Ierarhii arădeni au slujit la hramurile Mănăstirii Arad-Gai

În zilele de luni şi marţi, 31 august şi 1 septembrie, au fost prăznuite două dintre  hramurile  Mănăstirii Arad-Gai. Sărbătoarea ,,Aşezarea în raclă a cinstitului brâu al Maicii Domnului” şi pomenirea Sfântului Cuv. Simeon Stâlpnicul, au adunat la aşezarea monahală de la marginea cartierului arădean Arad-Gai, numeroşi credincioşi şi preoţi, avându-i în frunte pe ierarhii locului, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei şi pe Preasfinţitul Părinte Emilian Crişanul.

Biserica nouă poartă hramurile: „Veşmântul Maicii Domnului”, „Brâul Maicii Domnului” şi „Acoperământul Maicii Domnului”, ce se sărbătoresc la 2 iulie, 31 august şi 1 octombrie. Decizia stabilirii hramurilor a aparţinut Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei, care vizitează des această vatră monahală, odinioară reşedinţă de vară a ierarhilor străvechii eparhii arădene.

Luni, chiriarhul nostru, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în altarul de vară din curtea mănăstirii, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

În cuvântul de învăţătură a vorbit despre ,,Istoria Brâului Maicii Domnului” (şi pe baza citirilor scripturistice Evr. 9, Luca 10) în evlavia creştină ca semn al afirmării virtuţilor şi a binecuvântării legăturilor între cer şi pământ, la sfârşit şi început de an bisericesc, ca şi chezăşie a ajutorului Sfintei Fecioare Maria.

Marţi, în ziua Sfântului Cuvios Simeon Stâlpnicul, atmosfera de sărbătoare a culminat cu slujba Sfintei Liturghii, săvârşită de Preasfinţitul Părinte Emilian Crişanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi.

În cuvântul de învăţătură, Ierarhul a prezentat celor prezenţi viaţa şi trăirea Sfântului Simeon Stâlpnicul, primul cuvios care s-a nevoit ca stâlpnic, trăind în acest mod timp de 47 de ani, învrednicindu-se şi de darul facerii de minuni.

La final, Preasfinţia Sa a săvârşit Slujba Parastasului pentru ctitorii Sfintei Mănăstiri şi Te-Deum pentru începutul Anului Bisericesc.

Scurt istoric

Mănăstirea Sfântul Simeon Stâlpnicul sau Mănăstirea Gai a fost ridicată între anii 1760-1762 de către episcopul Sinesie Jivanovici (1751-1768) pentru veşnica sa pomenire şi pentru a fi folosită de urmaşii săi în scaunul episcopal al Aradului. Sfântul Simeon Stâlpnicul este patronul spiritual al mănăstirii.

Istoria sfintelor locaşuri amintite se leagă şi de etapele înălţării acestora peste vitregiile vremii, care însă au dovedit tăria unităţii ortodoxiei.

Protos. Dr. Iustin Popovici