PS Părinte Emilian Crișanul a săvârșit Slujba de priveghere din ajunul praznicului Adormirii Maicii Domnului, la Mănăstirea Hodoș-Bodrog

În fiecare an la praznicul Adormirii Maicii Domnului, sute de pelerini din tot cuprinsul Banatului şi a Câmpiei arădene, îşi îndreaptă paşii spre străvechea Mănăstire Hodoş-Bodrog, pentru a se ruga la icoana Făcătoare de minuni a Maicii Domnului cu Pruncul și pentru a participa la slujbele ce se săvârșesc în această lavră monahală milenară.

Obștea monahală și credincioșii veniți la hram au avut bucuria de-al avea în mijlocul lor pe Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului. Ierarhul a fost întâmpinat de obştea monahală, în frunte cu Preacuviosul Protos. Grigorie Timiş, stareţul mănăstirii şi de pelerini. La paraclisul de vară, înconjurat de soborul de slujitori, Preasfinția Sa a oficiat slujba de Priveghere.

În părintescul cuvânt de învăţătură adresat pelerinilor, Preasfințitul Părinte Emilian a vorbit despre măreția praznicului Adormirii Maicii Domnului. Maica Domnului este ființa pământească ridicată deasupra cetelor heruvimilor și ale serafimilor, o Fecioară triumfătoare, o împărăteasă pururi vie, Maica lui Dumnezeu preacinstită de Însuși Dumnezeu. Sfânta Scriptură ne arată că Maria, mama lui Iisus, se afla cu ucenicii la rugăciune și la frângerea pâinii, se afla prezentă la minunea Pogorârii Duhului Sfânt. De asemenea, Ierarhul a arătat în cuvântul său că Acela ce a păzit fecioria ei la naștere, a păzit și trupul ei la moarte; l-a păzit și l-a ridicat la cer, ca să fie cintit alături de El, în Sfânta Sfintelor, înaintea tronului lui Dumnezeu. Să ne sfințim în această zi a ducerii de pe pământ a Maicii Cuvântului, curățindu-ne mințile, inimile, trupurile și sufletele, pentru că numai cei curați pot adduce laudă celei Preacurate. Numai cei smeriți se pot învrednici de priveliștea raiului în care sălășluiește Fecioara, a arătat Preasfinţia Sa.

Preasfințitul Emilian i-a îndemnat pe credincioșii prezenți să se roage cu multă nădejde Maicii Domnului pentru a ne izbăvi din boala ce s-a abătut asupra lumii și să ne scape din primejdii și nevoi. O scurtă rugăciune spusă cu evlavie e primită de Născătoarea de Dumnezeu ca un prea scump dar.

Pelerinii prezenți au respectat măsurile recomandate pentru vremea de pandemie de către autoritățile responsabile, purtând mască de protecție și păstrând distanța unul față de celălalt.

Protos. Iustin Popovici