Instalare noului preot în Parohia Agrișul Mic

În Duminica a 10-a după Pogorârea Sfântului Duh, 16 august 2020, în Parohia Agrișul Mic, Protopopiatul Ineu, a avut loc un eveniment de o însemnătate deosebită în plan duhovnicesc  și socio-cultural, prin instalarea unui nou preot paroh în persoana părintelui Daniel Constantin Sbîrcea.
S-a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca  Liturghie de către Pr. Radu Sas, fostul preot paroh din Agrișul Mic, care a fost transferat la parohia Groșeni, și noul paroh, părintele Daniel Constantin Sbîrcea. Predica a fost rostită de către părintele Radu Sas, în care s-a arătat importanța deosebită a activității pământești a Domnului Hristos, ca Mântuitor al lumii și ca Dumnezeu-Omul, prin minunea care a săvârșit-o vindecând un lunatic și totodată a scos în evidență faptul că mesajul pe care îl transmite evanghelia este credința. Cu toate că la un moment dat Mântuitorul atrage atenția că ,,acest neam de demoni de care suferise copilul bolnav nu iese decât numai cu rugăciune și cu post”, a mai spus că nu rugăciunea și postul sunt temele principale, ci credința, afirmând mai apoi că rugăciunea și postul sunt de fapt căi sau mijloace pentru întărirea credinței.
Părintele Radu nu s-a limitat doar la textul evangheliei ci a mai adaugat și cateva cuvinte legate de Maica Domnului care este Maica noastră a tuturor dar și că acea femeie, acea împărăteasă împodobită cu toată strălucirea, care sălășluiește în lumina cea neapropiată este Maica lui Hristos a Mântuitorului nostru, care ca o Stăpână a tuturor făpturilor șade lângă tronul Fiului său.
După terminarea Sfintei Liturghii, părintele Adrian Zaha, Protopop al Ineului, alături de un ales sobor de preoți din Cercul pastoral nr. 2 Beliu, din încredințarea IPS Părinte Timotei, Arhiepiscop al Aradului, l-a instalat pe părintele Daniel Constantin Sbîrcea, ca paroh pe seama credincioșilor ortodocși din Agrișul Mic. Din soborul de preoți  au făcut parte: pr. Monea Nicolae, paroh în Tăgădău, pr. Răzvan Trip, paroh în Bocsig-Gară, pr. Drăgan Marcel Dorin, paroh în Hășmaș.
Apoi protopopul Ineului a înmânat părintelui Daniel, Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce și cheile bisericii pentru a păstori cu vrednicie și râvnă comunitatea ortodoxă din Agrișul Mic,aducând totodată mulțumiri și fostului preot paroh pentru lucrarea de zidire sufletească pe care a adus-o in cei aproape 5 ani cât a fost în această parohie dar totodată și râvna, implicarea și realizările pe plan administrativ-gospodăresc într-o comunitate atât de mică.
La final, noul preot a adresat un cuvânt noilor săi păstoriți, modelul slujirii lui Hristos, adică cel al slujirii lui Dumnezeu și al oamenilor, model pe care s-a angajat să-l urmeze, primind apoi în dar o Icoană cu Maica Domnului ,,Portărița” din parte comunității parohiale.
Momentul s-a încheiat cu o Agapă frățească.

Pr Răzvan Trip- Bocsig Gară