2 Aprilie: Ziua internaţională a cărţilor pentru copii

Ziua internaţională a cărţilor pentru copii este celebrată anual în 2 aprilie începând cu anul 1967, informează Agerpres.

A fost aleasă ziua de 2 aprilie, întrucât corespunde cu data de naştere a unuia dintre cei mai îndrăgiţi autori de basme, Hans Christian Andersen.

Scriitorul danez, născut în 2 aprilie 1805, la Odense, a încântat generaţii de copii cu povestiri, precum „Hainele împăratului”, „Fetiţa cu chibrituri”, „Răţuşca cea urâtă”, „Micuţa sirenă”.

Prin activităţile organizate în această zi se urmăreşte promovarea literaturii pentru copii şi stimularea dorinţei lor de lectură.

Ziua internaţională a cărţilor pentru copii a fost iniţiată de International Board on Books for Young People (IBBY). La nivel internaţional, în fiecare an, această zi este patronată de o ţară membră a IBBY.

Sponsorul din acest an al evenimentului este IBBY Slovenia. Mesajul a fost transmis de scriitorul Peter Svetina, iar posterul a fost realizat de Damijan Stepancic.

„Foamea de cuvinte se manifestă diferit: ca întuneric, uitare, aroganţă. Oamenii care suferă de această foame nu îşi dau seama că sufletele lor tremură de frig şi că trec pe lângă ei fără să observe. O parte din lumea lor fuge de ei fără ca ei să-şi dea seama. Această foame se potoleşte cu poezie şi poveşti”, se menţionează în mesajul lui Peter Svetina.

Urmare a pandemiei de Covid-19, nu a mai fost posibilă pentru moment organizarea de evenimente, dar reprezentanţii IBBY au transmis că lucrează la noi modalităţi de a aduce alături copiii şi cărţile.

Sursă foto: psyhologies.ro

https://basilica.ro/2-aprilie-ziua-internationala-a-cartilor-pentru-copii/