Duminica a 16-a după Rusalii la Catedrala Arhiepiscopală din Arad

În Duminica a 16-a după Rusalii, 7 februarie 2021, Chiriarhul arădean, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a participat la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie săvârșită de către un sobor de preoți și diaconi în Catedrala Arhiepiscopală ,,Sfânta Treime” din Arad.

La momentul rânduit, Chiriarhul arădean în cuvântul de învățătură a vorbit despre ,,Darul lui Dumnezeu în lucrarea credinciosului” (pe baza citirilor scripturistice ale duminicii: 2 Cor. 6; Matei 25), după cum se înțelege și în pilda talanților primiți de slujitorii stăpânului, care revenind acasă le cere socoteala modului în care i-au înmulțit. Cei care au dovedit conștiinciozitate au realizat încă o dată pe cât căpătaseră. Cel care s-a lenevit, însă, s-a motivat cu restituirea talantului, încă și învinovățind pe stăpânul însuși de o rea gospodărire. De aci și avertismentul apostolului din pericopa zilei de a nu se lua în zadar darul lui Dumnezeu de care fiecare om are parte cu îmbelșugare. Așadar creștinul trebuie să lucreze mereu spre bine, lipsa însemnând ivirea răului, aceasta nu numai spre spor spiritual, ci și material, și buna legătură în societate, a arătat Înaltpreasfinția Sa.

În cadrul slujbei a fost pomenit Patriarhul Teoctist, fost episcop al Aradului între anii 1962-1973, de la a cărui naștere se împlinesc astăzi 106 ani.

Patriarhul Teoctist a fost cel de-al cincilea patriarh al Bisericii Ortodoxe Române și a trecut la cele veșnice în data de 30 iulie 2017.

Protos. Iustin Popovici