De Ziua Profesorului este comemorat cel mai mare teolog al secolului 20

Ziua plecării la Domnul a celui mai mare teolog ortodox din secolul 20, părintele academician Dumitru Stăniloae, coincide cu Ziua Internațională a Profesorului, 05 octombrie.

Personalitate marcantă a culturii noastre, părintele Stăniloae a fost nu doar profesor de teologie și dogmatist, ci și filosof, istoric, ziarist şi traducător.

Opera sa teologică îl arată ca unul dintre cei mai de seamă gânditori creştini din lume. Pr. John Meyendorff l-a numit „cel mai mare teolog ortodox din întreaga lume a secolului trecut”. A primit titluri de onoare din partea a șapte universități din lume și a fost membru titular al Academiei Române.Poate cea mai importantă moștenire lăsată posterității, la care a lucrat vreme de 45 de ani, este traducerea lucrării „Filocaliei” (în douăsprezece volume).

Opera sa cuprinde: 90 de cărţi, 33 de traduceri, 275 de articole teologice, 22 de recenzii, 16 prefeţe, 35 de cuvântări comemorative, 475 de articole de ziar, 17 interviuri, 15 predici publicate şi 60 de convorbiri sau interviuri înregistrate la radio şi televiziune.

”Nu era deloc spectaculos

Despre calitățile profesorului Dumitru Stăniloae a vorbit pentru Basilica.ro Pr. Gheorghe Holbea, ucenic apropiat al marelui teolog, la rândul său profesor de teologie.

„Aveam în faţă pe unul dintre cei mai mari teologi ai secolului al XX-lea, dar blândeţea şi delicateţea sufletească a Părintelui alunga orice teamă pe care o trăieşti în faţa unei mari personalităţi”, își amintește Pr. Gheorghe Holbea momentul în care l-a cunoscut pe Pr. Dumitru Stăniloae.

„Părintele Dumitru Stăniloae se purta cu simplitate, nu era deloc spectaculos. Avea un chip blând şi luminos din care se revărsa o tainică dragoste”.Părintele Dumitru Stăniloae, originar din Vlădeni, judeţul Braşov a trecut la cele veșnice în data de 05 octombrie 1993, la vârsta de 90 de ani. Vezi mai multe detalii biografice aici.

Foto credit: Ziarul Lumina

https://basilica.ro/de-ziua-profesorului-este-comemorat-cel-mai-mare-teolog-al-secolului-20-2/