La 421 de ani după ce a realizat prima unire politică a românilor, Mihai Viteazul este omagiat pentru prima dată, în mod oficial, ca martir și erou al națiunii române.
În data de 21 iulie 2020, Președintele României a semnat decretul pentru promulgarea legii prin care Mihai Viteazul, Domn al Țării Românești și al Moldovei și Principe al Transilvaniei, este declarat „martir și erou al națiunii române”. Legea prevede că ceremoniile anuale de comemorare au loc în data de 27 mai – ziua în care a fost înfăptuită prima unire politică a celor trei ţări româneşti.
Un eveniment comemorativ a avut loc joi la Mănăstirea Dealu, acolo unde se află îngropat capul lui Mihai Viteazul. Mitropolitul Nifon a oficiat slujba de pomenire.
Actul de unire din 27 mai 1600 este cel mai important eveniment din istoria domnitorului muntean. După victoria asupra lui Andrei Bathory, îşi făcea intrarea triumfală în Alba Iulia la 1 noiembrie 1599, primind cheile fortăreţei de la episcopul Napragy.
În mai 1600, Mihai Viteazul îl alungă de pe tronul Moldovei pe Ieremia Movilă, realizând, astfel, prima unire a Ţărilor Române. Titulatura folosită de voievod era: „Domn al Ţării Româneşti şi Ardealului şi a toată Ţara Moldovei”.
Pentru a consolida unirea, Mihai Viteazul a luat câteva măsuri urgente: adoptarea aceleiaşi steme pentru toate teritoriile (stema avea în vârf vulturul cu crucea în cioc), a construit o biserică ortodoxă la Alba Iulia, care a servit drept catedrală, a acordat anumite înlesniri preoţilor şi iobagilor români şi a numit ca mitropolit al Transilvaniei pe Sfântul Ioan de la Prislop.
Mihai Viteazul a fost asasinat de cei lângă care luptase în Liga Creştină, în data de 9/19 august 1601, la Câmpia Turzii.
Capul său a fost luat de unul dintre căpitanii domnitorului şi înmormântat de Radu Buzescu la Mănăstirea Dealu, lângă Târgovişte.
Pe lespedea mormântului este scris: „Aici zace cinstitul şi răposatul capul creştinului Mihail, Marele Voievod, ce au fost domn al Ţării Româneşti şi Ardealului şi Moldovei”.
Prima unire a românilor sub Mihai Viteazul s-a făcut și „prin tainica lucrare a preoților”, explică Ioan Aurel Pop, Președintele Academiei Române.
La Muzeul Municipiului București, îl poți privi în ochi pe Mihai Viteazul, cu ajutorul unui exponat 3D realizat de sculptorul Radu Tudor Panait.
Foto credit: Mira Kaliani / Editiadedimineata.ro
https://basilica.ro/27-mai-mihai-viteazul-este-omagiat-pentru-prima-data-in-mod-oficial-ca-martir-si-erou-al-natiunii-romane/