Seri duhovnicești în parohia Roșia Nouă

În perioada 15.03 – 19.03.2020 în Parohia Ortodoxă Română Roșia Nouă și Obârșia s-au desfășurat câteva seri duhovnicești în contextul Anului Omagial al familiei. Aceste seri de meditație duhovnicească au avut ca oră de începere ora 18:00, săvârșindu-se slujba de seară sau a Vecerniei ( în prima seară), iar mai apoi în fiecare seară câte un acatist, urmate de cuvântul de învățătură al fiecărui preot invitat.

În prima seară, duminică, invitat al parohiei noastre a fost Preacucernicul Părinte Iconom Stavrofor Dimitriu Ștefan de la Parohia Ortodoxă Petriș care a vorbit despre: „Rugăciunea în cadrul familiei. Folos și necesitate.” Părintele a făcut referire la cadrul actual în care se află întreaga lume, dar și vindecarea pe care o primim de la Dumnezeu prin rugăciune. Totodată părintele a prezentat și cele 9 trepte ale rugăciunii, așa cum sunt prezentate de sfinții părinți. La final părintele a conchis seara de meditație duhovnicească cu un îndemn: „Țineți-vă de Sfânta Liturghie și nu o lăsați să moară în țara noastră!”.
 
În cea de-a doua seară, luni, invitat al parohiei noastre a fost Preacucernicul Părinte Suba Florin Vlad de la Parohia Ortodoxă Pojoga, Episcopia Devei și Hunedoarei, fiu al satului, care a vorbit despre:” Cine este aproapele meu și cui mă fac eu aproape?”. Părintele a pornit de la acea pildă pe care o prezintă Mântuitorul cu acel samarinean milostiv, evanghelie întâlnită în cadrul Tainei Sfântului Maslu. Părintele a prezentat atât de frumos în cuvântul său de învățătură că orice om, indiferent de statutul social, de vârstă, etnie etc., și se află în suferință sau în nevoi este aproapele nostru. Totodată părintele a arătat și că indiferent că îl iubim pe acel om, că ne este prieten sau dușman și are nevoie de ajutorul nostru noi trebuie să îl acordăm, întrucât cu toții purtăm chipul lui Hristos în fiecare din noi și poate prin acest om suntem puși la încercare de către Dumnezeu.
 
În cea de-a treia seară, marți, invitat al parohiei noastre a fost Preacucernicul Părinte Florea Florin de la Parohia Ortodoxă Groșii Noi care a vorbit despre: „Familia creștină în contemporaneitate”. Părintele a făcut o referire la prima familie creștină,  Adam și Eva, dat și că familia se întemeiază pe iubire și dragoste unul către altul dar mai ales către Dumnezeu care binecuvintează acele două persoane prin Taina Cununiei ca ele să fie unu în cuget, simțire și dragoste, dar mai ales în credință. Părintele a mai arătat și faptul că o familie este fericită când este în comuniune cu Dumnezeu și este des încercată atunci când este departe de El, tocmai pentru a o aduce pe calea cea bună. 
 
Miercuri seara, datorită noilor prevederi ale statului în contextul răspândirii în țara noastră a acestui virus Covid-19 a fost sistată seara duhovnicească pentru a putea pregăti spațiul din curtea bisericii pentru desfășurarea slujbelor religioase. 
 
Joi seara, în ultima seară de meditație duhovnicească invitat a fost Preacucernicul Părinte Trif Fabius Iosif de la Parohia Ortodoxă Corbești, care a vorbit despre: „Nașterea și creșterea de prunci. Binecuvântare de la Dumnezeu”. Părintele a arătat în cuvântul său de învățătură că în aceste vremuri parcă am face un târg cu Dumnezeu câți copii să se nască în familie, iar alții se chinuiesc în a deveni părinți tocmai pentru că uită că fără Dumnezeu noi oamenii nu putem face nimic. Totodată părintele a arătat și că acei copii abandonați de iresponsabilii părinți nu au nici o vină și că și ei merită un cămin, o familie care să îi iubească și să îi crească în credința cea întru Dumnezeu.
 
Preotul paroh Craveț Cătălin-Dumitru a mulțumit în primul rând Bunului Dumnezeu chiar și pentru aceste puține, dar încărcate de multă trăire duhovnicească, seri duhovnicești. Mai apoi a mulțumit și Preacucernicilor Părinți care au răspuns afirmativ invitației adresate, dar și pentru bogatele și înălțătoarele cuvinte puse la inima credincioșilor parohiei noastre. Nu în ultimul rând părintele paroh bunilor săi credincioși care în fiecare seară, într-un număr frumos, lăsând toate ale lor, au venit spre a se hrăni duhovnicește, mai ales acum în aceste timpuri de grea încercare pentru fiecare din noi!
 
A transmis Pr Craveț Cătălin-Dumitru, preot paroh