Ziua mondială de luptă împotriva cancerului

Ziua mondială de luptă împotriva cancerului este celebrată anual în data de 4 februarie şi are ca scop sporirea gradului de informare a opiniei publice în legătură cu problematica oncologică şi promovarea celor mai noi şi eficiente metode de a combate această boală.

„Anul acesta, tema Zilei Mondiale a Cancerului, Eu sunt și voi face (I Am and I Will), este despre tine și despre angajamentul tău de a acționa. Considerăm că prin acțiunile noastre pozitive, împreună putem atinge ținta de a reduce numărul de decese premature cauzate de cancer și boli necomunicabile cu o treime până în 2030”, se menţionează pe pagina World Cancer Day.


  • 9,6 milioane de oameni mor anual din cauza cancerului.
  • Cel puțin o treime din cazurile comune de cancer pot fi prevenite.
  • Cancerul este a doua cauză de deces la nivel mondial.
  • 70% din decesele cauzate de cancer au loc în țările cu venituri mici sau mijlocii.

Din 2015, Ziua mondială de luptă împotriva cancerului este celebrată şi în România.

Biserica Ortodoxă Română şi lupta împotriva cancerului

Două centre importante de îngrijiri paliative funcţionează în Bucureşti şi Cluj, ambele fiind ocrotite de Sfântul Ierarh Nectarie, renumit pentru ajutorul celor oferit persoanelor care suferă de această boală.

Bucureşti

Inaugurat în anul 2012 de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Centrul de Îngrijiri Paliative din capitală este o unitate spitalicească aflată sub egida Fundației Bucuria Ajutorului a Arhiepiscopiei Bucureștilor

Centrul furnizează servicii de îngrijire medicală paliativă pentru pacienţii adulţi cu afecţiuni oncologice în stadiu terminal.

Serviciile oferite urmăresc să contribuie la creşterea calității vieții acestora prin furnizarea unui complex combinat de îngrijiri medicale şi spirituale constând în tratamentul durerii fizice şi al suferinței psihologice cauzate de boală.

Anual, hospice-ul Sfântul Nectarie oferă servicii gratuite de spitalizare continuă pentru aproximativ 500 de pacienţi diagnosticați cu afecțiuni oncologice în stadiu terminal.

Cluj

Centrul de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie” Cluj-Napoca este un proiect medico-social al Arhiepiscopiei Vadului Feleacului şi Clujului.

A fost inițiat în 2009 de Episcopul vicar Vasile Someşanul, cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Mitropolitul Bartolomeu Anania.

Construcţia aşezământului a fost continuată şi finalizată în timpul Mitropolitului Andrei al Clujului.

Centrul a fost sfinţit și inaugurat în 9 noiembrie 2012, în ziua de prăznuire a Sfântului Nectarie.

Citeşte şi: Antonio, spaniolul care a îmbrățișat Ortodoxia românească, s-a vindecat de cancer prin Sf. Grigorie Decapolitul

Sursa: https://basilica.ro/ziua-mondiala-de-lupta-impotriva-cancerului/

foto: public domain