IPS Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, i-a felicitat pe credincioșii sârbi din Arad, cu prilejul Crăciunului

Marți, 7 ianuarie 2020, când prăznuim  ,,Soborului Sfântului Ioan Botezătorul”, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a participat la Sfânta Liturghie săvârşită de un sobor de preoţi şi diaconi, în Catedrala Arhiepiscopală ,,Sfânta Treime” din Arad.

Spre finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţia Sa, continuând o tradiţie de zeci de ani,  a dat răspuns invitaţiei comunităţii ortodocşilor sârbi din Arad, participând la Sfânta Liturghie săvârşită cu ocazia Crăciunului pentru credincioşii ortodocşi sârbi, în Biserica Ortodoxă Sârbă din Arad-Centru, de către Părintele Ognean Plavşici, protopopul sârbilor din Arad.

Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, în virtutea unității și frățietății dintre bisericile ortodoxe surori pentru întărirea credinței, a transmis tuturor credincioşilor ortodocşi sârbi un mesaj de felicitare, doriri de propăşire materială şi spirituală şi sărbători cu bucurie.

***

Crăciunul pentru creştinii ortodocși de rit vechi este sărbătorit pe 7 ianuarie. Calendarul iulian sau pe stil vechi este decalat cu 13 zile faţă de calendarul oficial (numit „gregorian” sau de „stil nou”). Singura sărbătoare celebrată în aceiași zi este, în urma convenţiei încheiate de capii Bisericilor Ortodoxe din întreaga lume, sărbătoarea Paştelui.

În municipiul Arad trăiește o comunitate sârbă care numără în jur 400 de suflete. În România trăiesc  aprox. 20 mii de ortodocşi sârbi.

În aceste zile de praznic credincioșii sârbi merg la biserică în haine sărbătorești și se salută cu «Hristos se naște» – «Adevărat se naște», salut care se va folosi până la Bobotează.

Noul an se sărbătorește în 14 ianuarie.

Protos. Iustin Popovici