,,Discernământ, Unitate și Iubire”, în cadrul Cercului pastoral-misionar Arad 1

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei, Arhiepiscop al Aradului, preoții din cadrul Cercului pastoral-misionar Arad 1, sub coordonarea Părintelui Petru Ursulescu s-au întrunit, joi, 16 iulie, în biserica având hramul „Sfântul Apostol Andrei,  din municipiul Arad, Parohia Micălaca Nouă, zona 300.

În debutul întâlnirii Părintele coordonator a reamintit preoților participanți faptul că anul 2020 este proclamat de Sfântul Sinod ca fiind ”Anul omagial al pastorației părinților și copiilor și Anul comemorativ al filantropilor ortodocși români”. În acest context, datorită faptului că întreaga societate resimte din plin efectele nefaste pe care le are existența acestui virus în întrega lume, au fost enunțate câteva principii de urmat, pentru a păstra sănătatea fizică a societății, dar și a purta grijă față de suflet. Societatea în care trăim se găsește într-o stare de debusolare, copiii și tinerii învață online iar părinții acestora se găsesc într-o stare de incertituduine. Tuturor acestor  provocări, Biserica trebuie să le vină în întâmpinare, pentru a aduce liniște si pace în rândul credincioșilor săi.

Părintele paroh, Gheorghe Oprea, gazda întâlnirii a adus în fața auditoriului câteva probleme practice cu care se confruntă preoții din mediul urban, pastorație diferită de cea din mediul rural, datorită multor factori. Părintele a susținut o prelegere intitulată, ”Provocări ale pastorației urbane, în contextul Anului Omagial”, în cadrul căreia a formulat câteva întrebări, privitoare la activitatea preotului, vis a vis de pastorația părinților și copiilor. Câteva dintre întrebări le vom reda mai jos. Cum trebuie să se pregătească mirii înainte de a primi Sfânta Taină a Cununiei? Cât de des ar trebui să se împărtășească o femeie însărcinată? E necesar ca aceasta să postească? Ce nume recomandăm să fie puse copiilor? Botezul, prin întreită afundare, sau…? Împărtășim copiii la fiecare Sfântă Liturghie? Care este vârsta de când un copil trebuie să se spovedească? și multe altele, la care preoții prezenți au răspuns, fiecare în parte, căutând soluții practice pentru o pastorație rodnică. Cuvântul cel mai des folosit a fost discernământ, mai ales într-o societate ca cea de astăzi.

            Întâlnirea de astăzi a fost o  reușită, datorită faptului că au fost puse în discutate probleme actuale cu care se confruntă Biserica, încercându-se găsirea unor soluții viabile pentru rezolvarea lor, dar și datorită faptului că preoții au reușit să comunice și să semnaleze problemele cu care se confruntă în pastorație. Dacă discernământul trebuie aplicat în pastorație, cuvântul care a ajuns în inimile celor prezenți a fost unitate. Chiar dacă fiecare dintre noi suntem diferiți prin obiceiuri și prin gândire, în final trebuie să dăm dovadă de iubire, de unitate, conștienți fiind că, ”slujind lui Dumnezeu, slujim oamenilor”.

Dumnezeu să ne ajute, ca și pe mai departe să avem înțelepciunea necesară de a împlini voia Lui, de a avea discernământ și de a trăi într-o unitate a dragostei.

 Pr. Petru Ursulescu