Târnosirea bisericii din Parohia Luncșoara și hirotonie întru preot

În Duminica întâi după Rusalii (a Tuturor Sfinților), 14 iunie 2020, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a poposit  în mijlocul credincioşilor din Parohia Luncșoara, Protopopiatul Sebiș, pentru a sfinți biserica parohială.

Chiriarhul arădean a fost întâmpinat în fața bisericii de Pr. Beni Ioja, protopopul Sebișului, preoții din vecinătate și de credincioşii din sat.  După sosire, Înaltpreasfinţia Sa a săvârşit slujba de sfinţire a lucrărilor exterioare de reînnoire a bisericii, după care, a fost săvârşită Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie. Din sobor au făcut parte Pr. Beni Ioja, protopopul Sebișului, Pr. paroh Cătălin Tulcan, Arhid. Tiberiu Ardelean, inspector eparhial și Diaconul Aurelian-Iulian Moț.

La momentul cuvenit, Chiriarhul arădean a rostit cuvântul de învăţătură despre ,,Urmarea Mântuitorului” (pe baza pericopelor scripturistice: Evr. 11; Matei 10 și 19), privind ostenelile sfinților spre mărturie a credinței și exemplul pentru toți creștinii. Astfel, Biserica din ceruri și cea de pe pământ sunt într-o unitate a mărturisirii, asigurată de Cel ce este Capul Bisericii-Însuși Mântuitorul. Ca sfânt lăcaș și Casă a lui Dumnezeu, această unitate este ilustrată și de slujba târnosirii cu așezarea Sfintelor moaște în Sfânta Masă a jertfei Mântuitorului în Sfânta Euharistie, credincioșii perindându-se prin Sfântul Altar spre cinstire, înșiși pecetluind comuniunea în Biserică. Cea dintâi duminică după praznicul Rusaliilor este închinată Tuturor Sfinților, înțelegând și cadrul comuniunii menționate.

În cadrul Anului omagial al pastorației părinților și copiilor este de subliniat și faptul că comunitatea celor care alcătuiesc Biserica este reprezentată de cler și popor, adică din părinți și fii duhovnicești. Hirotonia preoților arătând chemarea specială pentru binecuvântarea și îndrumarea celor ce le sunt în grijă spirituală., evidențindu-se îndatoririle fiecărei părți spre asigurarea continuității lucrării sfinte, a arătat Înaltpreasfinția Sa.

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul ,,Trifon Lugojan” al Catedralei Arhiepiscopale ,,Sfânta Treime” din Arad, condus de teologul Marinel Roz.

În cadrul slujbei, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei a hirotonit întru preot pe diaconul Aurelian-Iulian Moț pe seama Parohiei Gurahonț, protopopiatul Sebiș. Tot în cadrul acestei sfinte slujbe noul preot a fost hirotesit întru duhovnic.

La finalul Sfintei Liturghii, Înalpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop a hirotesit întru iconom stavrofor pe părintele paroh Cătălin Tulcan, pentru activitatea pastoral-misionară desfăşurată în mijlocul credincioşilor pe care îi păstoreşte.

La rândul său părintele paroh a adus cuvenitele mulţumiri, întâi de toate Bunului Dumnezeu pentru darurile revărsate, Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, pentru dinstincția oferită, pentru toate binecuvântările şi pentru toată purtarea de grijă, precum și tuturor credincioşilor implicaţi, doamnei primar Mihaela Banci, ostenitorilor, binefăcătorilor şi donatorilor pentru frumoasele lucrări de renovare ce s-au săvârşit la sfânta biserică.

La final s-a săvârșit slujba de parastas pentru Preotul iconom Viorel Cotocea.

Cu acest prilej, Chiriarhul a vizitat şi biserica din satul Vojdogi, prilej cu care a sfințit o troiță ridicată pentru eroii satului. În acest context, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, amintind însemnătatea jertfei Mântuitorului, în legătura Sfintei Cruci, și arătând îndatorirea fiecărui credincios a urma calea crucii prin jertfă, a subliniat măreția eroismului creștin de care au dat dovadă eroii neamului, care s-au jertfit din dragostea de țară, de-a lungul veacurilor, pentru apărarea și demnitatea ei. Tot în acest cadru, Înaltpreasfinția Sa a menționat aparte jertfa ostașilor români din aceste locuri, mai ales prin ctitorirea troiței acum sfințite, în legătura Centenarului Marii Uniri.

Protos. Iustin Popovici