SLUJIRE ARHIEREASCĂ LA PENITENCIARUL DIN ARAD

Vineri, 13 decembrie, la invitația domnului subcomisar Dan Halchin, directorul Penitenciarului din Arad și a preotului capelan Vlad Oneţ, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi din Arhiepiscopia Aradului, a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica cu hramul „Sfinților Apostoli Petru și Pavel” din cadrul Penitenciarului Arad, împlinind ca de fiecare dată cuvântul Mântuitorului în care spune „în temniță am fost și ați venit la Mine” (Matei 25, 36).Din sobor au făcut parte: arhid. Tiberiu Ardelean, inspector bisericesc al Arhiepiscopiei Aradului, pr. Pompiliu Gavra, directorul Seminarului Teologic Ortodox Arad, pr. Sergiu-Vlad Sandu, preot paroh  la Parohia Firiteaz și profesor la Seminarului Teologic Ortodox Arad , pr. Bogdan Oneț, Parohia Mândruloc și pr.capelan Vlad Oneț. Răspunsurile Sfintei Liturghii au fost date de Corul Seminarului Teologic Ortodox Arad, care la final a interpretat pentru cei prezenți mai multe colinde. Alături de aceștia au participat și deținuții înscriși la cursurile școlare pentru finalizarea studiilor în penitenciar, împreună cu profesorii și învătătorii ce se ocupă de instruirea lor.

Slujirea Înaltpreasfinției Sale a fost legată de data sărbătoririi Sfântului Ierarh Nicolae, deoarece în urmă cu 17 ani, ziua de 6 decembrie a devenit cu totul deosebită pentru Penitenciarul Arad, deoarece la această dată a avut loc slujba de sfințire a acestei frumoase biserici destinată persoanelor private de libertate aflate în Penitenciarul Arad.

Ziua de astăzi a fost una binecuvântată pentru toți angajații Penitenciarului și pentru persoanele private de libertate, deoarece s-au bucurat de prezența Înaltpreasfinției Sale, care la momentul cuvenit a adresat un cuvânt de învăţătură, îndemnând pe cei prezenți sa-L primească pe Pruncul Iisus in inimile lor pentru a deveni oameni noi în Hristos prin împlinirea legii iubirii lui Hristos, dăruind celor la nevoie din puținul lor. Înaltpreasfinția sa, a mulțumit conducerii Penitenciarului Arad pentru grija deosebită pentru păstrarea valorilor spirituale  pe care unitatea le vlaorifică, păstrează și intensifică în mijlocul deținuților, precum și pentru strânsa legătură interinstitutională dintre Penitenciarul Arad și Arhiepiscopia Aradului.

Domnul subcomisar de poliție penitenciară a mulțumit la rândul lui Înalpreasfințitului părinte Arhiepiscop Timotei pentru oficierea Sfintei Liturghii în Biserica Penitenciarului din Arad și pentru frumosul cuvânt de învățătură, subliniind faptul că a devenit o tradiție frumoasă ca această perioadă a anului să ne găsescă împreună, pentru a oferi celor aflați în încercări și în suferințe un îndemn de a putea merge mai de parte pe calea vieții indiferent de greutățile pe care omul le întâmpină în formarea sa spirituală sau profesională.

La finalul sfintei Liturhii s-a oficiat slujba Parastasului, în prezența angajațiilor din sectorul de reintegrare socială și sector operativ, care s-au rugat împreună cu slujitorii bisericii pentru odihna sufletelor adormiților robilor lui Dumnezeu, directori, ofițeri și subofițeri de poliție penitenciară, care și-au desfășurat serviciul în cadrul Penitenciarului din Arad, mutați în veșnicia lui Dumnezeu, în nădejdea Învierii lui Hristos.

Preotul capelanVlad Oneț a mulţumit celor prezenți pentru participarea lor la acest moment de aducere aminte de toți cei care au realizat aceste lucruri cu care Penitenciarul Arad  se poate mândri astăzi.

La momentul împărțirii anafurei cei prezenți au primit din partea Arhiepiscopiei Aradului câte un pachet ca dar, în amintirea darurilor pe care le-a dăruit și Sfântul Ierarh Nicolae celor aflați în nevoie.

Preot capelan Vlad Oneț