De Ziua Internațională a Siguranței și Sănătății la Locul de Muncă, Organizația Națiunilor Unite (ONU) își centrează mesajul pe prevenirea răspândirii infecțiilor la locul de muncă – în special a infecției cu noul coronavirus, SARS-Cov-2. Comisia Europeană a publicat un ghid pentru revenirea la muncă după perioada de izolare.
Este nevoie ca reluarea activităților economice să se facă astfel încât să nu favorizeze răspândirea infecției Covid-19, avertizează ONU, care anul acesta încurajează discuții tripartite cu privire la siguranța ocupațională între guverne, angajatori și reprezentanți ai angajaților.
Săptămâna trecută, Agenția Europeană pentru Siguranța și Sănătatea Muncii (EU-OSHA) a publicat, în cooperare cu Comisia Europeană, un ghid al securității și sănătății în muncă. Acesta le oferă angajatorilor sfaturi pentru a gestiona revenirea la locul de muncă după perioada de izolare impusă de pandemie.
Printre sfaturi: reducerea activității la lucrurile absolut esențiale pentru funcționare, limitarea interacțiunii cu clienții, distanțarea lucrătorilor sau instalarea de ecrane între cei care stau la distanță mai mică de doi metri unul față de celălalt, facilitarea transportului individual și preluarea unor sarcini de igienizare de către angajați la posturile lor de lucru.
Ziua Internațională a Siguranței și Sănătății la Locul de Muncă a fost instituită în 2003 de Organizația Internațională a Muncii (ILO), agenție ONU, cu scopul de a preveni accidentele de muncă și a consolida dialogul social între guverne, angajatori și reprezentanți ai angajaților.
Noile riscuri în muncă sunt asociate cu procese de producție din domenii noi precum nanotehnologia și biotehnologia, dar și cu aspecte sociale ca micșorarea numărului de angajați, migrația forței de muncă, munca temporară sau individuală și munca la negru. Cele mai frecvente probleme de sănătate la locul de muncă sunt afecțiunile musculo-scheletale și stresul.
Foto credit: Freepik.com
Sursa:basilica.ro