Procesiune cu sălcuțe și Concurs de bătut toaca, în Parohia Prunișor

Aflându-ne cu o zi înainte de Praznicul Intrării în Ierusalim a Domnului nostru Iisus Hristos, suntem chemați să ne aducem aminte și de unii dintre marii ierarhi ai Transilvaniei, iar pe această cale țin să amintesc pe Sf. Ier. Sava Brancovici care a fost unul dintre primii arhipăstori care s-a ocupat de catehizarea tinerilor din Mitropolia pe care o avea sub păstorire.
Punând accentul pe viața morală a credincioșilor săi, și dorind să discrediteze superstițiile și obiceiurile păgâne, a încurajat preoții să facă activități școlare și duhovnicești cu tinerii și cu credincioșii imediat după terminarea programul liturgic. Cu acest prilej a întocmit o carte de legi bisericești ce a avut ca scop menținerea credinței pure în rândul păstoriților săi.
Luând exemplul de la el, și meditând asupra vieții emblematice și asupra păstrării obiceiurilor creștine bune, tinerii din grupul catehetic „Sfântul Stelian” al parohiei Prunișor au plecat în procesiune după ramuri de salcie, din curtea Sfintei Biserici până la locul special amenajat din jurul monumentului eroilor ce deservește una dintre troițele satului.
La momentul cuvenit, preotul paroh a înmânat crenguțele copilașilor, ca mai apoi acestea să fie aduse în sfântul locaș unde vor fi sfințite mâine în cadrul slujbei și împărțite credincioșilor ca binecuvântare și mângâiere.
Tot în această zi, a avut loc și un concurs de bătut toaca, în care 30 de tinerii dornici de a-și arăta îndemânarea, au avut prilejul să încânte pe cei prezenți cu frumoasele sunete emanate de loviturile de ciocan.
La finalul tuturor activităților, tinerii și copiii au fost premiați cu diferite daruri și încurajați să păstreze tezaurul tradițiilor religioase.
Student teolog, Denis Roșu-Drăgan