Mica Unire pe gheață, o tradiție în Parohia Ortodoxă Aradul Nou

În biserica Parohiei Ortodoxe Aradul Nou a avut loc vineri o slujbă de Te Deum cu prilejul împlinirii în 24 ianuarie a 161 de ani de la Unirea Principatelor Române. Slujba a fost oficiată de un sobor de preoți condus de părintele paroh Teodor Faur.
După această slujbă, în după amiaza zilei, a devenit deja o tradiție susținută de preoții parohiei, ca de Ziua Micii Uniri din 24 ianuarie, copiii din Corul „Sfințișorii” al Parohiei, să serbeze, pentru al cincilea an consecutiv, într-un mod inedit, acest eveniment. Alături de aceștia, prin purtarea de grijă a părintelui Liviu Pamfiloiu, s-au aflat anul acesta și copiii din Corul „Îngerașii” al Parohiei Ortodoxe Caporal Alexa.
Copiii au avut bucuria ca să se întâlnească și de această dată pe Patinoarul din Arad pentru a participa la ora de cateheză istorico-patriotică, totul pe fondul promovării sănătății prin mișcare. „Razele soarelui ne-au înveselit, drapelul țării ne-a făcut să ne simțim mândri, hora unirii cântată și jucată de noi a îndemnat pe toți cei prezenți pe patinoar să cugete mai mult asupra evenimentului național, patinele au alunecat ușor, ciocolata caldă ne-a încălzit, mirosul de cornulețe dulci ne-a întărit, jocul și voia bună ne-au umplut sufletul de bucurie, astfel încât toți am mulțumit lui Dumnezeu pentru minunata țară în care ne-am născut!” – menționează părintele Gabriel Mariș – organizatorul evenimentului.
Copii au recapitulat esența acestei zile importante: Unirea Principatelor Române, cunoscută ca Mica Unire, a avut loc la jumătatea secolului al XIX-lea prin unirea statelor Moldova și Țara Românească sub numele Principatele Unite ale Moldovei și Țării Românești. Unirea a fost legată de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza și de alegerea sa ca domnitor al ambelor principate la 5 ianuarie 1859 în Moldova și la 24 ianuarie1859 în Țara Românească.
„Mica Unire pe gheață” este o activitate a Asociației Ortodoxe Sf. Mare Mc. Gheorghe – Aradul Nou, fiind susținută de Parohia Ortodoxă Aradul Nou și, prin purtarea de grijă a Dl. Bogdan Boca consilier local, Primăria Arad.

Asociația Ortodoxă Sf. M. Mc. Gheorghe Aradul Nou