Arhiepiscopul Aradului a sfinţit Drapelul Naţional în Catedrala Arhiepiscopală din Arad

Chiriarhul arădean, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, a sfinţit vineri, 26 iunie, Drapelul Naţional în Catedrala Arhiepiscopală ,,Sfânta Treime” din Arad. În Cetatea Aradului, în seara zilei de 25 iunie, Drapelul Naţional arborat în faţa Palatului Administrativ a fost coborât de pe catarg, împăturat şi condus de către garda portdrapel în Catedrala Arhiepiscopală ,,Sfânta Treime” , unde a rămas peste noapte.

În dimineaţa zilei de 26 iunie, s-a oficiat slujba de sfinţire a drapelului de către Întâistătătorul Eparhiei noastre, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei. La sfârşitul slujbei, Înaltpreasfințitul Timotei a rostit o  alocuţiune în care a vorbit despre rolul Drapelului în viaţa ţării şi a Bisericii, şi a subliniat legătura între cele trei culori ale Drapelului şi cele trei virtuţi teologice: credinţa, nădejdea şi dragostea, şi binecuvântat în Catedrala Arhiepiscopală din central oraşului, ea însăşi pusă sub ocrotirea Sfintei Treimi, şi care consolidează unitatea noastră naţională şi demnitatea poporului român. Totodată, Înaltpreasfinţia Sa a tălmăcit conţinutul rugăciunii prevăzute pentru această sărbătoare.

La sfârşitul ceremoniei religioase drapelul a fost înmânat comandatului gărzii portdrapel care l-a dus la locul de arborare.

După aceasta, în faţa primăriei s-a desfăşurat ceremonialul militar şi religios de arborare a drapelului. ÎPS Timotei a rostit rugăciunea de binecuvântare, a binecuvântat cu crucea drapelul, l-a sărutat, după care l-au sărutat domnul prefect Gheorghe Stoian și comandantul garnizoanei.

Semnificația Zilei Drapelului a fost prezentată de domnul muzeograf Bogdan Ivașcu din cadrul Complexului Muzeal Arad. Discursuri legate de acest eveniment au rostit şi oficialităţile prezente.

După aceasta, potrivit ceremonialului de sfinţire a Drapelului României, Drapelul a fost înălţat pe catarg în acordurile imnului naţional.

***

Semnificaţia culorilor drapelului

Roşul – semnifică sângele înaintaşilor noştri vărsat pe pământul românesc de-a lungul veacurilor. El îndeamnă ca dragostea faţă de neam şi de ţară să fie la fel de aprinsă ca focul roşului din steag.

Galbenul – exprimă grandoarea ţării, prestigiul şi virtutea.

Albastrul – semnifică seninul cerului, al cugetului şi gândirii neamului românesc, credinţa şi puterea cu care suntem legaţi de pământul patriei.

Protos. Iustin Popovici

Foto: Dorin-Ioan Neag