24 Iunie – Ziua Universală a Iei 2020

Ziua Universală a Iei este sărbătorită în România și în diaspora la data de 24 iunie, de Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, care se suprapune cu sărbătoarea populară a Sânzienelor, numită și Drăgaica. Anul acesta, comunitatea La Blouse Roumaine, care a inițiat evenimentul anual, propune o expoziție foto online care se va concretiza și într-un album tipărit la finalul verii.

Ediția din acest an a Zilei Universale a Iei se desfășoară pe rețelele de socializare sub tema „#AcasălaOrigini – Fotografii pentru o generație”, prin care se dorește conectarea românilor de acasă și de departe cu ajutorul fotografiei.

Comunitatea „La Blouse Roumaine” invită astfel românii să creeze colaborativ cea mai mare expoziție online cu fotografii de români îmbrăcați în port popular.

Participanții sunt invitați să se fotografieze în ie sau purtând întregul costum tradițional românesc în fața casei, a clădirii unde locuiesc, la poartă, în grădină, într-un parc din apropiere sau oriunde înseamnă „acasă” pentru ei.

Fotografiile vor fi postate online pe rețelele de socializare, cu hashtagurile #AcasălaOrigini și #ZiuaIei2020, întreaga vară, până la 1 septembrie.

La final, fotografii selectate din această „expoziție online” vor face obiectul unei expoziții offline și al unui album intitulat „Acasă la origini”. Prima participantă la expoziția online este Bianca Stoicheci, organizatoarea Zilei Universale a Iei la Anvers, în Belgia:

https://basilica.ro/ziua-universala-a-iei-2020-expozitie-de-fotografie-si-conferinte-online/

Foto credit deschidere: Facebook / Bia’S photo bits (Bianca Stoichiță)