O inițiativă legislativă propune ca 2021 să fie Anul Tudor Vladimirescu

Un proiect de lege propune instituirea anului 2021 ca „Anul Tudor Vladimirescu” și declararea lui Tudor Vladimirescu și a Ecaterinei Teodoroiu drept eroi ai națiunii. În 2021 se împlinesc două secole de la revoluția celui care chema românii la luptă spunând: „Bun este Dumnezeu și, ca să ne asemănăm Lui, trebuie să facem bine! Iar acesta nu se face până nu să strică răul”.

Revoluția din 1821, condusă de Tudor Vladimirescu, a marcat începutul procesului de renaștere națională în Țările Române.

Legea a fost adoptată tacit de Senat. Dacă este aprobată de Camera Deputaților, zilele celor doi eroi ar putea fi marcate în 23 ianuarie și 22 august.

Cine sunt eroii

În 22 august 1917, sublocotenentul Ecaterina Teodoroiu, prima femeie ofițer din armata română care și-a sacrificat viața pe câmpul de luptă, a căzut eroic în luptele de la Mărășești. În acel moment, ea se afla în fruntea plutonului pe care-l conducea.

În 23 ianuarie 1821, Tudor Vladimirescu făcea Proclamația de la Padeș, prin care chema românii la luptă de emancipare de sub dominația otomană, spunând:

„Dacă răul nu este primit lui Dumnezeu, stricătorii făcătorilor de rău bun lucru fac înaintea lui Dumnezeu! Că bun este Dumnezeu și, ca să ne asemănăm Lui, trebuie să facem bine! Iar acesta nu se face până nu să strică răul. Până nu vine iarna, primăvară nu se face! (…)

Veniți dar, fraților, cu toții, cu rău să pierdem pe cei răi, ca să ne fie nouă bine! Şi să se aleagă din căpeteniile noastre cei care pot să fie buni. Aceia sunt ai noştri şi cu noi dimpreună vor lucra binele, ca să le fie şi lor bine, precum ne sunt făgăduiți!”

Fonduri pentru monumente

Între timp, instituțiile culturale din Târgu Jiu caută fonduri pentru restaurarea mai multor monumente, printre care și statuile celor doi eroi.

„Monumentele sunt adevărate simboluri ale acestui oraş“, a declarat Doru Strâmbulescu, directorul Centrului de Cercetare şi Documentare „Constantin Brâncuşi”.

Postamentul statuii Ecaterinei Teodoroiu riscă să se prăbuşească, iar statuia lui Tudor Vladimirescu este cea mai veche și mai frumoasă din oraş.

Vezi și:

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene (arhivă)