Instalare de preot în Parohia Zăbrani

Din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscop al Aradului, în ajunul sărbătorii Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon, 26 iulie 2020, credincioșii comunității eclesiale din Zăbrani și-au primit pe noul păstor de suflete, în persoana preotului Pop Gheorghe.Astfel că acest moment de bucurie a început prin săvârșirea slujbei Vecerniei de către un sobor de preoți sub protia Preaonoratului Părinte Mercea Nelu, protopop al Lipovei. Din sobor au făcut parte: Pr. Farcaș Teodor (fostul preot paroh al Parohiei Zăbrani), Pr. Trif Adorian – Parohia Galșa, Pr. Bej Florin – Parohia Crocna, Pr. Avram Florin Ioan – Parohia Prunișor și Pr. Pop Gheorghe noul preot al Parohiei Zăbrani.
După săvârșirea slujbei Vecerniei a avut loc propriu-zis prezentarea noului preot, credincioșilor din Zăbrani.
Preaonoratul Părinte Protopop a împărtășit un cuvânt de suflet pentru toți cei prezenți, creionând dimensiunea sacerdotală și sacramentală a preoției, încurajând și oferind sfaturi noului preot paroh. Totodată, a subliniat valoarea incomensurabilă a preoției din perspectiva pastoral-misionară pe care fiecare slujitor al Sfintelor Altare trebuie să o împlinească, lucrând cu timp și fără timp la mântuirea tuturor credincioșilor încredințați spre păstorire.
Un moment emoționant a fost acela în care s-a adus cuvânt de mulțumire și de recunoștință prin glasul Părintelui Protopop, preotului Farcaș Teodor pentru cei peste 35 de ani de slujire în ogorul Domnului în această parohie.
La rândul său, Părintele Teodor a reiterat momentele de neuitat petrecute alături de bunii săi credincioși, mulțumind lui Dumnezeu pentru toate binecuvântările pe care le-a primit în acești ani în care a muncit și a lucrat pentru mântuirea sufletelor mădularelor Trupului lui Hristos.
Noul preot paroh a primit din partea Părintelui Protopop: Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce și cheile bisericii. La fiecare dintre acestea Preaonoratul Părinte a explicat semnificația mistico-simbolică și relevanța lor în viața unui preot, în vederea dobândirii vieții de veci întru bucuria Sfinților.
Comuninunea bucuriei comunității din Zăbrani, s-a încheiat prin cuvântul înălțător încărcat de emoție, pe care l-a rostit noul preot paroh. Acesta a evocat două dimensiuni centrale pe care dorește să le împlinească în noua misiune încredințată. Întâi, mântuirea sufletelor tuturor credincioșilor care astăzi i-au fost încredințați spre păstorire, chemându-i pe toți la unitate, având ca exemplu Sfânta Treime ca unitate desăvârșită. Iar mai apoi, bucuria comuniunii euharistice împărtășită tuturor credincioșilor în Sfânta Biserică, dar și la casele acestora.
După aceea, a adus mulțumiri Înaltpreasfințitului Părinte Dr. Tmotei Seviciu, Arhiepiscop al Aradului pentru încrederea acordată, și Preasfințitului Părinte Dr. Emilian Crișanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Aradului pentru întreaga purtare de grijă. Mulțumiri a adresat Părintelui Protopop, părintelui Teodor Farcaș, domnului primar al localității, Marian Toader și autorităților locale prezente la acest eveniment, tuturor preoților,  familiei și credincioșilor prezenți.

Pr. Florin Ioan Avram – Parohia Prunișor