Președintele Academiei Române consideră „pronie cerească” legătura dintre Ziua Sf. Andrei și Ziua Națională

Președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, a transmis un „Gând la mare praznic” pe pagina personală de Facebook, cu ocazia apropierii a două sărbători naționale de importanță capitală.

„Legătura evidentă din calendar dintre Ziua Sfântului Apostol Andrei și Ziua Națională a României și a românilor nu este întâmplătoare, ci este o împlinire a proniei cerești. Identitatea națională românească nu se poate imagina și nici defini în afara limbii și credinței”, consideră Acad. Ioan-Aurel Pop.

„Unitatea românilor s-a făcut prin poporul condus de «preoți cu crucea-n mână», ca și Revoluția din decembrie 1989, când valurile de români veneau spre centrele orașelor cu prapori în frunte”, își amintește academicianul.

„Viața noastră este credința noastră, care ne-a ghidat spre marele act de voință națională din 1918, când, la 1 Decembrie, ne-am primenit sufletele de «cel rău» și am cântat o «odă bucuriei»”.

„Este timpul să ne dăm seama că a rămâne fideli valorilor noastre, mai ales limbii și credinței, moștenirii clasice greco-latine și creștinismului, înseamnă a rămâne mereu noi înșine, adică români, în casa noastră numită România (vremelnic despărțită de una dintre generoasele sale încăperi, anume Moldova dintre Prut și Nistru). Este timpul, după atâta ură și hulire, să cântăm un imn de glorie tuturor românilor”.

„La mulți ani, români!”, își încheie mesajul Președintele Academiei Române.

Foto: arhiva Basilica.ro

https://basilica.ro/presedintele-academiei-romane-considera-pronie-cereasca-legatura-dintre-ziua-sf-andrei-si-ziua-nationala/