Cerc pastoral-misionar la hramul Bisericii din Covăsînț

Duminică 20.06.2021, credincioșii parohiei Covăsînț s-au îmbrăcat în haine de sărbătoare și au participat într-un număr impresionant la Taina Sfântului Maslu oficiată la ziua praznicului Pogorârii Duhului Sfânt, hramul Bisericii din Covăsânț,  prilej potrivit pentru întrunirea Cercului pastoral misionar nr. III Șiria.  

Din soborul prezent la Taina Sfântului Maslu a făcut parte preoții: Radeș Mihai de la parohia Mîsca, Trif Adorian de la parohia Galșa,  Botezatu Iulian și Blidariu Aurel de la parohia Șiria, Jula Petru de la parohia Cuvin, Săvușcă Valentin de la parohia Miniș, Mircea Ciorogariu de la parohia Ghioroc,  Murg Marius de la parohia Covăsânț, Tripa Ciprian și Felician Crăciun de la parohia Felnac, Juc Gheorghe de la parohia Vărșand, protosinghelul Emanuel și protosinghelul Daniel de la Mănăstirea Feredeu.

Taina Sfântului Maslu s-a oficiat în aer liber în condiții de sigurață sanitară, oferite de către părintele Murg Marius și de către domnul primar Oneț Marius.

Cuvântul de învățătură a fost rostit, de către preotul Botezatu Iulian coordonatorul misionar al Cercului pastoral misionar  nr. III Șiria. În cuvântul rostit a făcut referiri la modul, în care Iisus Hristos i-a pregătit pentru venirea Duhului Sfânt în lume. Înainte de episodul Înălțării Hristos li se adresează ucenicilor: ”Și iată, Eu trimit peste voi făgăduința Tatălui Meu; voi însă ședeți în cetate până ce vă veți îmbrăca cu putere de sus” (Luca 24,49) iar în alt loc le spune: ”Și eu voi ruga pe Tatăl, și alt Mângăietor vă va da vouă, ca să fie cu voi în veac. Duhul Adevărului, pe care lumea nu poată să-l primească pentru că nu-l vede, nici nu-l cunoaște, voi îl cunoașteți, că rămâne la voi și în voi va fi.„. (Ioan 14, 16-17)

Preotul Jula Petru de la parohia Cuvin, a dat citire referatului cu tema Cultul morților. Tradiții și obiceiuri  în Biserica Ortodoxă Română. Referentul a subliniat că există o deosebire legată de tradiții și obiceiuri și acest lucru se observă mai ales in Transilvania, unde cultul morților este simplificat. Transilvania a trăit sub influiența catolicismului dar și a protestantismului unde cultul morților n-a existat.

La finalul Tainei Sfântului Maslu preotul paroh Murg Marius a mulțumit din suflet preoților și credincioșilor pentru participarea la hramul Bisericii din Covăsînț.

Preot Murgu Marius