembrie – A slujit Sfânta Liturghie la Catedrala istorică, predica fiind pusă sub titlul ,,Călăuză familiei creștine” (cf. Evr. 2; Matei 2).
Vineri, 27 decembrie – A săvârșit Sfânta Liturghie în biserica de la Mănăstirea Arad-Gai, predica având ca titlu ,,Cununa nestricăciunii” (Matei 21; Fp. Ap. 6 și 7).
Duminică, 29 decembrie – A slujit Sfânta Liturghie la Catedrală, predica fiind pusă sub titlul ,,Visarea și realitatea” (cf. Gal. 1; Matei 2).

Preot Dr. Vasile Cucu
secretar eparhial