Ziarul Lumina la 16 ani. 16 lucruri despre primul cotidian creștin din România

1. A apărut pe 7 februarie 2005 la Iași, fiind realizat de o echipă formată din teologi de la Institutul Trinitas și jurnaliști care activaseră în presa laică, în special la cotidianul Lumea Ieșeanului.

2. Primul cotidian creștin-ortodox din România „a pornit ca o inițiativă a laicatului ortodox, pe modelul a ceea ce este La Croix în Franța.”*

Inițiativa a venit din partea laică spre cler, spre Mitropolitul Daniel, actualul Patriarh al României, care a binecuvântat și a sprijinit proiectul în care directorul editorial Florin Zamfirescu († 2010) propunea „abordarea evenimentului religios cu instrumentele jurnalistului, și nu ale teologului, care, fatalmente, va da o perspectivă academică unui text, greu de receptat la nivel de public de ziar”.


3. După doi ani de activitate la Iaşi, Ziarul Lumina s-a mutat la Bucureşti, iar primul număr național a fost publicat în 27 noiembrie 2007 într-un tiraj de opt mii exemplare.


4. Ziarul Lumina a devenit publicaţie statutară a Bisericii Ortodoxe Române, fiind înscris în  Statutul pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române (art. 198, alin. 1 şi 2), publicat marţi, 22 ianuarie 2008, în Monitorul Oficial al României.


5. Ziarul Lumina face parte din Centrul de Presă Basilica al Patriarhiei Româneîmpreună cu: Trinitas TV, Radio Trinitas, Biroul de Presă și Agenția de știri Basilica.


6. Ziarul Lumina ajunge și la publicul rural, trecut cu vederea de firmele de auditare: oamenii din  satele, comunele și orașele mici, în care orice parohie deține minim cinci abonamente și pe care preotul le împarte credincioșilor sau le păstrează în biblioteca parohială, după caz.


7. Cotidianul Patriarhiei are o medie lunară de aproximativ 22 de mii de copii difuzate pe apariție.


8. Cotidianul Lumina apare și online din 2010.


9. Ziarul Lumina este prezent pe Facebook și Instagram.


10. Ziarul Lumina a avut patru ediții regionale: MoldovaTransilvaniaOltenia, și Banat. Cele patru s-au unificat în 2019 într-o singură ediție națională.


11. Din luna octombrie 2011, sediul central al Publicaţiilor Lumina se află în clădirea Patriarhiei Române din Bd. Regina Maria nr. 1.


12. Ziarul Lumina nu are doar subiecte religioase, ci din tot spectrul vieții sociale.

„Florin Zamfirescu avea ideea aceasta: că omul simplu, creștinul, face parte din societate și că trebuie să primească nu numai informații religioase, ci din tot spectrul vieții sociale (…) Florin a mai reușit să aducă în acest proiect toate genurile publicistice, de la știre, relatare, până la interviu și reportaj” (Prof. Daniel Condurache).


13. Activitatea cotidianului Patriarhiei Române propune „jurnalismul ca rugăciune”.

„Andrei Tarkovski vorbea despre filmul ca rugăciune. Noi încercăm să transformăm activitatea noastră de fiecare zi în rugăciune, să vedem jurnalismul ca rugăciune. Acesta este ţelul nostru, ca atunci când lucrăm să fim în rugăciune şi când suntem în rugăciune să fim de fapt în lucrarea de curăţire a noastră, de iluminare şi de mai mare umplere de sfinţenia şi harul lui Dumnezeu în viaţa noastră” (Pr. Nicolae Dascălu, directorul Publicațiilor Lumina).


14. Ziarul Lumina propune o alternativă la presa generalistă, adresată creștinilor ortodocși care doresc o informare corectă, conectată la un puternic sistem de valori: tradiția creștină.

Patriarhul Daniel a numit Ziarul Lumina „o prezenţă luminoasă în presa românească, o sursă de informaţie obiectivă şi echilibrată, dar şi un bine-venit sprijin pentru cler în păstorirea credincioşilor”.


15. Ziarul Lumina publică încă din 16 octombrie 2005 și o ediție de duminică, supliment săptămânal.


16. Ziarul Lumina a fost lansat în ziua în care Patriarhul Teoctist a împlinit 90 ani, 7 februarie 2005. A apărut cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.


Notă:

*Florin Zamfirescu intervievat de Pr. Nicolae Dima, apud. Otilia Bălinișteanu, Florin Zamfirescu, făcătorul de gazete, Editura Trinitas, București, 2015, p. 58.

Foto credit: Basilica.ro

Ziarul Lumina la 16 ani. 16 lucruri despre primul cotidian creștin din România