Lansarea Proiectului „Hristos împărtășit copiilor…și bunicilor,…prin copii și părinți”

Duminică, 23 februarie 2020, începând cu ora 18, în sala Sabin Drăgoi din incinta Bibliotecii Judeţene Alexandru D. Xenopol din Arad, a avut loc lansarea Proiectului catehetic şi filantropic ,,Hristos împărtăşit copiilor … şi bunicilor, …prin copii şi părinţi”, a Parohiei Ortodoxe Scânteia – Domeniul Lupaş, Protopopiatul Arad, propus de preotul paroh Gabriel-Ioan Vladu.

La eveniment, din partea Arhiepiscopiei Aradului, a participat Protos. Dr. Iustin Popovici, consilier cultural, care a transmis binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului şi a prezentat pe scurt obiectivele specifice ale Concursului Naţional Catehetic Iubirea lui Hristos în familia mea, organizat cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române și care se subscrie tematicii Anului omagial al pastorației părinților și copiilor și Anului comemorativ al filantropilor ortodocși români, în Patriarhia Română.

Proiectul propus de Părintele Gabriel-Ioan Vladu se apleacă asupra singurătății ca -suferință, adresându-se copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate și vârstnicilor lipsiți de familie.

Proiectul este inițiativa grupei de cateheză pentru tineri și copii a Parohiei Scânteia: „Scîntei pentru focuri vii”, grupă ce abordează anul acesta tematica suferinței sub genericul: ,,Suferința – simțiri și judecăți”. O formă de suferință semnalată de tineri este și singurătatea sub forme diverse. Astfel, având în vedere că ne aflăm în anul omagial al pastorației părinților și copiilor, membri grupei de cateheză au identificat forme de singurătate care afectează familia și relațiile de paternitate și filiație. În consecință proiectul se adresează, pe de o parte, copiilor a căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate și, pe de altă parte, vârstnicilor lipsiți de familie.

Pentru cei dintâi, activitățile vor fi de petrecere în comun a timpului liber, de sprijin pentru pregătirea școlară, de socializare și consiliere, iar pentru vârstnici activitățile au în vedere acțiuni socio-culturale de depănare de povești și amintiri, de pelerinaje și de sprijin în gospodărire.

Proiectul are ca parteneri instituționali, conform protocolului dintre Patriarhia Ortodoxă Română și Ministerul Educației și Cercetării, Inspectoratul Școlar Județean Arad și Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad, alături de care au participat la lansare, și vor fi parteneri în proiect, ONG-uri, instituții și persoane fizice a căror listă rămâne deschisă, proiectul dorindu-se unul cu o pronunțată componentă umană-informală.

Cătălin-Iulian Drăgan