Marele om și filantrop, Emanoil Gojdu, evocat în cadrul Cercului pastoral-misionar Arad

Joi, 15 octombrie, la o zi după prăznuirea Sfintei Cuvioase Maicii noastre Parascheva, cea mult folositoare, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei, Arhiepiscop al Aradului, preoții din cadrul Cercului pastoral-misionar Arad 1, sub coordonarea Părintelui Petru Ursulescu s-au întrunit în sala de Conferințe a Protopopiatului Ortodox Român din Arad.

La întâlnire a fost prezent și Preaonoratul Părinte Flavius Petcuț, protopopul Aradului, întâmpinând cu bucurie și ospitalitate preoții prezenți.
Părintele coordonator a reamintit preoților participanți faptul că anul 2020 este proclamat de Sfântul Sinod ca fiind ,,Anul omagial al pastorației părinților și copiilor” și ,,Anul comemorativ al filantropilor ortodocși români”. Dintre marii oameni pe care i-a avut poporul român se remarcă și avocatul Emanoil Gojdu care și-a iubit țara și poporul din rândul căruia s-a născut și pe care l-a prețuit atât de mult. Acesta a afirmat într-unul din discursurile sale următoarele: ,,Ca fiu credincios al Bisericii mele, laud dumnezeirea, căci m-a făcut român; iubirea ce o am către Națiunea mea mă îmboldește a stărui în fapta, ca încă și după moarte să erump de sub gliile mormântului, spre a putea fi pururea în sânul Națiunii”.

Referatul intitulat ,,Emanuil Gojdu – marele filantrop român” a fost susținut de către Părintele misionar Aurel Jigovan care slujește la Capela din incinta Centrului de îngrijire vârstnici din Arad. Inițial, Cercul pastoral-misionar ar fi trebuit să aibă loc în Capela din cadrul Centrului de vârstnici, dar, datorită condițiilor impuse de situația sanitară actuală, cu deplină responsabilitate, preoții s-au întâlnit în cadrul Protopopiatului Arad, nădăjduind la o cât mai apropiată revenire la normalitate a lucrurilor. Pe marginea referatului s-a discutat foarte mult, până spre orele amiezii, de către preoții prezenți, subliniindu-se faptul că poporul român a avut înaintași vrednici cărora ar trebui și noi, cei de azi să le urmăm exemplul de iubire pentru Biserică și Neam.
Și această întâlnire de astăzi a fost una de suflet, datorită faptului că preoții prezenți, însuflețiți de personalitatea marelui român, Emanoil Gojdu au concluzionat că misiunea Bisericii este de a continua lucrarea filantropică inițiată de înaintași, dar și de fi o redută în calea secularismului societății de astăzi.

Pr. Petru Ursulescu