Concert de cântări bisericești și patriotice, duminică, la Teatrul de Vară Arad. Corul psaltic „Sfântul Ioan Damaschin” lansează CD-ul „Jertfa de seară”

Tu ce faci duminică după-amiază? Și nu că am fi curioși sau indiscreți, dar e musai a vă supune atenției un eveniment care cu siguranță vă va ajunge la suflet de veți binevoi de cântările Grupului psaltic „Sfântul Ioan Damaschin” a vă părtăși.  

Da, este vorba despre acel Grup psaltic din Arad care, sub bagheta Părintelui Gabriel Streulea, știe ajunge fără prea mult efort în cele mai tainice unghere ale sufletului și nu spunem din auzite ci… să zicem din ”pățite”. Asta pentru că așa bun partener de drum ne-a fost în perioada sărbătorilor de iarnă, încât ne-am trezit ascultându-i colindele chiar spre un final de ianuarie, ba chiar început de februarie.  

Așadar, timp numai bun pentru lansarea unui nou CD ”partener de drum”. Intitulat „Jertfa de seară”, înregistrat de către Corul psaltic „Sfântul Ioan Damaschin” din Arad, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei și prin purtarea de grijă a Preasfințitului Părinte Emilian Crișanul, CD-ul cuprinde 12 cântări bisericești de la slujba vecerniei, din timpul anului bisericesc, cel puțin o cântare de la fiecare glas din cele 8 glasuri bisericești ale muzicii psaltice. 

Concertul de cântări bisericești și patriotice, duminică, 6 iunie, la Teatrul de Vară Arad 

Duminică, 6 iunie, la Teatrul de vară din Arad, situat pe Strada George Barițiu nr. 16, începând cu ora 19.00, Grupul psaltic „Sfântul Ioan Damaschin” va lansa CD-ul de cântece bisericești în cadrul unui concert unde, pe lângă cântările bisericești, se vor face auzite și cântece patriotice cu o deosebită încărcătură emoțională. Și suficient este a vă spune că vor răsuna cântece precum „Ne vom întoarce” (versuri: Radu Gyr, muzica: Pr. Cristian Alexandru), „România mea” (versuri: George Lesnea, muzica: Pr. Cristian Todireanu) sau „Imnul eroilor” (versuri: Iuliu Roșca Dormidont, muzica: Ionel Brătianu). 

De asemenea, pe scena Teatrului de vară, sub bagheta dirijorului Vasile Rus, va urca și Orchestra „Rapsodia” din Arad care îl va avea ca invitat pe interpretul Petrică Pașca. 

CORUL PSALTIC „SFÂNTUL IOAN DAMASCHIN” DIN ARAD  

 Corul psaltic „Sfântul Ioan Damaschin” s-a înființat în anul 2008 la inițiativa unor elevi seminariști din Arad, în frunte cu elevul Daniel Alb, din dragoste de Dumnezeu și de cântare bisericească.  

În componența corului psaltic se găsesc preoți, diaconi, studenți teologi, elevi seminariști și tineri din diferite domenii de activitate. Repertoriul corului psaltic este format din cântări bisericești bizantine și locale, colinde și cântece patriotice.  

Corul psaltic „Sfântul Ioan Damaschin” din Arad a cântat la numeroase slujbe bisericești și a susținut concerte în cadrul Arhiepiscopiei Aradului, dar și în eparhiile învecinate: Arhiepiscopia Timișoarei, Episcopia Caransebeșului, Episcopia Devei și Hunedoarei. De asemenea, a cântat la slujbe bisericești și a susținut concerte în diaspora: Dortmund, Ulm, Augsburg (Germania), Gyula, Bătania (Ungaria), Viena (Austria), Praga (Cehia).  

În anul 2014 Corul psaltic „Sfântul Ioan Damaschin” din Arad a participat la Concursul național de muzică bisericească „Tineri, lăudați pe Domnul”, organizat de Patriarhia Română, unde a obținut Premiul al II-lea. Din anul 2018, dirijorul corului psaltic este părintele Gabriel Streulea. 

Deci? Voi ce faceți Duminică, 6 iunie,  de la ora 19.00? 

Cu ajutorul Centrului Cultural Județean Arad, CD-ul a fost multiplicat în 300 de exemplare ce vor fi distribuite gratuit. 

Sursa:https://www.glasulcetatii.ro/articol/3084/concert-de-cantari-bisericesti-si-patriotice-duminica-la-teatrul-de-vara-arad-corul-psaltic-sfantul-ioan-damaschin-lanseaza-cd-ul-jertfa-de-seara