Slujire Arhierească și hirotonii la Catedrala Arhiepiscopală din Arad

În Duminica a 10-a după Rusalii, 16 august 2020, când se face și pomenirea Sfinților Martiri Brâncoveni: Constantin Voievod cu cei patru fii ai săi, Constantin, Ștefan, Radu și Matei, și a sfetnicului Ianache, Chiriarhul arădean, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală ,,Sfânta Treime” din Arad, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Cuvântul de învățătură al Chiriarhului arădean a fost despre ,,Conștientizarea îndatoririlor familiale” (pe baza citirilor scripturistice: 1 Cor. 4; Matei 17), mai ales când diferite neajunsuri ale vieții le prejudiciază, citirile scripturistice ale zilei ne încredințează de ajutorul divin cu toată puținătatea credinței noastre, de unde și îndemnul de a lua aminte la grija lui Dumnezeu față de toți fiii Săi pentru a avea cele de trebuință fiecare. Întru toate trebuie dovedită iubirea milostivă cu discreția potrivită, după pilda Mântuitorului, ilustrativ în această privință și în anul omagial pe care-l parcurgem dedicat pastorației părinților și copiilor fiind textul apostolului în care acesta se prezintă în sfaturile sale nu atât ca învățător, ci ca părinte pentru fiii săi. Duminica Sfinților Brâncoveni dă pildă de înaltă ținută a familiei creștine pe cea a domnitorului muntean. De asemenea, fiind și Duminica migranților români, Ierarhul a pus la sufletele credincioșilor mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, intitulat: Responsabilitate, speranță și solidaritate în vreme de pandemie.

În cadrul slujbei, Înaltpreasfinția Sa a săvârșit hirotonia întru preot a diaconului Flavius-Gheorghe Lazea, pe seama Parohiei Iermata, Protopopiatul Ineu și întru diacon a tânărului Flavius-Ioan David pe seama Parohiei Seliște, Protopopiatul Ineu.

La finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei l-a hirotesit duhovnic pe preotul Flavius-Gheorghe Lazea.

Protos. Iustin Popovici