Mihai Viteazul și Horea, Cloșca și Crișan au fost declarați eroi martiri ai națiunii române

Camera Deputaților a aprobat, în calitate de for decizional, două proiecte de lege prin care domnitorul Mihai Viteazul și, respectiv, Horea, Cloșca și Crișan au fost declarați eroi martiri ai națiunii române.

Mihai Viteazul primește titlul de erou martir al națiunii „pentru rolul marcant pe care l-a avut în săvârșirea Primei Uniri a poporului român și pentru curajul și sacrificiul său”, se arată în documentația depusă pentru proiectul de lege.

Vasile Nicula, Ion Oargă și Gheorghe Crișan, cunoscuți mai bine sub numele de Horea, Cloșca și Crișan, au fost declarați eroi martiri deoarece răscoala țărănească din 1784 „a avut un important rol în aprofundarea și cristalizarea conștiinței naționale a românilor din Munții Apuseni, contribuind la succesul revoluției române din Transilvania din 1848 și la Marea Unire din 1918”, scrie în expunerea de motive.

Legile alocă ziua de 27 mai pentru comemorarea domnitorului și ziua de 2 noiembrie pentru comemorarea celor trei lideri ai luptei pentru drepturile românilor din Transilvania. Zilele de comemorare au fost alese pentru că la 27 mai 1600 a avut loc, sub sceptrul lui Mihai Viteazul, prima unire politică a românilor, iar la 2 noiembrie a izbucnit răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan.

În aceste zile se vor putea organiza ceremonii și evenimente cultural-științifice, care pot fi susținute de autoritățile centrale și locale și de canalele publice de comunicare: Societatea Română de Radiodifuziune și Societatea Română de Televiziune.

Cele două legi au fost adoptate în ultima zi a lunii iunie și sunt în prezent trimise spre promulgare la Președintele României.

Vezi și:

Foto credit: Facebook / Heraldik Blazon (sigiliul lui Mihai Viteazul, cu însemne reprezentând cele trei provincii românești – reprezentare de pe soclul statuii sale din Cluj)

https://basilica.ro/mihai-viteazul-si-horea-closca-si-crisan-au-fost-declarati-eroi-martiri-ai-natiunii-romane/