Parohia Arad, Calea 6 Vânători,  gazda Cercului pastoral-misionar catehetic, Arad

În urmă cu peste 100 de ani, la 17 mai 1919, trupele românești intrau în Arad pentru instaurarea administrației românești, în locul celei maghiare. ”În 17 mai 1919, Regimentul 6 Vânători a intrat dinspre Curtici, pe drumul care astăzi îi poartă numele, „Calea 6 Vânători”, avându-l în frunte pe colonelul Pirici.

Dr. Sever Ispravnic a binecuvântat armata română rostind cuvintele: „Astăzi își primește acest Arad, răsplata credinței sale într-un ideal. Aceasta este ziua cea mare, în care viteaza armată română, în numele lumii civilizate, înfăptuiește idealul unirii noastre cu românii de pretutindeni”. În acele momente, studenții Institutului Teologic-Pedagogic fluturau cele două steaguri, iar mulțimea adunată a întâmpinat-o cu flori și urale. Pe unele instituții a fost arborat tricolorul românesc. În fața primăriei, au fost adresate cuvinte de bun venit din partea conducerii locale. Momentul a însemnat începutul instaurării administrației românești.”
Parohia Ortodoxă Română, Arad, Calea 6 Vânători a găzduit întrunirea preoților din cadrul Cercului pastoral-misionar Arad, care, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului s-au întâlnit, joi, 10 septembrie, începând cu ora 10.00, în ședință lunară de lucru. În debutul întâlnirii, Părintele Petru Ursulescu coordonatorul Cercului pastoral-misionar a prezentat preoților prezenți tematica Sfântului Sinod pentru anul 2020 ca fiind declarat ”Anul omagial al pastorației părinților și copiilor și Anul comemorativ al filantropilor ortodocși români”, în acest sens Părintele paroh, Gheorghe Pop, prezentând un referat intitulat ”Pastorația copiilor și a Familiei. O temă constantă în cadrul Bisericii Ortodoxe Române”. Preoții participanți au avut, fiecare, pe rând, intervenții pe marginea acestei teme, subliniind importanța pe care o are pastorația tinerilor și a familiilor creștine în contextul secularismului societății actuale. Soluțiile găsite constituie modele de urmat pentru fiecare păstor de suflete, pentru o pastorație rodnică și folositoare.
Următoarea întâlnire a preoților din cadrul Cercului pastoral-misionar Arad 1 va avea loc la Centrul de îngrijire vârstnici ”Bunătatea” din Arad, în data de 1 octombrie, de ”Ziua vârstnicului”, unde, după săvârșirea Sfintei Liturghii și prezentarea referatului va avea loc o acțiune de binefacere adresată beneficiarilor acelui Centru, realizată de preoții din municipiul Arad.
Cercurile pastoral-misionare intenționează, ca, pe lângă întărirea frățietății dintre slujitorii Sfintelor Altare din orașul Arad să găsească soluții practice privind pastorația credincioșilor și ajutorarea celor aflați în nevoi și a celor care nu mai au pe nimeni.
Pr. Petru Ursulescu