Denia celor 12 Evanghelii la Catedrala Arhiepiscopală din Arad

Chiriarhul Aradului, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, a săvârșit joi seara slujba Deniei celor 12 Evanghelii în Catedrala Arhiepiscopală ,,Sfânta Treime” din Arad, înconjurat fiind de un sobor de preoți și diaconi, slujitori ai catedralei, în prezența a numeroși credincioși.

La final, Înaltpreasfinţia Sa a ţinut un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre însemnătatea acestor Denii din Săptămâna Mare, cu istorisirile evanghelice și învățătura Bisericii despre jertfa mântuitoare.

În toate bisericile din cuprinsul Arhiepiscopiei Aradului, s-a săvârșit în această seară, slujba Deniei celor 12 Evanghelii.

Scurtă explicaţie liturgică a Deniei celor 12 Evanghelii

Pericopele evanghelice în număr de 12 ale acestei slujbe alcătuiesc un tablou complet al Sfintelor Pătimiri ale Mântuitorului, culminând cu răstignirea și moartea Sa pe Cruce.

În timpul Antifonului al XV-lea de la Denia celor 12 Evanghelii, în dangătul clopotului, a fost adusă din Sfântul Altar în mijlocul bisericii Sfânta Cruce pe care este pictată răstignirea Mântuitorului Iisus Hristos.

Conform Sinaxarului citit la această slujbă, în Sfânta și Marea zi Vineri se prăznuiesc sfintele și mântuitoarele și înfricoșătoarele Patimi ale Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos: scuipările, lovirile peste față, palmele, insultele, batjocurile, haina de porfiră, trestia, buretele, oțetul, piroanele, sulița și înainte de toate Crucea și moartea, pe care le-a primit de bunăvoie pentru noi. Se mai face încă pomenire de mărturisirea mântuitoare făcută pe cruce de tâlharul recunoscător, care a fost răstignit împreună cu El.

Protos. Dr. Iustin Popovici