Sfaturi pentru familii fără frici – Din nou despre Infecția cu Coronavirus la copil

Covid 19, răceală sau gripă? Aceasta e întrebarea sezonului…

Vom reîncepe discuțiile noastre despre sănătatea puilor noștri, cu drag și optimism, într-un format autumnal.
Și pentru că primul obstacol într-o evoluție favorabilă a bolilor este frica și neîncrederea…să purcedem în drumul redobândirii Curajului și Nădejdii în bine.De ce ne este frică astăzi?… care este cuvântul cel mai accesat, mai descumpănitor și care trezește neliniști și angoase? SARS-CoV-2. Boala pe care o produce se numește COVID-19.
Atitudinea noastră ca părinți și medici în fața unui pericol minuscul ca dimensiuni, dar extrem de puternic ca impact organic și emoțional… trebuie să fie una de grijă, dar nu de îngrijorare… așa cum spuneam în Școala pentru părinți…de cunoaștere versus nepăsare și ignoranță.
De obicei, în medicină suntem susținuți de tomuri uriașe de date… de compendii de mii de pagini… în care bolile au fost cercetate pe îndelete în zeci, sute sau mii de ani… Experiența noastră se bazează pe cunoștințele înaintașilor noștri, a succeselor și, de ce nu, a eșecurilor lor. Dar când o boală apare brusc, de nicăieri și crește o dată cu tine… modul de raportare la ea și atitudinea corectă medicală și terapeutică se desăvârșește cu răbdare, ceas cu ceas, zi de zi, prin greșeli, și victorii, deopotrivă…
Sezonul rece a sosit… răceala, gripa și Infecția cu Coronavirus afectează din ce în ce mai mulți copii… cum putem să le diferențiem? Ce avem de făcut?..sunt întrebările actuale…
Răspunsul, din păcate, nu este ferm… nu există nicio constelație simptomatică certă pentru infecția cu SARS-Co-V 2… ghidul nostru ce impune testarea se găsește pe site-ul Institutului Național de Sănătate Publică.
http://www.cnscbt.ro/index.php/metodologii/infectia-2019-cu-ncov/2032-metodologia-de-supraveghere-a-covid-19-actualizare-14-10-2020-1/file
Se ridică suspiciunea unei Infecții cu noul coronavirus – la un copil cu febră și tuse, la care simptomele au apărut brusc, SAU la un copil care are cel puțin trei din următoarele semne:
febră,
tuse,
astenie,
cefalee,
mialgii,
dureri în gât,
coriză,
dispnee,
anorexie
grețuri
vărsături,
diaree,
status mental alterat,
debut recent de pierderea mirosului sau pierderea gustului
SAU
orice copil cu semne de pneumonie, bronhopneumonie sau pleurezie.

Cazul probabil prezintă toate aceste semne asociate cu contactul direct cu o persoană SARS-CoV 2 pozitivă SAU un copil cu semne și imagistică particulară-Radiografie toracică sau CT torace sau ecografie pulmonară.
Cazul confirmat presupune o testare pozitivă, indiferent de prezența sau nu a simptomelor.
Acestea sunt criteriile medicale de încadrare ale infecției, pe baza cărora clinicianul ia decizia testării.
După cum vedeți, simptomele acestui tip de infecție sunt greu de diferențiat de cele ale gripei sau răcelii simple – de aceea singura modalitate certă de diagnostic rămâne efectuarea testării pentru SARS-CoV-2 și a gripei de tip A și B – există actual testări din nas și gât pentru ambele entități.
Diagnosticul de laborator al infecției cu SARS-CoV-2 se face prin detectarea unor fragmente de ARN viral prin teste de amplificare – RT-PCR. Sunt urmărite mai multe ținte genice virale – genele N, E, S si RdRP.
Diagnosticul acurat presupune identificarea a două ținte diferite, dar în anumite regiuni, cu incidență crescută, se poate merge pe un algoritm simplificat cu identificarea unei singure ținte. În aceste situații se impune monitorizarea apariției unor mutații care ar interfera cu acuratețea testului.
Din păcate, un test negativ nu exclude boala COVID-19.
Cauzele unui test negativ la un copil bolnav sunt:
Recoltarea incorectă
Produs patologic în cantitate redusă
Testarea în perioada precoce a bolii
Transportul impropriu al probelor prelevate
În cazul unor teste neconcludente sau nevalidate, repetarea testului se impune.
Un test pozitiv pentru gripa A sau B exclude infecția cu SARS-Cov-2?
Răspunsul este NU.
Identificarea altor cauze de infecții respiratorii sau digestive nu exclude și coinfecția-supraadăugarea noului coronavirus și nu contraindică efectuarea testării pentru SARS-CoV-2.
Mesaje pentru părinți
Copiii nu sunt ocoliți de infecția cu SARS-CoV-2, reprezentând aproximativ  3% din cazurile de îmbolnăvire sub 9 ani și aproximativ 4% între 10-19 ani.
Afectarea pediatrică se exprimă majoritar prin forme ușoare sau asimptomatice.
O proporție mică dintre copii necesită spitalizare- între 0,2 și 7,9% din cei pozitivi.
Decesele prin COVID 19 sunt rare… dar posibile (pînă la 0.24%). În 11 octombrie a fost raportat primul deces la copil confirmat cu SARS-CoV-2 în România.
Administrarea de zinc, vitamina C și curaj este cea mai bună formula profilactică în această perioadă… încununate de Grija pentru ceilalți și respectarea regulilor de prevenție…

Săptămâni fără frici pentru copii, părinți, bunici sub Lumina și Iubirea Lui!

Dr. Simona Dumitra

Bibliografie

http://www.cnscbt.ro/index.php/metodologii/infectia-2019-cu-ncov/2032-metodologia-de-supraveghere-a-covid-19-actualizare-14-10-2020-1/file
https://pediatricblog.info/2020/10/cand-testam-copiii-simptomatici-pentru-infectia-cu-coronavirus.html
https://www.facebook.com/drCraiuMihai/
https://services.aap.org/…/children-and-covid-19-state…/
https://respirogrup.ro/infectia-cu-sars-cov-2-la-copil-aspecte-clinice/